Wednesday, August 26, 2009

OD yang telah sakit


ha...aku baru terserempak dengan artikel nie...apa komen korang...??
aku ada bukak citer nie kat BJ.com...gara2 OD yang sedang sakit...tp ramai yang tak setuju ngan perkara nie...
so...???apa langkah2 korang bagi mengelak perkara nie terjadi..
adakah dengan insurankan OD tersebut?? (Boleh ke??)
atau ada saving yang banyak tuk cover hutang tersebut bile peminjam telah mati..
apa komen anda....

9 comments:

ylukeman said...

adus kesiannya insan2 yang ditinggalkan....Moral of the story: 1.Jika ada OD, pastikan ada planning m/mana utk penuhkannya balik, 2.Wasiat & insurance amatlah penting dlm kehidupan ini utk mengelakkan insan yg ditinggalkan kepapaan

ayip said...

btoi tu...kita amik secara iktibar..

apa tindakan yang kita harus lakukan bagi mengelakkan perkara ini terjadi kpd diri kita...dan keluarga kita..

1. wat track record hutang yang ada
2. wasiatkan harta
3. Insurance
4. pastikan apa2 sj yang kita berhutang...perlu diketahui oleh pasangan idup..senang depa nak track balik bila kita tiada..

walla'hualam

ojah said...

hmm takuttt tp musykil la... kalu ODASB bukan k dah dicover oleh ASB & kalu cagar hartanah MRTA.. ke ada benda2 hidden bank x bagitau?

ayip said...

ojah...

tQ krn info tu..
b/mana pula ngan OD perniagaan??

tp masalh jua..sbb tiada kaitan dengan hartanah...

mungkin bleh brief lagik..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

slam ayip..

bgs penulisan awk. mmm.mcm ne nak follow awk yew. tung utk followers x de pun?

pepun..slmt berbuka pose.

tq jadi followe saya!!

ayip said...

alamak..pjgnya nama...

panggil mama adam ok ek..

tuk jadik follower ada di sebelah kanan blog nie..hehehehehe

tu mama adam...selamat berbuka jua..dan jadikkan lah diri sbg financial planner...

grazias

-tuanbri- said...

aku still nak tau property yg mana kena lelong tu?

apa status lelongan?

www.tuanbri.com

Matjoe said...

Interesting article. mmg malang nasib makcik nie. Pada aku OD ni mesti ada cagaran. mcm sijil asb kita, rumah ker aper ker. aku rasa dalam kes makcik ni suami dia cagarkn laa rumah tu. isunye skng ni ialah suami tu yg tak bgtau kata dia ada overdraftkn rumah. dalam hal ni bank xde buat salah, bank berurusan ngan suami ngan rumah yg dicagarkan, dia mana peduli isteri ke anak2 ke.
pengajaran utk kita jugak yg buat overdraft ni. selamat berpuasa lg 9 jam nk berbuka

ahlifikir said...

OD ni ada melibatkan interest (riba)?

Ada ke OD yg Islamic?

Kalau boleh, kita usaha utk tidak berurusan dengan riba....

Fikir2kan...

Blog Widget by LinkWithin