Friday, February 27, 2009

aku malas nak citer..korang layan jer...

nie aku uploadkan gambo yg aku struggle tu...dah pun siap...tp jangan lak korang comparekan dengan rumah Matt Kenya..umah dia lawa...modal besau tu...aku modal kecik...dia guna kepakaran dari 1 solution...expert dalam designer...tu yg cantik tu....hehehe....pape pun...layan....bawah nie..gambo masa pecah umah...





dan korang bandingkan gambo yg dibawah nie...


Wednesday, February 25, 2009

tensionnyer aku...

komputer lak kena virus....adooii..semua data..semua surat2..surat2 cinta lar..surat pajak lar..surat nikah lar..gambo awek pertama lar...awek ke-3 lar....semua dalam komputer...tp yg tu aku tak kesah sgt..yg aku kisah..surat aggrement aku...tuk tenant..time2 nak guna lar...ada je menda nak jadik....adooii...apesal jdk cam nie ek...kena format lak tu....tension tol lar ari nie....

Wednesday, February 18, 2009

sifu faris...berenti kerja...

wow...terkejut aku bile mendengar perkabaran bile sifu faris berenti kerja...nk tumpukan pada company 1 solution...wow...!!!tindakan yg sungguh berani....!!!
anyway...aku tahu..sifu faris dah fikir masak2...dah study habis2an...dan yg pasti..sebelum membuat kptsn untuk berenti kerja...sifu faris pasti tidak tidur lenanya....sifu faris ada kable dan geng2 PMC terutamanya..sanggup membantunya...!!iyerlah sape lagik nak tolong sifu faris...kalau tak kerna networking yg kuat...apa pun...

aku ucapkan selamat berjaya sifu faris...dan tahniah..anda telah berjaya dalam merangka matlamat kehidupan...

noted: aku pun cita2 mau bersara awai...tp income lum kuat lagik..alangkah bestnya aku mengikut jejak sifu faris....

2 kisah menarik...

Baru2 nie aku terima emel dari seorang teman yang aku fikirkan perlu kita kongsi bersama. Bagaimana terjebaknya pengurusan kewangan yg difikirkannya terlalu hebat sehingga memerangkap diri dan keluarganya...kisah nya begini :-

kisah 1:

baru2 nie si Aminah ada membeli sebuah umah...iyer lar..org lain dah promote pangkat...bile promote..terus cekau beli umah guna loan company..sedangkan si aminah nie...hanya menunggu ajer...bukan kerana tidak mampu..tp malas nak surbey...memandangkan org disekelilingnya asyik perli...dengan tidak tahan..terus searching kat satu laman web...dan si aminah nie pun terjumpa lar...ttg rumah under construction....!!!'wah..seronok nya aku, pasni..korang xbleh kutuk aku lar'...hehehe...senyum memanjang ke telinga si aminah.....

ari minggu yg dinanti2kan oleh si aminah telah pun tiba...terus je si aminah nie ke pejabat pemaju bersama suami tercinta...iyer lar...excited utk memiliki umah...!!!bukan main lagi...
terus jer booking...maka bermula lar kisah si aminah ini akan memiliki 1st umahnya...

'wahhhh...korang tak bleh mgata aku...pasal aku dah beli umah...' cerita si aminah ini menghangatkan suasana di kafeteria...semua kawan teruja mendengarnya bercerita...beli umah yg hebat...dan mahal skali...!!!
kos umah RM230K...tue...(dan kelayakan pinjaman si aminah pula jika mengunakan loan company adalah RM280K dengan interest hanya 3% saja). di pendekkan citer...maka bermula lar proses peminjaman antara si aminah dan juga companynya...dan apa yg telah terjadik??..kerana kesombongan si aminah tanpa membuat kira2 dan tidak membuat rujukan dengan rakan2...si aminah sudah terperangkap...!!!

apabila snp dan umah dah siap...rupanya2...si aminah tidak membelek kos2 yg terselindung di dalam SNP!!!wowowww...ingatkan deposit tak kena.....pasai wat full loan aje.....hanya RM 230K jer..ikut rega umah..!!!ingatkan si aminah hanya kena bayaq duit booking jer...yang lelain dicover oleh loan company...rupa2nya si aminah sudah salah percaturan...dengan duit lawyer lagik..deposit lagik...maintance lagik, nak mskkan api + air lagik..grill, lampu...reno sana sini..wah...dekat2 RM50K...(yg bestnya...renovate entah apa tah...!!!semua nak mahal..semua nak hutang..nk perbesarkan rumah lar...wat wiring lar..sedangkan wiring tu langsung tak guna..hanya standby jer...)

memandangkan si aminah hanya apply loan takat RM230K ajer...terpaksa lar si aminah nie membuat personal loan tuk top up lagik RM 50k dengan interest sebanyak 5.5% bagi mengcover menda2 yg sepatutnya dia tidak perlu buat....!!!sebenarnya perkara ini penah dibangkitkan oleh temannya...'nape ko tak buat maksimum loan'..si aminah menjawab...'tak nak lar aku...kang jenuh aku nak bayaq bulan2....' dalam hati temannya...aik..ko buat personal loan..tak ker bayaq bulan2 ker???itu interst lagik tinggi..alahai...pandainya.....!!!!


kisah 2 :
nie citer pasangan baru kawen...si jamal pak tongkol..muda2 lagi dah ada perancangan membeli umah..!!!bagus tu....tp langsung tak tengok financial...harga umah RM300K dengan umah setinggi 4 tingkat..(4 storey house kot)...combine dengan laki bini...ialah kalau guna loan si jamal pak tongkol nie...idak lar lepasnya...tak layak..jadik si jamal pak tongkol nie pun combine dengan bininya..beli umah tu...

dalam simpanan hanya RM 8K ajer...cukup nie..kata si jamal pak tongkol...
tp temannya dah berapa kali nasihatkan...'ko ada 1thn lagik...saving lar..nnti dengan umah lagi..dengan anak yang bakal lahir lagi..perbelanjaan gedebuk sana sini nnti...bleh wat ko terduduk nnti...' hek eleh..financial aku..aku tau lar apa nak buat...!!!wah..sombongnya jawapan si jamal pak tongkol nie...

bile tiba jer serahan kunci...'Encik Jamal pak tongkol..si bawak bersama RM1k iyer..ke pejabat pemaju teluk cempedak..utk jelaskan pembayaran deposit maintaince, deposit api air..dan deposit kunci..tu blum lagi termasuk duit interest sbb late disburst pembayaran...!!!
apa!!!banyaknya...wah..si jamal pak tongkol sudah panik..duit di tangan hanya RM8K..tolak pada si pemaju...dalam RM1k...campur sana sinun..blum lagik kos bayar upah pasang grill...pasang lampu...nk renovate dinding..blum lagi kos owning..kos wiring...kos piping lagik...perabot2 yang si jamal pak tongkol nak beli...dan yg paling penting..kos untuk anak pertama...!!!

si jamal pak tongkol mula bertanya pada kengkawan..kos2 yg perlu dikeluarkan...kos gril dan owning sj dah RM5K, kos beli lampu..dah RM2.5K..tambah dapur..dah RM 4K...wiring ajer dah RM2K...piping lagik..dan RM 1k..alamak...cam mana nie kawan!!!mengelabah dah si jamal pak tongkol...
salah percaturan lar...nmpknya kena wat personel loan lar...adoiii...mana nk cekau duit nie....!!!

note: kedua2 kisah di atas diemelkan oleh awek cun...

p/s: sebelum terjebak dengan pembelian umah..pastikan anda membuat kira2 dulu..check SNP....pastikan anda mendapatkan nasihat daripada pakar2...kita ada pakar dari sifu pie..sifu faris,man, tuah, jeguk, hanan..dan mcm2 sifu lar dari geng PMC...(promote nie...hehehehe)..jgn single rider sudah lar...:D

adioz

Loan approved

'Hi. Your loan have been approved by our hq'...td aku trima msj dari cimb branch pj...loan yang aku submit dah pun di approve kan..alhamdulillah...syukran..!!skrg hanya menunggu letter offer ajer..maybe besok aku akan sign...

progress umah still lagik diproses...byk nak kena setup..Insyaallah...awai bulan depan..dah bleh disewakan...nnti aku uploadkan gambo nya...!!!

grazias..

Tuesday, February 10, 2009

Penat 2 hari tak abis lagi...




Ari Ahad....aku wat keje selesaikan umah2 tu...start dari pkul 10pg...aku turun naik tangga...p buang sampah...perrggghhh...penat siooott...punya lar banyak sampah...buku2 student...kayu2...besi2 almari...punya lar sengal2 badan..pkul 12 t/hari...datang satu geng...cat umah...alhamdullillah selesai 1 hari...sampah dah separuh..aku selesaikan...dan dinding lak...dari ruang tamu...2 bilik lagik..telah selesai dicatkan...

sempat jgk...aku tukaq..plug..tukaq lampu....penat wooo...tukaq tombol pintu...nasib baik..tombol free....kos tu...hehehe



nie gambo perbandingan...sebelum dan sesudah...hehehe......

ari senin...aku turun awai...ingat nak clearkan meja...nmpknya...aku ketuk dan pecahkan..tak berhasil..pasai meja tu pakai pump gun staple...tembak dalam punya...hahahahah...payah tu...
aku start pkul 11 pagi...clearkan tikar2...cat kan 1 bilik ngan dapur...cat pintu bilik....semua selesai jam 7 mlm....

aku kena bergegas pulang...pasai dah janji dengan sifu hanan...nak angkut meja besau..nasib baik hanan expert..kasik pecahkan meja2 tu...time wat keje tu...aku lak terpijak paku...paku karat lak tu...nie kes tak amik berat pasai safety lar...huhuhuhu....sakitttnyerr......ahaksss..kitaorang gerak pulang...pkul 12 mlm...hehehehe...1 hari punya keje...ahaksss...

Saturday, February 7, 2009

besok nak kasik cuci umah..

td aku g jumpa x-tenant umah yg baru aku menang bid ari tu...alhamdulillah..dah dapat kunci umah..bagus lar bebudak nie...!!!depa punya respon sungguh cepat..wah aku terharu jer...hehehehe
aku usha jap umah tu...alamak...byknyer sampah2 masyarakat...mau kena angkat kasi buang...leceh betoi lar...meja buruk ada 2...kalau ikutkan aku...mau jer aku bersihkan balik..pastu..letak varnis..kasik cantik2 sket...pastu letak sbg meja study...tp aku tgk..drawer dah tak der..pastu..pecah2 lak tu..nmpknya..kena turun tangga lar..kasik campak itu meja...huhuhuhu...

apa2 pun...ari nie kasik rehat sket...besok mau kerjakan...dari bersihkan...smpi lar kerja2 mengecat dan wiring...hehehehe...

sentuh bab wiring ker???nak settlekan umah ker???nak wat table top ker???...aku ingat nak wat satu team lar..pasai aku ada geng settlekan umah..tp projek tak der lar.....mana nak tau...kalu2 geng PMC ngan 1 solution tak cukup kaki tangan...mau kerjakan umah...leh pas2 kat aku tender sket......nnti kita kira lar...brape mau kena cas....


ahakss...

Thursday, February 5, 2009

Pengiraan pinjaman bank...secara kasar

nie aku attachkan link tuk korang kira secara kasar korang punya pinjaman...

selamat mengira...


http://www.fiscal-wise.com.my/FinancialTools/RefinanceCalculator.aspx

Betapa hinanya layanan....busuk hati kot...!!!

Tadi sj submit loan pada maybank...tQ pada azian...good entertainment...!!!siap korek rahsia tu...dah kawen ker belum...!!!hehehehe...nk ngorat lar tu...anyway..tak kisah lar...aku p pun nak apply loan...bukan ada niat apa2 pun...tp good information...cuma tak best nya...dia yg aku kenai..tak leh nak selit approval letter secepat mungkin..paling cepat proses pun hanya 2minggu...adooiii...aku nak cepat proses....tak nak pikiaq2 dah...anyway...tak perlah..submit ajer dulu lar...

pakej nya...iaitu Non ZEC...BLR-1.90%...

ok gak dier punyer pakej...tp aku nak citer nie bukan pasai azian dari maybank...nie situasi pada RHB lar...namanya halilah.....perrghhh...mula2 lagi dah perleceh...u tak layak apply loan..lar..blum apply lagik dah cakap mcm tu....just tgk2 jer permohonan...dan bukannya ada wat pape kiraan pun...hanya...tgk2 aku punya payslip ngan aggrement tenancies aku jer.....pun dah cakap tak layak....ape punya org melayu lar.....tang tu takper lar...base on what??pasai aku dah ada 2 bijik umah..tenant bayarkan...dan apa dia ckp lagik.....kalau bleh apply loan pun...awak layak hanya 70%-80%...Wahhhh...itu macam ka???dan it's better awak apply loan yang penah awak gunakan masa loan 2 bijik umah tu...lagi senang track record...amboi...nampak malas mau buat keje???....masa mula2 aku tgk cara dia entertain aku pun..aku dah tau..dia malas nak layan aku..takper lar...dan aku lak..sj jer provoks..uisskkhhh byk nye kena top up...hehehehe...bukan aku tak layak....2 permohonan aku dah submit...siap depa kira komitment aku lagik tu...ok jer...tapi awat budak rhb sound mcm tu
..kalau ikutkan...mau jer aku ckp....bukan aku tak da duit mau beli cash...!!!sj nak guna loan bank...!!!

dia ckp kat aku...pakej RHB..BLR-1%...tak menarik langsung.....errrmmm...aku pun tak cakap byk..amik balik dokumen aku tu..terus aku blah...

apa yg aku dapat pengajaran nie....kadang2 belajar setinggi mana pun...tp masih tak hormat customer...tak guna jgk....!!!useless...sampah!!!....pastu memandang org melayu nie tak berduit!!!sedangkan dia tu pun melayu gak!!!!......hinanya kita org melayu...

hampeh!!!!!

Submit loan...

semalam submit loan...tunggu surat approval dari bank ajer..

mana satu pilihan hati...

Pakej rumah di bawah RM100K

Cimb Bank...FMC-BLR-1.85%
Cimb Islamic Non FMC-BLR-1.95%

tapi tang cimb islamic..Non FMC......kebiasaan loan boleh dapat 90%..tp officer tu ckp kalau masukkan MRTA minus lawyer fee dan valuation bank..dapat 95% loan.....so...loan jdk byk lar..hehehehe

ptg nie..submit loan tuk RHB lak...errrmmm..brape pakej nyer ek??

Note : FMC iaitu Free Moving Cost...bank akan cover lawyer fee plus valuation..tp kena ingat...yg free tu..lawyer bank ngan kita bagi mendapatkan loan ajer...dokumentasi umah atau pemindahan nama tu...tang tu kena bayaq lar...hehehe

Wednesday, February 4, 2009

Jam 9.30 malam...







ari nie dari pagi smpi ke t/hari aku dok terkejar sana..terkejar sini...nie kes paper majlis yg sepatutnya bos2 kat sini endose tuk meeting...depa dok peram lagik...mau aku tak hangin satu badan...adoi....ape hal jdk cam nie ek!!!!
makin berpangkat...adoii....makin tinggi lak lagaknya...tp takpelar...t/jawab aku..kena lar kejar depa2 nie kan...hehehehe

semalam punya kes...waktu TT ngan sifu hanan...sj jer borak2 citer pasai umah...pergghhhh tak smpi 7 bulan aku tak jumpa hanan..dah nak masuk berbelas2 bijik dah umah hanan...wooowwwwww...kaya tul...ilmu apa dia guna ek...hehehehhe
kalau tgk dari segi financial...dia memang bleh...cam pie jgk...tapi aku...tak leh lar smpi berbelas2...sakit woooo....penat mau kejar itu amaun gaji...tak layak pun...
masa TT tu jgk...sj borak2 pasai motor..wah...idaman aku tu..hehehe...borak2 pasai futures...pasai cpo..analysis fundamental...technical fundamental....wahhhhh...citer hebat nie...bile lar aku mau blajaq...nnti dulu lar...tunggu aku dah kurang sket komitmen..nnti aku akan terjun ke bidang tu nnti...wat masa skrg..aku kena concentrate pada properties dulu lar...

masa smpi kat blok yg kitaorang nk pecah masuk tu..tetiba terjumpa tenant asai...rupa2nya depa dok sibuk nak kemas2 umah..maklumlar..depa dah tau..umah nie nak kena lelong...seblum kena halau...better depa kuaq....hehehehe...punya lar dasyat info depa nie...
rupa2nya..yg tenant nie adalah student UM...sewa around..Rm550-RM600...wooowwww.....cf+ tu...untung giler...mau nyer tidak...bukan fully furnish...kosong ajer..dah smpi gitu...tu belum masuk furnish lagik...

waktu wat inspect tu...stakat nie..aku puas hati lar condition umah tu...walaupun ada beberapa part yg aku kena handling nnti...dari segi lampu...dari segi point plug...dari segi tingkap...lagipun...setakat nie..umah tu..aku puas hati lar...tak perlu byk maintainance....tak sakit woooo....

Tuesday, February 3, 2009

TT ngan sifu Hanan

malam nie...pkul 9.30 mlm...ada TT skejap ngan sifu hanan...
mau tukau2 topic...pasai dah lama sgt dah aku tak jumpa dia nie...last jumpa kat homestay melaka...tu pong skejap ajer...nak borak2 pun waktu tu pun aku tak selesa...bukan atas sebab2 tak baik ke!!!tapi aku yg masa tu tengah selsema...dengan demam lagik...tak nak plak berjangkit kat org...jenuh tu...

tujuan TT kali nie...mau p usha umah yg dapat ari tu...nak tau aper step sterusnya...bukan aper...kalau pegi sorang2...mau tak balik aku nnti...hehehe
at least aku kena p ngan orang kuat lar...otai....hehehe
smbil tgk umah...aku nak lar korek aper perkembangan semasa....

hanan nie...kalau korang nak tau...dia banyak projek wooo....rugi sape tak nak kawan ngan dier...

ngeh3..

p/s: nan...hang jangan marah noo....

Bayar diri sendiri dulu.....

waaahhh..apa tajuk nie...bayar diri sendiri dulu...nie macam kat kelab malam jer...GRO ker nie???nak kena bayar2 nie...

hehehe....opppsss...nie tmpt membicarakan kewangan...financial planner...

apa itu 'bayar diri sendiri dulu...'

basic financial...korang keje penat2...dari pagi smpi ke malam...pastu datang plak wat keje ari minggu...cukup bulan...korang kena selesaikan hutang-hutang korang...hutang sewa rumah...hutang bayaq instalment keta...hutang bayaq astro...hutang kad kreadit...hutang bayaq pengasuh....mcm2 hutang lagi.....last2 smpi tengah bulan...mengikat perut...adakah ini rutin harian korang...??
Basic financial iaitu...terima gaji...pastikan sekurang2nya 10% daripada duit gaji anda dibayar terlebih dahulu kepada anda....bagaimana caranya???caranya dengan simpanan....sila gunakan akaun simpanan anda sebagai 'perangkap beruang'.....

payah lar nak simpan 10% daripada gaji.....!!!
sy tidak meminta anda menyimpan sampai 50%...sy tidak meminta anda menyimpan 70%...jika anda menyimpan lebih daripada 10%...wahhh...anda sudah berdisplin...financial anda memang bagus...

kerana 10% itulah adalah sbg balasan bagi anda yg penat bekerja...bekerja
sehingga lewat malam...balik sampai tak sempat tgk anak...tak sempat tgk bini....keluarga...hanya bile ada kelapangan sj dapat bersama...adussss....sy kategorikan ini sbg 'hamba kerja'....
skrg nie alhamdullilah...dengan memegangkan konsep 'bayar diri sendiri dulu....' sy tak perlu terkejar2...tuk melangsaikan hutang...sy keep on record...membuat simpanan dahulu...kendian baru... melangsaikan hutang yang harus dibayar.....

dulu, sy terpaksa menyegerakan hutang...skrg nie...bank ker...tuan umah ker...sendiri yg kejar sy tuk meminta hutang depa....hehehehe....

Kehendak atau Keperluan???

Semalam...sj aku berborak ngan budak panasonic...borak2 kosong ajer...citer pasai CNY ari tu..depa pegi mana...pastu berborak pasai politik...kutuk sana...kutuk sini...macam2 lar...yg syok aku borak..pasai..budak panasonic nie pun keje tak lar sehebat korang kan...tp dia keje drebar...yg aku salute tu...dia punya predict dan pandangan terhadap ekonomi dunia yg semakin parah..ini turut kena pada negara kita sendiri.......
dia predict jangkaan dalam bulan 3 nie...negara akan parah...ramai pekerja akan kena buang keje..lagi akan parah bile tibanya bulan 6 nie....mungkin...1.2 juta pekerja dalam sektor swasta akan makan angin selepas tu...wahhhhh....kita lihat lar...btoi ke tidak prediction dia...aku tanya...mana dia tau!!!base on what????

jawapan selamba dia....senang ajer....skrg nie bank dah ketatkan sket pinjaman...w/pun BLR dah turun...cuba korang pegi beli keta 2nd hand punyer...misti susah lar loan nak approve..pastu korang tgk pergolakan politik..sana lompat..sini lompat...pastu dengan pertukaran prime minister lagi...korang ingat tu semua leh jamin stabil ker???
waaahhhh...hebat btui pandangan dari seorang kacamata drebar...btui dak???tu yg aku salute tu...jangan korang ingat...setakat drebar...tidak layak untuk berbicara ttg kewangan...ttg ekonomi...lihat...dengan lepak sj...aku dapat ilmu...bersiap sedia lar...menghadapi kejatuhan ekonomi yg teruk...mungkin lebih teruk daripada thn 84....thn 97....errrmm....

td aku ada sentuhkan citer pasai keta......

kalau korang tgk tajuk aku tu...aku nak tanya lar...adakah korang pakai keta tu 1 keperluan atau 1 kehendak???pilih yg mana satu???
dulu masa krisis minyak..aku tgk...time tu..minyak smpi 2.70 seliter.....ramai pembeli2 keta nie...lebih suka menyimpan keta di rumah..sanggup naik public transport...sanggup tumpang kawan...sanggup beli motor cup...semata2...bebanan pada harga minyak...boleh plak berdikari mcm tu...

ada tu plak...aku tgk...baru jer lepas grad..dapat keje...1st salary...dah angkut keta dah...wat instalment...beribu riban...dihabiskan....pastu cukup tahun...dah sengsara...
bukan aku menghalang pakai keta....tp korang tanya tak pd diri sendiri...keta itu adakah 1 keperluan atau kehendak pada diri korang???jika keperluan...go ahead...teruskan..tp jika itu satu kehendak..aku nasihatkan...hold dulu..bersabar dulu...

sebab apa???

persoalannya ramai yg tidak tahu...ramai yg tidak study...terperangkap apabila nak perbaharui cukai....apa yg korang fikirkan..dah buat kira2 ke ttg nak bayaq cukai jalan...insuran..instalment keta lagi....tmbahan...kena plak..part2 yg kecil...mcm tukar minyak hitam..servis..tukar tayar....
tahun pertama...parah...tahun ke-2...tenat...tahun ke-3....menangis lar sorang2....

itulah sebab ramai yang terduduk...a/bila mengenangkan menda nie terjadi...ada smpi yg tersangkut utk membuat pembayaran instalment keta......mula2 sangkut sebulan....pastu dah biasa sangkut dua bulan...masa bulan ke-3...keta dah tak sangkut instalment dah...pasai keta dah kena tarik oleh bank....

jadik pada yg muda...yg baru bekerja tu...nilaikan lar dulu....buat kira2....
jangan lar tgk...eh junior aku..keje tak seberapa pun...pakai keta besau!!!tak kan aku tak mampu???itu kata2 org tak belajar..tak studi dulu...junior tu pakai keta sebab dah studi dulu..dah buat kira2 bulanan dah...itu yg dia sanggup...jgn sama kan kita dengan junior tu..sebb lain org..lain lar financial....

note : aku pun blum pakai keta...pakai motor cup ajer...apa nak malu...janji sampai dan tak patah kaki nk ke destinasi sudah lar....janji rock...!!!!...kalau ujan...pakai lar baju ujan...hehehehe

peace

Monday, February 2, 2009

Belasah loan bank sebelum loan gomen...

ari nie tetiba jer aku nak citer pasai dua perkara nie...iaitu loan gomen ngan loan bank....iyer lar..citer pasai umah...org pong cepat muak...tp tidak pada aku...ngeh3...
dulu ada opismate aku dari dulu smpi skrg..asyik2 nak riki pasai umah...smpikan dia ckp kat aku...takde masa nk cari umah...nak guna loan gomen...iyer lar..asyik2 keje..asyik2 keje...abis dier ingat..aku tak der keje ker..asyik2 umah..asyik2 umah...

nie semua pada mentality masing2..nk senang...ini caranya..nk kaya..itu caranya...nk jutawan..lain caranya...memasing kena pasang cara...masing2 kena pasang strategik...tak kan korang nak keje gomen yg makan gaji smpi bile2...payah wooo...
nie pandangan aku lar...lain cara lain pandangan...mcm aku lar...gaji dah lar kecik..cashflow tak kuat mana...aku pun blum ada pape komitment lagik...keta pun blum wat pinjaman lagik...

so sblum aku bercerita pjg..kenapa perlunya loan bank di pohon dulu..sebelum loan gomen...
kalau korang tgk kan...korang apply loan gomen dulu..ape jadik pada komitment payslip korang...?????
gaji dah tinggal kecik kan.....masa nk apply loan bank.....agak2 bank tentu nak tgk payslip korang kan.....kalau dah ada potongan..mcm mana nak adjust..???tu yg jdk kesnya..bile dah apply loan gomen...susah nak apply loan bank tuk umah lain..pasai dah full komitment...skrg merana lar..terpaksa membela satu hartanah sehingga pencen...

tapi...

andaikata anda membelasah loan bank sehingga 'pack'...agak2 gomen nak check ke korang punya komitment kat bank negara...idaknyer lar...tak kan check lar..
oleh itu...pandangan aku yg tak seberapa nie...apa yg korang buat...pastikan korang study dulu..wat reseach dulu..yg mana penting..yg mana tidak...study ttg cashflow korang..study ttg apa matlamat korang nak memiliki umah banyak..study ttg nak jadikan hartanah ini sbg 1 bentuk side income korang...kadang2...kalau korang tak kena tmpt..boleh tak bangun..smpi bile2...bile dah ada smpi peluang menggunakan loan gomen tu...pastikan...korang guna smpi maksimum kelayakan...sbb apa???byk kelebihannya...antaranya...

1) klu takder cash ditangan...pastikan korang apply full loan gomen...bagi meng 'cover' hiding cost korang tu...jgn korang terkejut bile dengan hiding cost nie..especially bg umah under construction...

2) loan gomen setakat 4 % jer interest nyer....kecik tu....cuba korang comparekan dengan loan luar...

umah lelong....

nie imbau kenangan aku...kalau korang ada baca posting aku 'aset lagi...' tu ada part ttg....mcm mana cite ttg org lain beli umah dapat umah..aku beli umah dapat batu bata....hehehe...sblum citer panjang...korang layan gambo nie dulu ek...pastu baru citer...














haaa....korang dah layan kan...umah tu lokasinya di teratak muhibah...nie gara2...nk dapatkan aset..smpi aku tak smpt check lokasi umah nie...iyer lar...tak research dulu..kan dah kena...
nie 1st umah aku bagi auction...pengalaman tu...aku ingat lagi...umah nie lelongan di maybank...
lelongan maybank nie pong...ada citer gak...nnti lar senang aku citer...byk kisah wooo....hehehe
masa auction dulu tu...aku teringat masa tu pada 29/1/2008...aku msj ngan sifu hanan...dia ckp..tak g bid ker...aku gtau yg aku kt auctioner..nk bid teratak...dia ckp...ha???gi auction tak bgtau...mcm mana nak gtau...masa tu..waktu pg baru bukak internet..tup2 ptg tu...trus masuk auction...tak kelam kabut...pastu sifu hanan ckp...dah g survey umah ker???dia gelak besau...
aku yg heran...ckp lar..tak...nape???dia suruh aku call sifu pie...
tersebutlah alkisah..aku calling pie..tanya..nape hanan gelak...rupa2nya...org lain sibuk beli umah dapat umah...aku sibuk beli umah...dapat batu bata...maunya tak...smpi skrg...baki bata ada lagik kat koridor umah teratak tu...sape nak...lai..lai...datang amik...hehehehe

note: pengajaran kat sini yg aku dapat...sebelum g auction...p lar serbey2 umah dulu...yg ke-2..sebelum auction gak...tanya lar kengkawan...mana nak tau..kawan2 pun dah penah tgk conditon umah...

still compete the other 'rats'

ermmm...nie lar tapak aku yang pertama...memana yang kenal aku nie...sesapa yang kenai aku nie...kenai hati budi aku...tau aku macam mana...daripada kosong aku bermula....tanpa tinggalan harta mak bapak...tanpa tinggalan harta org lain...atau tanpa aku mengkhianati org lain tuk lebih maju..

citer dalam nie..adalah kisah aku...korang tak kan dapat tgk muka aku dalam blog nie..kecuali secara real life...aku penah jatuh terduduk...aku penah menangis sorang-sorang..aku penah sakit dan mengubat sana sini...dan dalam blog ini lar aku juga cuba bangkit...untuk membuktikan pada org yang penah khianati aku.....penah cuba hancurkan hidup aku....dan penah berharap aku jatuh...dan jatuh tersungkur..

dan dalam blog ini jua...aku citer kan 'the real life' apa itu hati manusia..sesama rambut hitam..dan hati lain-lain..aku dah bergaul mcm2 org..aku kenal apa itu kawan...apa itu musuh....

jadik..sebelum pintu gerbang blog ini dibuka...dan langkah ini dilajukan..aku mulakan dengan perkataan 'Bismillahirahmanirahim'.....moga2 apa yang aku usahakan akan diberkati olehNYA...

amin...
Blog Widget by LinkWithin