Thursday, December 17, 2009

kerja giler punya

aku baru balik dari cimb bank...in my life...tak penah aku pegang cash in hand sebanyak RM 37K....keje giler dalam hidup...nie gara2 sistem online down...asainya aku dah tulis dalam bentuk cek atau bank draf...tu pasai officer tu ckp direct ngan aku..'u nak kuaq kan cash ke?' aku suspect lar...apesal nak kuaqkan cash...aku nak dalam bentuk bank draf..secure lar...tak kena rompak tengah jalan nnti..

tup2 tengah dalam proses...dia ckp..'maaf en ayip, sistem down lar...aduhai...mcm mana nie...dah lar nak urgent...

apa lagik...sbb urgent..aku kuaqkan cash jgk...kendian cash tu...dia masukkan ke dalam envelop..tp aku tak nak..risiko tu...cash tu aku masuk dalam poket ajer...poket kosongkan dulu dengan ada henpon dan rokok...hahahahahaha....

giler...tebal giler poket aku...

alhamdullilah...semua selamat...anyway...mau solat jap...proses duit sudah selamat ditransfer kan ke tempat yang betoi2 selamat.... tangan masih lagik mengigil lagik nie....huhuhuhuhuhuhu

pape pong...pada yang membaca nie...jgn sesekali....kuaqkan cash yang banyak tu....ingat..apa2 risiko yang berlaku...nyawa diutamakan....elakkan daripada membawa duit yang banyak...tu nasihat aku...jgn sesekali ngikut apa yang aku buatkan...kita biasa mendengar rompakan sana sini....bahaya tu...ingat..cegah lebih molek daripada mengubati....



p.s : sebelum tu...aku nak ucapkan mekasih bebanyak pada pie dan tuah kerana bagi aku tips yang sangat berguna...moga2 allah murah kan rezeki korang...i owe u two...tqsm..

Wednesday, December 16, 2009

PNB Cari Jalan Bolehkan Pelabur Namakan Waris

JOHOR BAHARU, 16 Dis (Bernama) -- Pelabur-pelabur amanah saham yang dikendalikan oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB) kini tidak dapat menamakan waris disebabkan peruntukan peraturan yang telah ditetapkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

"Kita sedang cari jalan bagi memenuhi kehendak pelabur tanpa melanggar peraturan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia," kata Ketua Eksekutif Kumpulan PNB, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman kepada pemberita selepas merasmikan Promosi Amanah Saham 1Malaysia (AS1M) peringkat negeri di sini Rabu.

Pada satu sesi soal jawab bersama orang ramai semasa pelancaran itu, beliau telah ditanya sama ada pelabur amanah saham yang dikendalikan oleh PNB boleh menamakan waris mereka seperti yang dilakukan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Tabung Haji.

Hamad Kama Piah berkata apabila seseorang pelabur mati dan meninggalkan saham bernilai RM600,000 ke bawah, warisnya boleh memohon pembahagian pusaka mengikut Ordinan (Pembahagian) Harta Pusaka Kecil, 1955 di pejabat Pentadbir Tanah, dan sekiranya melebihi jumlah itu, waris boleh memohon pembahagian pusaka di Pejabat Pentadbir Pusaka, di Mahkamah Tinggi atau Pemegang Amanah Raya.

Mengenai promosi Amanah Saham 1Malaysia, beliau berkata program itu adalah yang ketiga selepas Kelantan dan zon utara yang meliputi Perlis, Kedah dan Pulau Pinang pada Oktober dan November lalu.

Promosi di negeri Johor digerakkan sejak 11 Dis lalu meliputi Tangkak, Muar, Batu Pahat, Parit Raja, Kluang dan Skudai.

Ia akan diteruskan ke Perak, Terengganu, Pahang, Negeri Sembilan, Melaka, Sabah dan Sarawak.



-- BERNAMA

Tuesday, December 15, 2009

Bapa kesal gagal keluar wang tabungan SSPN

Petikan Metro semalam


MARANG: “Saya kesal dan tertekan dengan maklum balas diberikan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) apabila wang tabungan Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) gagal dikeluarkan seperti dijanjikan sebelum ini,” kata Mazlan Ibrahim, 40, dari Kampung Batu 14, Wakaf Tapai, dekat sini.Menurutnya, dia mula menabung untuk anaknya sejak 2003 ketika mula diperkenalkan pihak bertanggungjawab bagi menjamin pendidikan anaknya tidak terabai.Katanya, ketika itu syarat diperlukan adalah pendapatan ketua keluarga kurang daripada RM1,200 bagi melayakkan dia membuka akaun anaknya.Dia berkata, menerusi skim berkenaan dia menerima geran dipanggil Geran Sempadan yang membolehkan wang simpanan diganda apabila diperlukan untuk kemasukan ke universiti.

“Bagaimanapun, apa dijanjikan kini tidak menjadi kenyataan kerana PTPTN meminta saya mengemukakan penyata pendapatan isteri sebagai syarat membolehkan geran sempadan itu dikeluarkan.
“Masakan saya boleh mengemukakan dokumen terbabit kerana isteri saya, Norizan Saad, 38, suri rumah sepenuh masa dan tidak mempunyai penyata pendapatan seperti diminta,” katanya.Menurutnya, dia kini buntu kerana sukar untuk mengeluarkan wang berkenaan,

manakala anaknya Puteri Nurul Ain, 18, sudah melanjutkan pelajaran di sebuah universiti tempatan.Katanya, jika dia dapat mengeluarkan wang dari geran sempadan SSPN, ia boleh digunakan untuk menampung perbelanjaan anaknya di universiti.Mazlan berkata, dia berharap pihak berkenaan mengambil langkah sewajarnya memandangkan isterinya tidak mempunyai penyata pendapatan seperti diminta.

lawak-lawak....apa komen korang???

Amanah Saham Bumiputra...


PNB umum dividen ASB 7.30 sen

KUALA LUMPUR: Permodalan Nasional Berhad (PNB) hari ini mengumumkan agihan pendapatan skim Amanah Saham Berhad (ASB) sebanyak 7.30 sen bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2009 berbanding 7.00 sen tahun sebelumnya.Demikian diumumkan Pengerusi PNB, Tun Ahmad Sarji, di sini sebentar tadi. Ia membabitkan pembayaran dividen RM4.95 billion kepada pemegang unit, meningkat 19.56 peratus berbanding RM4.14 bilion tahun kewangan sebelumnya.PNB juga mengumumkan pembayaran bonus 1.25 sen, membabitkan nilai RM537.65 juta. "Pembayaran itu akan memberi manfaat kepada 6.78 juta pemegang unit yang kini melanggan RM70 bilion unit ASB," katanya.


Petikan Mstar Online semalam :

"Walaupun jumlahnya (dividen dan bonus) kelihatan lebih rendah tahun ini pada 8.55 sen seunit berbanding 8.75 sen seunit tahun lepas, dari segi jumlah keseluruhan yang akan dibayar, ia adalah lebih tinggi iaitu RM5.48 bilion berbanding RM4.79 bilion tahun lepas," kata ketua pegawai eksekutif kumpulan dan presiden PNB Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman.Hamad Kama Piah juga berkata, PNB berada pada kedudukan yang kukuh dan akan memastikan pembayaran dividen yang berterusan."Berdasarkan rizab dana, kapasiti kami adalah lebih daripada 11 sen seunit tetapi kami hanya membayar 7.30 sen seunit dan membawa ke hadapan baki 3.70 sen untuk tahun 2010."Ini ialah dana jangka panjang dan kami mahu memastikan kami boleh menggunakan wang itu untuk membeli lebih banyak saham dan membuat lebih banyak pelaburan kerana kami akan harus membayar sekali lagi," tambahnya

any komen???

Saturday, November 21, 2009

Super OD

*terdeleted

p.s : aku deletedkan..sbb takut jdk ajaran salah....wakakkakaa

Friday, November 20, 2009

viaritykan income anda...

nie citer pasai inbestment ek..

nak cara secure atau tidak..??tu ajer...

1. kalau nak gain monthly...main CPO...Crued Palm Oil...(tp kawan tak penah main...)...yg kawan tahu...naik graf pong leh untung...turun graf pong leh untung....

2. main saham...tiap2 bulan leh dapat income...dan tiap2 bulan bleh terjelupuk...hehehehe...main blue chip....warrant...hahahhaha...kendian duit stuck...mcm yg penah aku terkena...

3. nak main emas???bleh...kapital kena besau...kalau takat 1 gram..50 gram...baik lupakan...kalau mau tiap2 bulan punya income..masuk terus 1 kg punya...follow graf...main trade daily punya...best woo....tp kapital 1 kg tu...???

4. ASB...nie secure punya...awak beli RM 1...juai pong RM 1....tak de pening2 punya...dividen ujung tahun..tp bestnya jika kapital besau...divide dengan 12 bulan...tu lar awak punya keuntungan...

5. hartanah...nie favourite aku nie...bleh tak tidur malam...dan bleh jugak lena sepanjang malam..hahahhaa....income...melalui rental monthly atau jual sekelepuk...

6. forex....nie aku no komen...otai2 CG..leh komen kot...kawan tak penah masuk lagik...

7. Tabung haji...dividen tahunan...kecik...tp baguih..sebab dah dizakatkan..dn ada rezeki...g menunaikan haji...\

8. saham koperasi..bank2 persatuan....share bank rakyat....perghhh...nie keuntungan lebih daripada 10% punya yearly....dijamin....tidur dengan lena...smbil2 boleh g melancong dengan teman sebantal...hahahahhahaha

9. loan asb....wah....nie pong syok jgk....tak sabau nak tunggu dividen ujung tahun nie...yummi...yummi...yummi...awat aku asyik gatai tangan jer nie ek...???

10. ASW / ASD / amanah 1 malaysia - ASN...kawan tak prefer...kalau yang terrer bab graf...ASN adalah perkara yang terbaik tuk inbest..

11. Fixed deposit....ha...nie pong kira ok lar...4% tu...kalau tak tau nak inbest..nie lar tools yang terbaik bagi yang buta inbestment...

12. Insuran...oppsss...ada yang ckp inbestment...ada yang ckp saving....kawan punya pandangan...adalah perlindungan...dalam terma maksud insuran...


so...yang aku listkan kat ataih nie....memang ada yang secure dan ada yang tak secure...anda tentukan..duit hangpa....rugi atau untung..memasing dah calculate....mcm aku lak...aku try semua...maknanya...klu item no 3, 4, 5, 7, 9 aku buat...at least....ada gak income...cuma perlu viaritykan...jgn dok concentrate satu ajer...

Tuesday, October 6, 2009

grow up your financial...

waduh-waduh....banyak komen suruh aku update blog...ghamai lak yang menunggu2 tuk entri baru nie...hehehehehe....
memandangkan dah lepas raya...pastu...ada yang tak sabar-sabar kes study nie....ok....aku citer kan di sini....

minggu lepas aku ngan tunang aku ke PNB tuk buat permohonan OD...opppsss.....sape yang tak tau pasal OD nie????please....belajar dan carik entri pasai OD nie...kat BJ.com pun ada......
kes study....

cash RM 14K
Convert ke sijil ASB
dapat sijil-cagarkan di RHB, 95% yang RHB bagi pada sijil tersebut.

duit tersebut akan diuruskan dengan sebaik2 yang mungkin...

opsss kali ini entri bukan pasal OD vs ASB....kali ini entri pasal KWSP vs ASW2020...tambahan...bagi yang bekerja sektor swasta...diversitykan duit anda!!!!

wah.....sesapa yang ada banyak saving dalam KWSP...kendian nak grow kan simpanan korang...sila gunakan akaun 1 tuk dapatkan lebihan simpanan melalui dividen KWSP..seperti biasa...kalau dividen KWSP hanya bagi takat 4-5% setahun....korang dumpkan duit KWSP dalam ASW....bleh dapat dividen 6-7%.....tinggi kan...???

tp kena ingat...ada pengiraannya dan had umur pengeluarannya....!!!
nnti aku lampirkan schedule....
jadik...dengan dividen yang tinggi...sedikit sebanyak..dapat memberanakkan KWSP korang...tp for sure...duit dividen ASW yang korang dapat tu...sebenarnya tak boleh kuar pun...dividen tu kena masuk balik dalam KWSP.....
bagi aku ok apa....tu sebagai duit simpanan pencen korang....

contohnya...

KWSP korang ada RM 100K (nie ada pengiraan iaitu had maksimum pelaburan KWSP tidak lebih daripada 20% daripada jumlah simpanan...)
katakan...20 % daripada 100K = jumlah yang boleh diinbest adalah RM 20K sj..
katakan lah dividen ASW 7% tiap-tiap tahun selama 20 tahun smpi korang pencen...


20K x 7% x 20 tahun = RM 28000

jadik....dalam 20 tahun...korang dapat estimate dividen dalam RM 28K...sape yang nak bagi nie...???dok diam ajer....duit korang dah beranak...lagi cepat beranak daripada FD...lagik cepat beranak daripada dividen KWSP.....

so...???mana pilihan anda????

nie jadual pengeluaran KWSP....hangpa gunakan tools nie sbg peningkatan simpanan hari tua anda...hehehehe

Wednesday, September 16, 2009

bersawang...

takde apa yang nak aku update....badan pun tak brape sihat...pas raya aku akan wat satu entry pasai real case study.....dan nak tgk gak..macam mana dia uruskan duit dari zero.....

kesempatan ini.....kawan ingin ucapkan salam syawal..dan pohon maaf jika andai ada kesilapan kata atau perbuatan yang dilakukan sama ada secara sedar atau tidak...di waktu TT ker..atau pecah umah ker atau main futsal ke...atau dalam calling2 ker....atau pape sj....


salam aidilfitri...

Wednesday, August 26, 2009

keta kita 1.3 je.......



masa balik kg..

OD yang telah sakit


ha...aku baru terserempak dengan artikel nie...apa komen korang...??
aku ada bukak citer nie kat BJ.com...gara2 OD yang sedang sakit...tp ramai yang tak setuju ngan perkara nie...
so...???apa langkah2 korang bagi mengelak perkara nie terjadi..
adakah dengan insurankan OD tersebut?? (Boleh ke??)
atau ada saving yang banyak tuk cover hutang tersebut bile peminjam telah mati..
apa komen anda....

Saturday, August 8, 2009

sang suami...sang isteri...adakah anda berada di sisi pasangan anda...

ari nie aku nak berbicarakan ttg kefungsian dan tugasan para sang suami atau sang isteri bagi menyokong anda dalam perancangan kewangan anda....sebelum tu...nak tanya...berapa ramai penglibatan suami / isteri dalam pengurusan kewangan anda???atau adakah anda hanya lone ranger ajer dalam menguruskan kewangan anda kini.....

tuk pengetahuan anda semua....penglibatan seorang wanita dalam pengurusan kewangan sgt2 diperlukan..tahukan kita semua...wanita lebih hebat dalam membuat bajet...lebih hebat dalam pengiraan kewangan...lebih hebat dalam mengira2.....berbanding lelaki....tp layak kah kita mengetepikan mereka ini???

mcm aku...sebelum aku akan melangkah ke alam perkahwinan...jadik...aku akan mengajar pasangan aku...dalam perancangan kewangan aku...sama2 sit down...duduk semeja dan berborak ttg mcm mana nak manage kewangan masing2....dan perlu DISATUKAN....ini penting...supaya kewangan pasangan menjadi lebih kukuh dan terurus....

faktor utama penceraian berlaku..kerana tiada penglibatan keluarga dalam pengurusan ekonomi...tu yg jadik kelam kabut...tu yang jadik haru biru....bile suami tak berterus terang dengan pasangan nya...pastu jadik ketidakjujuran...bile suami balik dalam keadaan penat dan letih...si isteri mintak duit..tiap2 ari......last2...berlaku pergaduhan

jadik...sejarah pun ada menyatakan...peranan wanita sangat lar penting...di belakang kejayaan suami ada seorang wanita yg menyokongnya...betulkan jika aku silap...so...mulai sekarang...mana yang nak kawen..mana yg dah kawen...dan mana yang nak kawen lagik..sila libatkan bersama pasangan anda dalam pengurusan kewangan...agar kewangan keluarga anda lebih padu dan kukuh berbanding berseorangan...

just my 2 cent....adiozzz

Thursday, August 6, 2009

Melayu akan bersaing....kami akan bangkit..(Petikan daripada BJ.com)

Aku tgk tajuk nie....mcm ada ayat2 perkauman...cuba kita fikirkan positif...maksud2 yang ingin diutarakan....ada beberapa isu yg aku ingin sangat ketengahkan...macam mana kita nak menaikkan ekonomi melayu kita....macam mana dengan satu komuniti dan network dapat mengembangkan kecairan kewangan yang harus kita janakan...

mungkin ada yang non bumi kat luar sana tak setuju dengan tajuk aku tu....tp bagi aku...sebagai semangat tuk kami yang lemah nie dan teramat leka dengan keasyikan diri sendiri tuk bangkit bersama-sama bersaing dengan bangsa lain...

mungkin ada yang terasa...mungkin ada yang pedih...dan mungkin ada yang meluat dengan kata-kata aku nie......kita tidak mahu digelarkan melayu pemalas...kita tidak mahu digelarkan lagi melayu dengki...dan kita tidak mahu lagi digelarkan melayu curi tulang...

apa yang ingin aku perkatakan...macam mana tuk membantu menjana ekonomi bangsa melayu...supaya dapat kukuh dan berada setaraf dengan bangsa lain.....dulu aku teringat ustaz masa sekolah2 dulu....'ayip..kalau hang pegi kedai...nampak deretan kedai...dalam deretan tu..ada 10 kedai barang runcit...dalam 10 tu...hanya satu jer kedai orang kita...apa perlu hang buat...sedangkan harga di kedai orang kita agak mahal berbanding dengan harga kedai lain...'

jawapannya....

kedai org kita naik harga sebab kita tak support barangnya....tu pasal dia terpaksa bertahan..dan menaikkan harganya....kalau kita support barangnya...agak2...harga barangnya turun tak???

jadik...dengan usaha sebegini...marilah kita bersama2...beli lah barangan orang kita...mana lagik kalau kuah tak tumpah ke nasik....support bangsa kita...mcm mana kita support network kita...ingatlah....kami akan bangkit dan akan bersaing...

mulai sekarang nie...marilah kita tukar minda kita...supaya kita sentiasa utamakan barangan bangsa kita....sebb selagi kita tak bantu...smpi bila pun melayu tak kan berjaya....

renung2kan...dan selamat beramal

Wednesday, August 5, 2009

Bujang...apa yg harus anda lakukan...

Pandangan aku pada bakal-bakal yang hendak berkawen tu...tak kira lar...planning lagik 3 thn ke...yang lagik 5 thn lagik ke...pastikan anda telah membuat pembelian isi rumah sedikit demi sedikit secara cash atau berhutang sebelum menempuh ke alam perkahwinan....tp pastikan settle semua hutang sebelum duduk bersama....teringat citer dulu2...

'eh ayip...wat pe hang beli TV ngan peti ais awai2...hang tu bujang lagik...kang nak pindah susah tu..hang tu bujang...nak berangkat sana lar...nak angkut sini lar...letih tu....' jawab aku senang jer.....besok nak kawen..tak yah dah pikiaq pasai barang umah...bakal bini aku pun nanti..senang jer...cuci kaki jer masuk umah...:D

btoi ke pandangan aku nie....???tp bile skrg nie aku dah nk smpi dateline kawen nie...rupa2nya...btoi apa yang aku fikirkan...TV, Peti Ais, Set Hi-Fi, Kipas, Mesin basuh dah ada dah...so...tak yah pikiaq2 nak beli pas kawen...

tp bagaimana kah anda...???yg bujang2 kat sana....beli barang tu secara hutang ke atau cash...???atau pun anda masih lagik tidak membeli apa-apa pun...sekadar mahu enjoy....

renungkan dan selamat beramal...

p/s : yang nak kawen lagik satu pong leh wat persediaan gak...ngeh3

Thursday, July 16, 2009

Saya pun masih belajar...

Ada sebelum nie yg bertanyakan..mcm mana aku bleh menjadi begini...keje takat kerani cabuk...tp leh simpan dan memiliki umah...jawapan aku mudah sj...desire..!!!keinginan tuk mengubah hidup...asainya...aku pun bukanlah terdiri daripada keluarga yg senang...!!!family broken...dari situ aku belajar ttg kehidupan yg susah...mcm mana nak belajar simpan...macam mana nak kenal erti nilai RM1....

aku penah keje daripada bawah lagik...lagik teruk daripada kerani..aku penah keje sbg security guard..aku penah keje stor boy...aku penah keje tukang buat lantai mozek (even aku tak tahan kena buli ngan bangsa asing)..dan mcm2 lagik aku penah keje...dan aku belajar pun tak tinggi mana...takat spm...tp alhamdulillah...dengan spm yg ada...aku faham dan kenai instrumen kewangan...anda yg diluar sana...yg lebih bagus daripada saya...sudah pasti..anda lagik hebat ttg kewangan...!!!(sila betulkan jika saya salah)...

dan aku pun penah kena cerca...bukan takat kawan2...aku penah kena perli dengan adik beradik...aku pun penah diketawakan oleh org yang penah aku sayang...!!!so???what....kerna semua ini...perlukah aku lemah???perlukah aku putus asa....

jadi...bagaimana aku bleh achive smpi tahap begini.....ialah..angan2 mat jenin...sape yg nak pedulikan...dan yg aku pasti...angan2 ini..jika tidak diusahakan..memang patut aku diketawakan...

mcm mana nak laksanakan impian tu...???
target dan tetapkan arah tuju anda....contoh...bagaimana dengan modal RM10K...anda nak dapat 50K...???ada yg menjawab.....buat ODASB...pastu rempit beli umah...pastu rempit beli emas...pastu...dah kukuh...setup company sendiri...bile dah mantap...beli stock...beli blue chip...main cpo..beli tanah....wah...!!!hebat idea nya...tp mampukah aku...???

so...apa yg harus aku lakukan...???tetapkan matlamat...daripada 10K...aku nak target menjadi 20K..pastu nak target ke 30K..dan seterusnya....so what ever aku lakukan...aku tak kisah..apa sj tools yg ada..akan aku jadikan itu sbg 1 realiti...dan pasti aku kan struggle tuk kuar dari kemiskinan ini...

dan ini lah realiti...

Monday, July 6, 2009

Blur....

Dah lama aku tak update blog nie...pokli pun dah tegur dah...hehehehe...katanya dah bersawang dah dalam blog aku nie.......dulu ada gak masa...skrg nie..aku slow sket..bukan apanya.....keje hakiki membuatkan ruang tuk aku mengolahkan ilmu menjadi terhad...dan.....skrg nie jugak....aku tgh mengintai2 peluang yg ada...modal pun dah cukup kembali.....pas rolling tuk umah awai tahun nie....so...betapa pentingnya tuk memastikan modal pusingan tidak lagik sangkut....Insyaallah...target pas kawen...akan ada sebiji umah lagik...wat masa skrg...aku tgh hold dulu....dan kumpul lagik dana....

dalam...tgh rilek2 nie......smbil tu...aku akan wat searching tempat baru....maklumlar...kalau ikutkn skrg nie...bile masuk jer bidder...mak aih...rega pun dah jadik cam tak logik dah....karut marut betoi org kita...bid smpi giler2...last2....misti dalam hati menyesal...sbb tak dapat +cf....kengkadang tu...better beli subsale daripada lelong...mungkin dah jadik trend kot...

so...

apa yg perlu aku wat masa ini...structure balik kewangan...set up balik duit2 OD yg dah pakai...duit2 yg dah di leburkan tuk umah ari tu.. :D....dan alhamdullilah...akan bertop up lagi OD nnti...mungkin minggu depan nak turun PNB.....

dan juga.....aku tgh nak set upkan kedudukan kewangan tunang aku ini...sbbnya...ini lar penting...agar bile dah kawen...dua2..tak terjurus apabila kedudukan kewangan masing2 menjadi tidak stabil...huru hara.....penting!!!...sbb aku nak kan...perancangan kedudukan kewangan keluarga menjadi lebih teratur dan dapat detect mana2 yg tidak diperlukan...

dan wat masa skrg nie...projek2 pertanian dan penternakan pun..belum lagik bermula...ada halangan sedikit...tp aku tak lar katakan halangan itu de-motivated kan aku...Insyaallah..cabaran2 begini lar wat aku terus berdiri...sebb..byk halangan...maka byk lar yg aku belajar...bagi projek penternakan pula...aku tgh wat try and error...nak melihat...kat mana kesilapan yang harus diperbaiki sblum terjerumus dengan lebih serius...begitu jua dengan projek pertanian...

anyway...dalam structure kewangan nie...aku melihat...betapa penting nya dalam proses peningkatan hidup diri...ada yg aku dengar...wat loan peribadi smpi 80K...dan ada yg smpi 100K semata2 tuk cover hutang2 yang tidak baik....tang mana hutang yg tidak baik....leh senaraikan???mungkin bleh dijadikan contoh dan teladan....mcm aku...setakat nie...aku hanya ada hutang yg dikategorikan hutang baik dan tidak baik spt berikut :-

1) loan personel-RM15K
2) Loan umah estimate dalam -180K
3) loan ASB
4) OD

hutang seperti keta...aku lum ada lagik...so Insyaallah..hutang2 begini...akan bertambah dari masa ke semasa....jdk...untuk itu...adakah anda mengenalpasti hutang2 yang sakit....listkan..senaraikan...apa yg harus dilakukan..kenalpasti....agar anda dapat menguruskan hutang tersebut dengan lebih cekap..

Tuesday, June 9, 2009

rabbit tuk si dia.....



hehehehe...comel dak???mau blajaq2 bagi beranak pinak nie...awek sy sudah syok ini hadiah...wowww...

Wednesday, June 3, 2009

kerja2 baik pulih seblum disewakan...

Pertengahan bulan nie...akan ada tenant baru kan masuk umah aku kat KD tu....seblum nie...tenant yg ada...terpaksa pindah..kerana jarak lokasi tempat kerja jauh..biasa lar..org pompan...alasan yg digunakan sebab letih dengan jem...dok kat KD...keje kat subang..hehehehe..mcm2 ragam..

memandangkan tenant baru akan masuk pertengahan bulan nie...jadik ada kerja2 yg perlu aku baik pulih...tuk jdaik seorang inbestor...pastikan umah2 yg tenant baru akan masuk nnti..dan mereka berpuas hati dengan serbis yg anda berikan...umah cantik...jadik..mereka akan berpuas hati nnti...so..semalam...dalam pkul 10.30 pg daripada bengkel keta...aku bergegas ke lokasi KD..tuk wat keje2 macha...hehehehe

keje2 yg meletihkan seperti keje2 menukar lampu, baik pulih sinki, mengecat dan tukau tombol pintu....memang letih..seharian wat keje..memang mencabar kebolehan diri....tambahan yg mencabar adalah kerja2 menukar lampu dan baik pulih sinki...tapi tang sinki tu..aku amik masa smpi sejam lebih...pasai tersumbat..dan saluran paip tu..lain sket design nya...jadik menjadik sulit kat aku...so...nasihat aku..klu korang tak reti2...jgn cuba sesekali...please gunakan serbis yg pakar...mcm one solution...memang leceh...kalau salah baik pulih...paip leh bocor...lampu tak idup..

Dalam entri nie...apa yg aku nak tekankan kat sini...kos2 baik pulih...sape yg perlu tanggung???

owner atau tenant...sbb tu seblum inbest dalam hartanah..korang kena tau selok belok ini...macam wida..letak deposit 2+1...mungkin deposit tu...akan cover kos2 baik pulih bile tenant kuaq nnti...
(mcm aku..aku letakkan deposit hanya 1+1 sj...sebab kalau letak 2+1...susah tuk dapatkan tenant...ini pandangan aku...cm wida lak...lokasi cantik..tak susah tuk dapatkan tenant...)
so...kat sini aku nak brainwash sket..selain deposit 2+1...ada tak cara2 lain..agar kos2 nie...tidak perlu owner yg tanggung...bagi sket pandangan korang...
nie aku upload...gambo umah aku..

p.s : w/pun aku letak 1+1..tp kos2 baikpulih...still tenant bayarkan...mcm mana???korang bagi pendapat korang dulu...pastu baru aku citer..mcm mana dengan deposit 1+1...tenant lama still bayar kos2 tersebut...






Wednesday, May 20, 2009

Check list..Apa yang telah...dan Apa yang akan..???

nie aku nak citer sket ttg apa yang telah...dan apa yang akan...??
kira menda nie mcm counter check blik lar...5 thn dari skrg...atau 10 thn dari skrg...sama ada sudah achieve atau tidak???matlamat2 aku dan perancangan hidup aku...
jadik...aku letak kat sini...mcm mana pencapaian aku....so smua nie sbg guideline aku...

apa yang telah :

1) umah
insyaallah...berbekalkan dgn modal yg ciput...alhamdulillah...aku dapat capai setakat nie...pembelian umah ...byk jgk duit diberbelanjakan...tp ok lar...aku pun puas hati gak..keje kerani..gaji ciput sj...dapat jugak umah..org lain punya gaji yg besar..rumah berpuluh2 bijik...alangkah bestnya... :D

2) ODASB telah dimulakan...
insyaallah....akan bertambah ODASB nie....baru suku jer OD nie...aim smpi 200K...bestnya...dapat duit2 cash nie...mcm2 ligat dalam kepala....

3) ASB Loan
Insyaallah...tgh tunggu result sama ada approve atau tidak..baru call...berita gembira baru terima...dalam proses kuaq LO..

Apa yang akan :

1) Penambahan Rumah
Target dalam idup...7-8 bijik buah umah...dalam proses penambahan..tahun depan..

2) Akan Inbest Emas
tengah nak studi2 nie...insyaallah..akan inbest emas..sedikit demi sedikit...

3) Projek pertanian
Insyaallah...balik dari melaka next month nnti...bermula lar projek nie...kemungkinan besar...sayur bendi menjadi pilihan...

4) Projek ternakan...
Insyaallah...planning mau bela burung puyuh...base on pada market kat beranang...

5) Refinancing
Umah kat KD...aku kat structure balik...tgk balik interest yg dikenakan..ikutkan hati..mau jer skrg nk refi..tp tak bleh...sebab tgk aggrement..lain mcm sket wooo....penalty nyer lain sket...nie contract ngan bank muamalat..thn 2011...bleh lar refi...aim pun..dapat dalam 20-35K...

6) Kawen...
nie pong imbest jgk kan!!!...insyaallah..takde pape aral melintang..korang tunggu lar ek kad sampai...:)

7) Z750
target nak pakai balik superbike...gian lar dengar bunyi yg garang tu...syok nya...kengkadang..tangan dok gatai mau pulas trothle

8) Koperasi PMC
Insyaallah...dimurahkan rezeki..misti join...nie target...long term punya nie...

kakinota : ghasa2 cukup lar nie kot...target dah cukup tinggi sangat...kang takut2 tak menjadik plak...papepun..kena set jgk matlamat...baru leh go thru..dan mengkaji semula..kot2...kat mana yg sangkut...anda plak..???apa matlamat anda???

adiozzz

Friday, May 15, 2009

Pinjaman ASB...

Petang semalam..aku sempat hantar tuk mohon loan ASB....sebenarnya..aku dah wat kira2 sket...pasai monthly income aku..dari dok buang duit tak tentu hala...baik aku wat loan ASB...at least..nampak gak..aku menyimpan...walau dalam menyimpan..dapat gak rasa dividennya...
iyer aku tau..ada yg ckp..'rugi lar wat loan ASB' dan ada yg ckp 'ok pe...at least ada daripada tak de (menyimpan)...btoi tu..ada yg bagi +ve pendapat dan ada yg bagi -ve pendapat..terpulang pada memasing punya pandangan...bagi aku..aku dah cuba restructure kewangan aku...pastu cuba try displine kan tuk menyimpan...dan jawapan yg aku terima..payah...!!!

tp kalau korang leh displin...go ahead...tak macam aku nie...susah mau displin...sket2 kuaq duit...aku nie lak..boros makan...tu yg perut dah ke depan tu...tu blum kawen lagik tu...hehehehehe..aku ingat lagik...bulan MAC ari tu...3 kali p makan kat bagan lalang...gara2 mengidam ikan siakap masak tiga rasa ngan masak stim....'giler ke apa...dalam sebulan..p sana makan smpi 3 kali...dah lar skli makan...RM200++...pas2 duit minyak lagik...wowwww.....penat wooo...

pape pun...yg makan 3 kali sebulan tu..aku tak menyesal lar..janji puas...dan berbaloi...jadik...bagi pinjaman ASB nie.....aku cuba gunakan konsep sket iaitu...loan ASB + dengan OD...insyaallah...kalau ada rejeki...tak ke mana...

nie rate drpd mybeng...iaitu..
1) KPA - 1.35% (3thn pertama)
2) KPA - 1.30% (thn seterusnya)

ada lock in plak...iaitu 2 tahun..kendian...aku amik tenure yg pjg..iaitu 25 thn...sbbnya..bukan aku nak kejar amaun tu...tp aku nak kejarkan dividennya...anyway..memasing punya pendapat..masing2 punya pandangan...korang lebih tahu ttg financial korang...bagi aku...klu korang nak wat sesuatu menda...pastikan korang tak sipi-sipi tiap2 bulan....wat kira2 dulu....

pape pong selamat ber invest ek...

adiozzz

kaki nota : sebenaqnya..aku dah wat loan ASB nie dah lama dah..dari tahun 2000 lagik..masa tu keje pong merepek2..pakai penjamin...tp aku dapat bayaq..pasai keje part time waktu tu..aku wat...kendian xleh cover aku terminate..maklumlar..masa tu rate interest nya cukup tinggi...dan masa tu..ASB loan nie ada Skim C...tah..apa menda tah...tp tu yg ditawarkan...yg penah join dulu...misti tau kan!!!!

Thursday, May 7, 2009

gambar kerosakan jiran bawah...

Semalam aku dapat mms daripada tenant aku...keadaan kebocoran dari umah bawah...jadik aku dah upload gambar tu...korang layan gambar tu.....memang kebocoran tu sangat lar ketara...pagi nie...aku telah hubungi tuan rumah tersebut...puan anis...dan alhamdulillah..dia jenis yg ok (walhal..cuak jgk..takut2 aku kena maki hamun lak...hehehehehe)...dan aku pun berbincang untuk membuat pertemuan petang ini bagi melihat kerosakan yg berlaku..

maklumat yg disampaikan..kebocoran di siling bilik tu..bukan lar dibahagian ruang bilik tidur utama...seperti yang aku maklumkan sebelum ini....ttp kebocoran di bahagian bilik tidur yg ke-3...iaitu bersebelahan dengan bilik air...jdk aku assume...kebocoran pipping berlaku..menyebabkan siling rumah puan anis terjadi...

tuk mendapatkan kepastian...aku telah hubungi bahagian kerosakan PKNS KD dan mengajukan soalan kepada En Mus bahagian pengurusan harta...beliau memaklumkan..kerosakan tersebut perlulah di buat dengan mengisi borang kerosakan dan di hantarkan kepada kontraktor appartment yang dilantik oleh PKNS untuk tindakan susulan bagi kerja-kerja pembaikan......

dan aduan tersebut...perlulah pihak yg mengalami kerosakan mengisi borang kerosakan..dan ini bermakna...puan anis lar yg berurusan dengan kontraktor tersebut...

anyway...hopefully...masalah ini akan selesai dengan secepat mungkin...ada lagik satu masalah yg aku nak endose..iaitu masalah sinki tersumbat dan lampu mentol terbakar kat TBA....

korang layan lar gambir di bawah nie....



Wednesday, May 6, 2009

Kerosakan pada umah...

Baru2 nie aku dikejutkan dengan panggilan daripada tenant aku yang kat KD....perggghhh...memang btoi bile aku baca buku2 azizi ali...tuk inbestment umah...jgn smpi t/malam tenant ganggu tuk kacau owner dengan complaint mcm2...so aku ingat menda nie tak kan terjadi pd aku...at last aku merasa jgk..

ok back balik tajuk di atas...kerosakan pada umah...citer nya begini...
tenant aku bilang...jiran bawah umah claim yg siling umahnya bocor...dengan air bertakung..dan menitik2...air busuk lak tu...so...menda nie kena pada dapur dan bilik utama...dan jarak antara bilik utama dan dapur...kedudukannya jauh...perlu melalui ruang tamu...(tp ruang tamu...tak kena)....


jadik....permasalahan aku lar...apa perlu aku buat....:-

1) mcm mana nak selesaikan masalah ini...aku atau owner bawah???

2) sape perlu tanggung kos2 kerosakan...jika aku dapat detect masalah piping...mungkin...aku bleh perbaiki dengan menanggung kos2 tersebut...tp b/mana pula dengan kerosakan rumah bawah???

3) b.mana aku nak tau yg piping bermasalah???

tuk makluman semua....asainya...owner bawah claim...kebocoran berlaku..masa memula lagi tenant aku duduk...ini berlaku...sudah 2 thn lepas dan tak dilaporkan kepada tenant aku dan pastinya..aku pun tak dilaporkan..apa yg owner bawah tu buat...cuma tadah dengan plastik ajer.....dan menda nie terjadi hanya di bahagian dapur sj...

dan cuma keblkgan ini...perkara yg baru terjadi adalah kebocoran yang baru di bahagian bilik utama sehingga mengeluarkan air busuk...

dan tenant aku bgtau jgk...bilik utama tu..digunakan utk menyidai kain2 kering...tp aku tak pasti sama ada kering atau basah...tp kalau basah....takkan lantai mozek bleh meresap sehingga ke siling bawah...

apa pandangan korang???

p.s : kalau dapat calling pada owner bawah...petang nie..aku nk shot..g tgk umah tu....nk snap gambo....

(waduh2...td dapat msj dari tenant lain plak...umah aku yg kat TBA plak ada masalah...adoiii....blum lagik settle masalah nie...datang lagik satu masalah..nasib baik masalah tak pening macam KD nie....dugaan woooo..sabau jer lar.......)

Thursday, April 30, 2009

Pindah rumah...

ujung bulan 5 nie...aku kan pindah umah...so tuk TT hanan dan MAB 7177...menjadik payah sket...lokasi tempat aku pindah nie memang jauh...lagi jauh dari umah sewa aku skrg nie....tmpt tu kat ulu beranang...wowwww....

hehehehe...kenapa dengan ulu beranang..???ada 4 sebab aku perlu pindah ke sana...

1) Insyaallah..bulan 6 nnti...aku kan start projek pertanian aku nnti...nie bile aku kan pulang dari cuti2 malaysia kat homestay melaka nnti...mula lar projek nie....

2) Insyaallah...planning aku..aku akan usahakan 1 perniagaan kecil2lan...sj nak enjoy wat bisnes nie....maybe jual kuih?maybe juai air? or maybe jual burger...tp semua tu selepas projek aku yg pertama tu selesai...(xdapat aku bayangkan...1st time dalam idup aku...menjual barang2...aku beli barang ada lar)....'akak...goreng pisang mau brape???hahahahahaha

3) insyaallah jua, aku akan continue studi kat UKM...dalam bidang yg aku minati nnti...sbb tuk studi nie..aku ada perancangan tuk wat apa ngan sijil yg akan aku dapat nnti...tu perancangan pertengahan aku...blum leh expose kat sini lagik...

dan yg paling penting skali...dan paling utama skali...

4) dekat ngan bakal orang umah aku...nanti nak g keje sonang...skali harung ajer... :D

tu lar alasan 4 sebab aku nak pindah...anyway...kengkawan..doakan..kalau ke-empat2 tu ada sangkut sket...tp...dapat 3 pun dah cukup ok dah kat aku...jadik....tuk makluman semua....TT yang aku akan selalu turun adalah di kajang RJ...leh lepak2 selalu ngan PMC....

hehehehehe

p/s: terpikiaq jgk...dok jauh2...nie..merempit ngan SBK best nie....best..best best...kena kumpul modal lar....ahakssss

Tuesday, April 21, 2009

Sapekah gerangan MAB 7177

Malam semalam aku lepak ngan otai segambut kat JJ kepong semalam...otai segambut nie ajak aku berTT di sana...tp tak lama..sekejap ajer...aku tak kesah...pasai aku nak lepak dengannya pun tak lama...tapi mau korek2 rahsia...apa petua dia beli umah Hot dan bidder yg lain tak berani masuk...ada teknik nya...
otai segambut baru-baru ini telah berjaya mendapatkan umah di Ampang...jenis kondo...bukak rega RM80...bid smpi 91K...market value...RM130K..wowwww....banyak beza tu...

tp teknik2 begini jarang skali aku dengar...tambahan dengan kehadiran 2-3 orang bidder non bumi...macam teknik Matt...telah diwar-warkan bajet hangit...tp otai segambut nie..hanya war-warkan..melalui developer sj....dan teknik nie sangat berkesan...detail pasai teknik nie...aku tak leh open kat sini sgt secara detail...kalu korang mau teknik sebegini...sila wat temujanji TT anda dengan otai segambut atau MAB 7177....

haaa...ada lagi 1 teknik dibongkarkan oleh otai segambut nie...teknik waive kan tanggungan kos maintance yg dilelong...selalunya spt yg korang tau...RHB akan tanggung kos2 maintaince umah....(ini bergantung di dalam POS).....sehingga tarikh lelong...katakan aku bagi contohnya...bank maybank tak tanggung kos2 tersebut...dalam POS ada dinyatakan..tp otai segambut nie...leh buat...maintance tu...terus dicover oleh maybank...wowwww...bleh save duit tu...

dan teknik yg terakhir di ajarkan kpd aku...teknik 2 SNP yg berlainan tuk properties yg sama...dan teknik nie...leh generate income korang...dan leh support tuk submition loan....teknik sebegini jarang aku dengar...tp dengan sekadar berTT...ilmu sebeginilah yg akan kita dapat...

anyway...aku telah diamanahkan oleh otai segambut nie...utk tidak menceritakan teknik2 sebegini..kecuali korang berTT dengannya...


adiozzz

Monday, April 13, 2009

TT sampai larat...

Perggghhh...2 hari aku TT smpi larat...
1st masa TT ngan geng PMC...ari jumaat malam.....asainya TT tu tuk main game futsal...tp memandangkan tmpt futsal...punya lar jauh gilos...dan yang datang pong tak cukup korum...jadik kami bertukaq ke tmpt boling iaitu di sunway piramid...
wowww...ramai yg berbakat....pehruzz,bling2, sifu el, saiful_besut, kendian ada sorang budak dari BJ iaitu mat utie...dan tak lupa jugak syada....yg sporting...!!!masa kat tmpt futsal tu...
k.siti ada datang ngan anak2...tp tak dapat turun join boling...kena balik awai...pasai anak2 nk tuisyen...hehehe pas main boling...

TT bersambung di kedai mamak...dari pkul 12 smpi pkul 4 pagi...baru gerak balik...anyway...mekasih pada sepul_besut...pasai blanja kitaorang makan2....hehehe syada lak....smpi sesat mau carik parking...jumpa keta ka????hehehe...kali nie TT bermakna pada aku...ada info baru yg aku dapat....teknik2 beli umah yg berkesan...maklumat daripada sifu...pehruzzz....

next, esok nye...ari sabtu malam.....aku dapat calling dari tuan ryme_jb iaitu admin BJ...dia ajak TT lagik...wowww....memandangkan dia datang dari seri kembangan dan aku dari damansara damai...kitaorang set tuk jumpa dipertengahan jalan iaitu di kelana jaya....kali nie...ada cerita menarik daripada tuan ryme_jb...byk info dikongsikan bersama...daripada insurans, pertanian, pengurusan BJ, Marketing BJ...dan JV dgn otai2 PMC....dan smpi lar MLM... TT ngan tuan ryme....smpi pkul 7.00 pagi...penat wooo....7 jam lepak ngan tuan ryme....anyway...mekasih pada tuan ryme....kerana belanja saya jgk....

hehehehe nnti gambo aku upload...mau layan tdo....ngantuk woo....
ari nie aku cuti...cover tuk TT yang bersengkang mata tu...hehehehe

adiozzz


p/s: Gambo kiri skali...syada..tgh nak spin bola....dasyat tu...
gambo atas kanan...si Sifu EL tgh gelak kan syada...
gambo bawah....si sepul_best ngan pehruzzz dan mat utie..tgh
mengutuk2...ngeh3..

Friday, April 10, 2009

Sayunya aku dengar....

Td baru jer aku settlekan tunggakan maintance bil kat pantai dalam...dalam 3K++.....duit lagik...huhuhuhu...
anyway...alhamdulillah..duit tu leh claim ngan RHB..tp antara lambat ngan cepat jer...

aku tak cite kesah brape banyak yg kena kuaq duit tuk bayaq tunggakan..bukan apa...dah nama pun pelabur...(bukan nya pelebur ek)...jdk kena tanggung risiko bila perkara2 ini terjadik..kena amik kesah terhadap kesan bile melalui proses inbestment umah nie...

yg tu aku tak nak sentuh bab bayaq membayaq nie...cuma ari nie aku nak sentuh bab mentaliti kita sbg org melayu...1stly...time td aku nak bayaq...aku mintak lar bahagian maintance umah tu tuk print out detail particulaar tunggakan...

wowww...alangkah terkejutnya aku...yg umah tu tunggakan since 1988 lagi tak berbayar..sejak owner asai dapat rumah tu..wowww...selama 21 thn...owner tak penah bayar...dasyatnyer...dan soalan tu aku ajukan kepada bahagian maintance pantai dalam...kenapa perkara ini terjadi..???

senang jer jawapan yg diberikan..mentaliti org melayu kita..semua nak free sj..dan mereka nie daripada golongan yg berpendapatan rendah..dan dari golongan setinggan..dulu dok kat setinggan free..tak payah bayar apa2..tp bile berpindah...dok umah flat...liat nak bayar...yg herannya...umah tu wat sewa lak..untung bukan sket..byk plak tu......tp langsung tak nak bayar kos2 tunggakan ini...

wowww...alangkah terkejutnya aku bile dapat jawapan mcm tu...iyerlah...yg ckp lagu tu...org kita sendiri...adoiii...hinanya...aku pun tercengang...tak mampu nak patah hujah2 nya...tp bile aku pikir2 balik...btoi jgk cakapnya...dan tak semua dari golongan berpendapatan rendah sebegitu..dan tak semua org dari golongan setinggan jugak begitu...segelintir sj...cuma segelintir ini lar yg mencalar kan nama baik golongan ini...

cuma apa yg perlu diperbetulkan pemikiran orang-orang kita nie...adalah tunjuk ajar bagi generasi yg akan mewarisi bangsa kita...harta kita..ilmu kita...agar generasi ini tidak akan terikut2 dengan budaya lama...budaya yang malas untuk keluar dari kepompong keselesaan hidup..yg malas nak perjuangkan nasib sendiri...dan hanya menunggu untuk disuapkan sj....dan ini lah budaya yg tidak harus di warisi!!!

fikir2kan lar pepatah yg menyebut...'kais pagi makan pagi, kais petang makan petang...inilah ikutan warisan bangsa kita....

Tuesday, April 7, 2009

Teknik OD...klasifikasi sbg teknik apa ek???

Citer pasai OD vs ASB nie...aku ghasa...semua dah tau kan...!!!mcm mana teknik ODASB dimainkan..(korang leh refer kat blog pie...ulasan pjg ttg teknik OD)....so menda nie..aku tak nak ulas lagi....cuma aku nak ulas tentang teknik OD yg digunakan....dan yg pasti..sesapa yg main properties...pasti ada akaun OD nie...cuma aku nak mintak pandangan korang...secara kasarnya...adakah teknik nie secara praktiknya...ok atau tidak...let say situasi nya begini...

1) En Ahmad berJV dengan Cik Siti menggunakan personel loan sebanyak RM100k..
Personel loan nie atas nama cik siti...dengan 50K pada En Ahmad dan 50K pada Cik siti..tiap2 bulan..bagi meng'cover' pembayaran loan tersebut...En Ahmad akan membayar separuh duit pinjaman..dan separuh lagi pada Cik Siti...

2) once dah dapat loan tersebut..En Ahmad membuat Sijil ASB dalam bentuk 100K dan mengaplikasi dengan teknik OD ASB...(Untuk makluman..En Ahmad dah ada existing akaun OD dah seblum nie..sebyk 70K...)

3) Dengan OD yg ada pada En Ahmad sbyk 100K (Tidak termasuk akaun yg telah ada sebelum ini)...En Ahmad mengeluarkan kembali 100K dan transfer ke akaun cik siti...

4) dan cik siti pula...dengan ada 100K...membuat cara seperti En Ahmad mengulangi langkah spt di atas..dan..at the end..bile akaun cik siti telah wujud...ia spt berikut:-

OD En Ahmad-RM100K
OD Cik Siti-RM100k

memandangkan ini adalah JV bersama..cik siti mengeluarkan RM50K daripada akaunnya..dan transfer kembali ke akaun En Ahmad sbyk RM50K...jdk...realitinya...

OD En Ahmad-RM100K-cash dalam akaun ada RM50K
OD Cik Siti-RM100k-cash dalam akaun ada RM50K


bagi mengelakkan interest yg terkejut..maka kedua2nya...JV skali lagi dalam bidang properties...untuk meng'cover' pengeluaran personel loan td ngan interest OD td..

pada pandangan korang..agak2 praktik tak jika menda ini dibuat...on paper..memang berjaya..tp realitinya mcm mana...???komen sket....

note: sy tidak masukkn rate interest antara personel loan, OD interest dan dividen ASB kerana sy perlu studi lagik......tp mintak komen ttg perjalanan OD tersebut...amacam???any komen....

Tuesday, March 31, 2009

brape banyak gaji korang????

Ari nie aku nak citer kan ttg asas tapak permulaan aku...aku dapat banyak sokongan daripada pembaca-pembaca blog aku nie..terharu aku dengar..'keje kerani pon smpi 3 bijik umah'...t/kasih atas sokongan korang...

cuba korang tengok...geng2 umah PMC...semuanya hebat2 belaka...cthnya...

1) pie...basic gaji..mungkin..RM6K...dah berkeluarga...anak 1 org...+ bakal masuk 1 org lagik anak
2) hanan..mungkin..RM4k...dah berkeluarga...anak 1
3) bling2...mungkin gaji...RM3K...dah berkeluarga..
4) Matt kenya...mungkin gaji..RM7K..dah berkeluarga..
5) Pehruzzz...mungkin gaji..RM3k...belum berkeluarga..
6) Azman...mungkin gaji...RM4K...tu blum masuk kira part time lagi..belum berkeluarga...
7) tuah...mungkin gaji...RM3K...baru berkeluarga...

rata-rata korang tgk gaji basic depa...semua besar2...rumah..takyah aku citer lar...ada yg 3 bijik, 4 bijik dan ada yang cecah 20 bijik....siap buat company lagik...
aku bagi contoh pie...gaji dalam RM6k....berpuluh2 umah..ODASB...dalam RM200-300K..pastu ada company..superbike..resort...dan mcm2 lagik lar...

persoalan aku senang sj...kenapa nak tunggu gaji RM6k baru nak start inbest mcm pie???baru bleh dikategorikan sbg zon selesa untuk inbest??....adakah gaji macam matt...yg bergaji RM7K...baru nak mula inbest???

kalau begitu persoalannya...aku rasa...smpi bile2 pun korang tak kan dapat dapat mula sebegitu...
aku bg contoh diri aku lar...senang...gaji ciput...keje kerani...balik opis hour..tapi aku takde komitment yg penuh...aku tak de hutang keta...yg aku ada...hutang 3 bijik umah jer...tu pun tenant yg bayar kan...kenapa aku perlu tunggu gaji aku mcm pie atau matt baru aku nak mula inbest...errrmmm jawabnya...tak berharta lar aku...

aku bukan nak compare antara aku, matt, pie, hanan, tuah..atau sesapa pun...apa yg aku nak tekankan...korang mampu buat...gaji mcm mana pun...!!!mulakan dengan 1...start blaja ttg financial freedom...blajaq ttg ODASB...blajaq ttg simpanan..semua boleh...yg membeza kan antara aku dan jutawan2 yg diatas tu...income depa besar...jdk...inbestment pun bleh menjadi banyak...
jadik...tepuk dada..tanya selera...kalau aku yg gaji ciput nie mampu buat...tak kan korang yg diluar sana tu...bergaji besar...tak mampu buat..!!!

kita mulakan dengan 1 langkah....insyaallah...pastikan berjaya...

p/s: klu lar aku gaji RM6k...wowww....15bijik umah tu...!!!(tp takat angan2 mat jenin lar jawabnya....huhuhuhuhu)

Monday, March 23, 2009

Bakal projek JV aku...

Insyaallah aku akan berJV dengan seorang hamba allah nie....t/kasih kerana percayakan pada aku...aku pun tak pasti perkara nie berjaya atau tidak....tp perkara baru nie lar wat aku nak terlibat...tambahan..aku nak merasa menjadi petani..berjemur di panas terik...hehehe.....tp bagi aku...nie pengalaman pertama aku terlibat dalam tanaman...so.....kitaorang tgh planning tuk wat tanaman serai wangi...

so...selain serai wangi..aku cadang nak usahakan menda lain....korang suggestkan ke...tanaman apa ek???


korang usha gambo kat bawah...kawasan yg aku riki ari tu....


selesai gameboard cf 101




pagi semalam...aku ada arrange kan game board CF 101 nie...firstly...mekasih pada sifu juruukur..kerana sudi luangkan masa dan berkongsi ilmu dengan kami dari pagi smpi ke ptg..feedback yang aku terima slps game nie...kesemuanya positive action...ada yg memula tak berani main lar...takut lar..last2..ending game..syok plak...pastu request nak main lagi...hehehehehe...
banyak yg aku pelajari dan banyak jugak pengetahuan yang aku dapat...
kadang2 perkara basic mcm nie...aku xpenah pelajari...aku belajaq pun..terus melalui TT...melalui blog..melalui forum...jadik pengetahuan ni aku kembangkan kepada game board nie..

anyway...t/kasih kepada semua kerana sudi menjamah makanan yang tak seberapa itu...dan kesimpulan yg sy dapat kongsikan disini melalui gameboard nie...kalau kita nak buat sesuatu perkara...yang kita nampak bleh berjaya...bleh grow income...jadik kita kena buat keptsan yang berani...dan aku dapat ilmu...mcm mana nak JV..macam mana dengan ODASB vs stock market (menda baru nie)...pastu mcm mana nk grow income dengan cepat...!!!wowww...best...mekasih juruukur...atas ilmu yg anda sanggup kongsikan itu...

adiozzz

p/s: aku org ke-3 kuaq dari rat race....huhuhuhu...terlalu sgt berhati2.....ahaksss...

Thursday, March 19, 2009

Adakah anda bersedia......???

Lebih kurang pukul 6 petang..aku menyusuri jalan menghala ke Damansara Damai. Petang semalam..berlaku kesesakan jalan raya sehingga 15-20 KM panjangnya..sehingga ke Manjalara...setibanya aku di susur persimpangan masuk ke Damansara Damai..telah berlaku eksiden yang aku sifatkan...parah...(korang layan gambir dibawah)...memang teruk..blkg remuk...dirempuh oleh lori 1 tan.....maklumat yg aku terima..pemandu Myvi buatan malaysia nie..dipandu oleh seorang ustaz...kalu korang tgk blkg nya..katakan ada penumpang..agak2..apa yg akan terjadi ek???

sama-samalah kita doakan kesejahteraan hamba allah ini...amin..




ok...kemalangan ini aku nak kaitkan dengan perlindungan...iaitu Insuran...agak2 korang andaikata pemandu tersebut parah...cedera...apa terjadi dengan dirinya??keluarganya...andai keluarganya tiada harta..aset..???adakah hamba allah ini bleh survive dalam kehidupan seterusnya???
andai kata juga..sekiranya hamba allah ini memerlukan kos pembedahan yang tinggi...mana sumber2 kewangan yang dia perlu ada untuk memulihkan dirinya...

katakan hamba allah ini seorang kakitangan kerajaan...korang ingat...dia bleh jamin ke kehidupannya selepas-selepas itu..kos rawatan dan pembedahan..mungkin ditanggung oleh kerajaan..tp b/mana kos2 kehidupannya selepas itu..andai dia lumpuh..dan dinasihatkan bersara lebih awal???b/mana???
sapa nak membela nasibnya...iyer btul..dia akan dapat pampasan melalui pencen hilangupaya...tp cukup ke???nak tanggung kos-kos keluarganya...kos-kos dirinya....kalau kos2 dirinya yg melibatkan rawatan smpi sebulan 2-3K...mcm mana???skrg nie plak kos sara hidup makin tinggi...payah tu...

pening-pening....aku pun pening...tp kalu dia amik perlindungan insuran..agak2 dia pening ke???dan kita pun tak kan pening memikirkan masalahnya....

Ingat...!!!lindungilah diri anda..lindungi lar keluarga anda...lindungi lar hak2 anda...agar semua nya tidak akan mendatangkan masalah di kemudian hari...

adiozzz

Footnote : belilah barangan buatan Malaysia...!!!selamat dan terjamin...hehehehe

Wednesday, March 18, 2009

Teknik OPM

apa tu teknik OPM...nie shortform bagi Other People Money....dan aku lebih sukakan teknik ini diketengahkan kepada pembelian rumah bagi terma Subsale...atau atas tangan org..

nnti aku sambung...mau pekena kari kambing kejap...hehehehe
ok...skrg kita sambung...perut sudah kenyang...hati sudah gumbira...hehehe
apa yang dikatakan Other People Money...let's say aku bg contoh yang nyata...

Harga Rumah-RM55K
MV rumah tersebut-RM70K
deposit 1%-RM550
Perbezaan(MV-Harga Rumah)-RM15K

dengan perbezaan sebanyak RM 15K ini...si A boleh gunakan duit tersebut dengan free...tanpa mengeluarkan modal...duit tersebut...bleh mengcover duit-duit lawyer...duit2 renovate...duit 10% deposit...

Loan olak dengan 10%)
tempoh-30thn
bayaran pada bank-RM289.98 (dengan BLR-1.85%)..sila rujuk fiscal WISE calculator
Sewa pada penyewa-RM500
Maintance Fee-RM30
Untung-RM 180 sebulan....

dan untung lagi sebanyak RM180 tiap-tiap bulan daripada menyewa...tanpa mengeluarkan sesen pun...b/mana nk buat???
pakat dengan owner untuk markup harga SNP...buat 2 SNP..satu salinan SNP dihantar pada bank dan 1 lagi SNP untuk penjual+pembeli...

anda dah tak perlu keluarkan apa2 pun duit....

Tuesday, March 17, 2009

Pelaburan yang tak ternilai...

aku baca dalam blog sifu faris ngan pie...cite pasai penara...saingan sengit yang terjadi pada lokasi yang panas..iaitu...kawasan penara...daripada RP42K...naik smpi...RM73K..wowww..tinggi btui bidding tu...anyway..aku tak kesah sgt ttg tu...cuma pandangan aku..kenapa perlu concentrate pada lokasi sebegitu..banyak lokasi2 yang panas yang menawarkan RP yang menarik...ada tu...smpi xpayah bid pun...rezeki dah dapat RP...mcm kes aku..

2nd umah aku...lokasinya di teratak...memula lagi aku beli....situ memang lokasi panas...!!!xsmpi seminggu advertise...dah dapat tenant dah...iyerlah...lokasi bagus...tmpt strategik..menjadi tumpuan pada penyewa...aku dapat kat situ RM 51K...tanpa sesapa pun masuk..!!!kerana di situ..kawasan mula2 yang di hotkan oleh sifu pie...t/kasih sifu...

3rd umah aku...lokasinya di pantai dalam...yg nie pun aku dapat RP...lokasi sama macam Matt Kenya...cuma kami berlainan blok...lagi skali...aku masuk pada harga RP iaitu 61k...dan tiada bidder...kerana apa???kerana sebelum aku masuk auction..aku perlu studi..studi...dan studi...untuk grab...peluang..agar tiada competitor...ramai yang tidak tahu...ramai yang tidak studi....jdk peluang ini aku gunakan sebaik mungkin...

spt jugak teratak...lokasi kali ini lebih panas daripada teratak..kenapa aku cakap sebegitu....asalnya planning aku...ujung minggu tu aku nak tempek iklan rumah untuk disewa di kawasan tmpt tersebut...memandangkan perbezaan dua hari sehingga menunggu hujung minggu..jdk...ptg khamis tu aku saja war2 kan dalam internet...nak tengok progress marketing macam mana....tak smpi 48 jam...umah aku terus di book...!!!maknanya full settelment telah dibuat...pada malam jumaat...aku pun terkejut...rupa2nya...umah nie..banyak demandnya...sehingga kini...masih ada yg telefon aku...nak kan umah tu...tp apakan daya...aku terpaksa menolak..kerana telah memegang deposit penyewa...

anyway...target aku pasni...xdalah kawasan2 yg menjadi tumpuan investor dah..kali ini...aku dah dapat 1 lokasi baru...yang panas....insyaallah..tengah tunggu input dari lelong.com...andai bukak lelong nie...nnti aku update...

note: tp dalam banyak2 pelaburan ini...agak2 korang...apa pelaburan yang tak ternilai korang...hartanah????Emas???ASB???Unit Trust???CPO????hehehehe
bagi aku...pelaburan yang tak ternilai bagi aku...ada lah kawin...sbb apa???sbb aku belum kawin lagi....hehehhe

Wednesday, March 11, 2009

Exciden SBK..

Petang semalam aku terkejut dengan perkhabaran geng superbike...motor CBR 900 exciden...tak bleh aku bayangkan......fork handle putus...rim tayar rosak.....body set rosak teruk...perghhh...nasib baik owner selamat...

pape pun korang layan gambar nie...nie journey dari Hatyai to KL..dan exsiden berlaku sebelum terowong kat perak tu...ada satu gambo tu...yg berbalut tu..bukan owner motor nie...tp penunggang yang lain...nie kes gara2 nak mengelak owner dilanggar...dia mengelak dan juga terjatuh..tulang bahu nya patah...

p/s: time nie..aku tak dapat pegi...ada keje kat luar...rugi lar tak dapat layan lap..hehehe




Tuesday, March 10, 2009

14hb nie...

Property Code : PB148736
Auction Price : RM 40,000.00
Land Area (sq.ft) : 650 Auction
Date : 14-Mar-09
Tenure : Leasehold
Restriction : Bumi
Location : Unit No. C-09-40, 9th Floor, Block C,
Sri Penara Apartment, No. 6, Jalan Sri Permaisuri 1,
Bandar Sri Permaisuri, 56000 Cheras, Kuala Lumpur
Lot 131 NCM228193
BEDROOM FLAT

Property Code : PB148883
Auction Price : RM 42,000.00
Land Area (sq.ft) :650
Auction Date : 14-Mar-09
Location : A-16-01, 16TH FLOOR, BLOCK A, SRI PENARA APARTMENT JALAN PERMAISURI 1, BANDAR SRI PERMAISURI, CHERAS, KUALA LUMPUR, Kuala Lumpu
r3-Bedroom Flat

Property Code : PB148605
Auction Price : RM 40,000.00
Land Area (sq.ft) : 650
Auction Date : 14-Mar-09
Location : Unit No. D-05-30, Tingkat 12, Blok D, Sri Penara Apartment, Jalan Permaisuri 1, Bandar Sri Permaisuri, Cheras, Kuala Lumpur

TC 112 TC-12159
Auction Price : RM 40,000.00
Land Area (sq.ft) : 650
Auction Date : 14-Mar-09
Restriction : Bumi lot
Location : No. A-16-03, Sri Penara Apartment, Jalan Sri Permaisuri 1, Bandar Sri Permaisuri, 56000, Kuala LumpurEhsan.
RHB
3 Bedroom low cost flat

Property Code : PB148721
Auction Price : RM 40,000.00
Land Area (sq.ft) : 650
Auction Date : 14-Mar-09
Tenure : Leasehold
Restriction : Bumi
Location : Unit No. D-11-19, 11th Floor, Block D, Sri Penara Apartment, No. 6, Jalan Sri Permaisuri 1, Bandar Sri Permaisuri, 56000 Cheras, Kuala Lumpur
Lot 130 NCM22786
3-Bedroom low-cost Flat

Aku tgk skrg...harga umah banyak yang dah turun...dah banyak yang menjadi lelong.....tmpt yg menjadi kegilaan investor hartanah...investor pula tak perlu susah sebab banyak pilihan yang ada...lokasi panas macam penara...yang aku listkan tu hanya sebahagian sj..tak silap aku...ada 6-7 buah lot yg aku estimate akan menjadi rebutan...ialah..dalam sejarah...RP rumah tersebut dibuka pada harga RM40K..sedangkan rekod auction bagi penara yg paling tinggi dan termahal skali berjaya di bid adalah RM117K...dasyat sungguh...saingan yang cukup sengit...

aku juga cuba selak2 kawasan favourite aku...iaitu kota damansara...kota damansara turut mengalami harga yang pelik...favourite kawasan aku...ada yg RP smpi RM50K...ada yang smpi RM55K...hebat betul...alangkah bagusnya...ketika ini...aku ada cukup modal untuk rolling lagi 1 umah...tp apakan daya...rumah yang aku baru dapat...masih dalam proses...masih lagi aku perlukan suntikan modal bagi mendapatkan hak milik tersebut....jadik...aku mengambil langkah berjaga2...bukan kerana apa...!!!bajet duit aku sangat lar terhad...income aku tak lar sebesar..sifu2 disana...!!!bagi aku...gaji aku sekadar kerani kerajaan...menghalang aku memiliki rumah dengan banyak...menghalang aku menjadi seperti mereka...maklumlah...dana yang kecil..sukar untuk aku bergerak...dan bagi aku...komitmen aku pada bank jua...aku sangat titik beratkan...dan lain lar kalau ada yang sudi berJV bersama aku....insyaallah..bajet tu memang ada...itupun jika ada yang sudi berJV...jika tidak..aku terpaksa mencongak dulu...hehehe

sifu aku penah katakan...jika time gawat nie...bagi yang berduit...merekalah akan menguasai pentas....sentiasa beringat, tidak kira time krisis ekonomi atau pun tidak...kerana percaya...perkara ini yang dinanti2kan akan berlaku...ha...korang tengok....!!!ini lar saat-saat yang diimpikan oleh investor....
so pada yang nak masuk auction pada 14hb nie...aku ucapkan good luck...semoga berjaya...insyaallah...jika berkesempatan..aku akan berada disana...memberi sokongan pada kengkawan kita...hope kengkawan kita akan dapat RP rumah tersebut...

semoga berjaya kawan....!!!!


Thursday, March 5, 2009

cashflow 101



korang penah main dak permainan nie...???amacam!!!syok dak???nie baru cashflow 101...xsilap aku..ada lagi sambungannya..iaitu cashflow 202...

game board nie...memang aku tak pernah main lagik lar...ari tu masa TT kat homestay melaka..ada program game board nie...tp xsempat lar nak main...smpi pun dah lewat sangat..
memandangkan ada yang komen sbb dah pernah rasa permainan nie...ada yang cakap best..ada yang cakap..mcm real life..ada yang cakap..boleh belajar tentang financial intelligence...woww...
dan apa yang aku tau...game board nie..kita dapat pemahaman ttg financial lagi..ada saving instrument...ada inbestment..ada knowledge..mcm mana nk dapatkan +ve cash..macam mana nak tau perkara tu -ve cash...dan mcm2 lar...smpi ada yang pembelian useless pun ada....hehehehe..sape mau beli bot besar!!!!hehehe

aku ada arrangekan game board nie...insyaallah..ujung bulan nie aku akan buat...tengah tunggu confirmation daripada sifu fizal....kita wat collection sket...dalam sorang RM15 ka???bukan apa...tuk kita sediakan makan minum tuk sifu fizal plus duit minyak ngan duit tol dia...harga yang kita collect tu..tak padan lar dengan apa yang korang dapat tu...klu korang p mainmain game board nie kat luaq di sana tu pun dah kena cas smpi RM100++ siap ngan consult skali..tp sifu fizal bagi free jer......hehehe

aku tak pasti...brape org bleh join nie...tunggu sifu fizal komen...

lekas...jom letak nama...
1) ayip
2) adoi

next...

Flora damansara....





Flora damansara tiada bekalan air??
bukan 1 hari...!!!tetapi sudah 5 hari....
brape lama bil tunggakan terjadi???
sedangkan di negeri selangor...air adalah percuma bagi penggunaan 20 m3!!!
isu ttg pemaju di lokasi berkenaan??
apa dah kena dengan pengurusan ini???
adakah ini lokasi yang terbaik untuk anda inbest???

apa komen anda...

Tuesday, March 3, 2009

Jumpa lawyer...



td aku p kat diamond square area nak p jalan gombak tu..aku nak p sign tuk aggrement loan ngan bank (pasai loan aku nie...aku kena tanggung kos lawyer bank)...jdk aku keluarkan sejumlah RM1000 tuk membuat bayaran...
lawyer nie...penah endose kes umah aku dulu...ok gak lar...tp biasalah..kena selalu follow up..dan bile follow up..selalunya..keje pun jadik jalan...

tp minggu nie...aku kena p balik sana..pasai nak bawak POS (Proclamation of Sale) dan COS (Conditon of Sale)....yg original bersama2 dengan 5% duit deposit umah...wowwww...minggu nie sj..aku akan keluarkan hampir...RM5000..tu belum duit transfer nama...!!!!

kos yang perlu diselesaikan :
1) baki 5% deposit - RM3050
2) Duit Lawyer bank-RM 2250.10
3) Duit transfer nama MOT/DOA-RM 1969.60

totally-RM7269.70....wowww...byk tu...tu belum masuk kos2 outstanding bil...

penat lar nak mengira duit...kepala dah pening.... :)


Tambahan : ada kos yg lain..aku tak masukkan...macam kos valuation fee...pastu kos2 utilities bill atau outstanding bill...tu aku kena cover wooo....hehehe

Jalan-jalan carik makan...


wowww...semalam sj aku jenjalan kat blkg stadium di selayang...teringin nak pekena air buah gelas besar..maklumlar...since aku dah lama tak pi sana...ada lah 3-4 tahun sudah...smpi sesat jgk lar mencarik kedai tu...hehehe....seronok bile imbau balik kenangan lama...pi sana...pi sini...semata2 nak rasa masakan yg sedap2 belaka...

kedai tu ok lar...kena dengan reganya...tak lar mahal sgt...tak silap aku...gelas air buah yang sederhana pun takat RM2.50...harganya mengikut kategori iaitu daripada gelas kecik sampai lar ke kategori jag...tak silap aku..yg besar..harga dalam RM5.50 kot..dan yg paling besar..iaitu jag..dalam RM 10.00...hehehe..klu korang boleh habiskan sorang2...memang aku salute lar...ahakss......
sesapa nak merasa air buah...macam2 buah ada...daripada buah durian...buah manggis...buah tembikai...jambu...dan mcm2 lar...
sempat jgk aku order chicken chop...hehehe...nak try rasa western food mcm mana....pape pun..enjoy gambonya...


Monday, March 2, 2009

apa komen korang...



gambo kat atas tu...tak de kena mengena ngan aku nak tunang ka???aku nak kawen ka???korang jgn komen menda tu lak...hehehehe
tu gambo..aku upload dari fail lama...mau tgk korang punya komen pasai emas....
next nasik tambah....

Friday, February 27, 2009

aku malas nak citer..korang layan jer...

nie aku uploadkan gambo yg aku struggle tu...dah pun siap...tp jangan lak korang comparekan dengan rumah Matt Kenya..umah dia lawa...modal besau tu...aku modal kecik...dia guna kepakaran dari 1 solution...expert dalam designer...tu yg cantik tu....hehehe....pape pun...layan....bawah nie..gambo masa pecah umah...





dan korang bandingkan gambo yg dibawah nie...


Blog Widget by LinkWithin