Thursday, April 30, 2009

Pindah rumah...

ujung bulan 5 nie...aku kan pindah umah...so tuk TT hanan dan MAB 7177...menjadik payah sket...lokasi tempat aku pindah nie memang jauh...lagi jauh dari umah sewa aku skrg nie....tmpt tu kat ulu beranang...wowwww....

hehehehe...kenapa dengan ulu beranang..???ada 4 sebab aku perlu pindah ke sana...

1) Insyaallah..bulan 6 nnti...aku kan start projek pertanian aku nnti...nie bile aku kan pulang dari cuti2 malaysia kat homestay melaka nnti...mula lar projek nie....

2) Insyaallah...planning aku..aku akan usahakan 1 perniagaan kecil2lan...sj nak enjoy wat bisnes nie....maybe jual kuih?maybe juai air? or maybe jual burger...tp semua tu selepas projek aku yg pertama tu selesai...(xdapat aku bayangkan...1st time dalam idup aku...menjual barang2...aku beli barang ada lar)....'akak...goreng pisang mau brape???hahahahahaha

3) insyaallah jua, aku akan continue studi kat UKM...dalam bidang yg aku minati nnti...sbb tuk studi nie..aku ada perancangan tuk wat apa ngan sijil yg akan aku dapat nnti...tu perancangan pertengahan aku...blum leh expose kat sini lagik...

dan yg paling penting skali...dan paling utama skali...

4) dekat ngan bakal orang umah aku...nanti nak g keje sonang...skali harung ajer... :D

tu lar alasan 4 sebab aku nak pindah...anyway...kengkawan..doakan..kalau ke-empat2 tu ada sangkut sket...tp...dapat 3 pun dah cukup ok dah kat aku...jadik....tuk makluman semua....TT yang aku akan selalu turun adalah di kajang RJ...leh lepak2 selalu ngan PMC....

hehehehehe

p/s: terpikiaq jgk...dok jauh2...nie..merempit ngan SBK best nie....best..best best...kena kumpul modal lar....ahakssss

Tuesday, April 21, 2009

Sapekah gerangan MAB 7177

Malam semalam aku lepak ngan otai segambut kat JJ kepong semalam...otai segambut nie ajak aku berTT di sana...tp tak lama..sekejap ajer...aku tak kesah...pasai aku nak lepak dengannya pun tak lama...tapi mau korek2 rahsia...apa petua dia beli umah Hot dan bidder yg lain tak berani masuk...ada teknik nya...
otai segambut baru-baru ini telah berjaya mendapatkan umah di Ampang...jenis kondo...bukak rega RM80...bid smpi 91K...market value...RM130K..wowwww....banyak beza tu...

tp teknik2 begini jarang skali aku dengar...tambahan dengan kehadiran 2-3 orang bidder non bumi...macam teknik Matt...telah diwar-warkan bajet hangit...tp otai segambut nie..hanya war-warkan..melalui developer sj....dan teknik nie sangat berkesan...detail pasai teknik nie...aku tak leh open kat sini sgt secara detail...kalu korang mau teknik sebegini...sila wat temujanji TT anda dengan otai segambut atau MAB 7177....

haaa...ada lagi 1 teknik dibongkarkan oleh otai segambut nie...teknik waive kan tanggungan kos maintance yg dilelong...selalunya spt yg korang tau...RHB akan tanggung kos2 maintaince umah....(ini bergantung di dalam POS).....sehingga tarikh lelong...katakan aku bagi contohnya...bank maybank tak tanggung kos2 tersebut...dalam POS ada dinyatakan..tp otai segambut nie...leh buat...maintance tu...terus dicover oleh maybank...wowwww...bleh save duit tu...

dan teknik yg terakhir di ajarkan kpd aku...teknik 2 SNP yg berlainan tuk properties yg sama...dan teknik nie...leh generate income korang...dan leh support tuk submition loan....teknik sebegini jarang aku dengar...tp dengan sekadar berTT...ilmu sebeginilah yg akan kita dapat...

anyway...aku telah diamanahkan oleh otai segambut nie...utk tidak menceritakan teknik2 sebegini..kecuali korang berTT dengannya...


adiozzz

Monday, April 13, 2009

TT sampai larat...

Perggghhh...2 hari aku TT smpi larat...
1st masa TT ngan geng PMC...ari jumaat malam.....asainya TT tu tuk main game futsal...tp memandangkan tmpt futsal...punya lar jauh gilos...dan yang datang pong tak cukup korum...jadik kami bertukaq ke tmpt boling iaitu di sunway piramid...
wowww...ramai yg berbakat....pehruzz,bling2, sifu el, saiful_besut, kendian ada sorang budak dari BJ iaitu mat utie...dan tak lupa jugak syada....yg sporting...!!!masa kat tmpt futsal tu...
k.siti ada datang ngan anak2...tp tak dapat turun join boling...kena balik awai...pasai anak2 nk tuisyen...hehehe pas main boling...

TT bersambung di kedai mamak...dari pkul 12 smpi pkul 4 pagi...baru gerak balik...anyway...mekasih pada sepul_besut...pasai blanja kitaorang makan2....hehehe syada lak....smpi sesat mau carik parking...jumpa keta ka????hehehe...kali nie TT bermakna pada aku...ada info baru yg aku dapat....teknik2 beli umah yg berkesan...maklumat daripada sifu...pehruzzz....

next, esok nye...ari sabtu malam.....aku dapat calling dari tuan ryme_jb iaitu admin BJ...dia ajak TT lagik...wowww....memandangkan dia datang dari seri kembangan dan aku dari damansara damai...kitaorang set tuk jumpa dipertengahan jalan iaitu di kelana jaya....kali nie...ada cerita menarik daripada tuan ryme_jb...byk info dikongsikan bersama...daripada insurans, pertanian, pengurusan BJ, Marketing BJ...dan JV dgn otai2 PMC....dan smpi lar MLM... TT ngan tuan ryme....smpi pkul 7.00 pagi...penat wooo....7 jam lepak ngan tuan ryme....anyway...mekasih pada tuan ryme....kerana belanja saya jgk....

hehehehe nnti gambo aku upload...mau layan tdo....ngantuk woo....
ari nie aku cuti...cover tuk TT yang bersengkang mata tu...hehehehe

adiozzz


p/s: Gambo kiri skali...syada..tgh nak spin bola....dasyat tu...
gambo atas kanan...si Sifu EL tgh gelak kan syada...
gambo bawah....si sepul_best ngan pehruzzz dan mat utie..tgh
mengutuk2...ngeh3..

Friday, April 10, 2009

Sayunya aku dengar....

Td baru jer aku settlekan tunggakan maintance bil kat pantai dalam...dalam 3K++.....duit lagik...huhuhuhu...
anyway...alhamdulillah..duit tu leh claim ngan RHB..tp antara lambat ngan cepat jer...

aku tak cite kesah brape banyak yg kena kuaq duit tuk bayaq tunggakan..bukan apa...dah nama pun pelabur...(bukan nya pelebur ek)...jdk kena tanggung risiko bila perkara2 ini terjadik..kena amik kesah terhadap kesan bile melalui proses inbestment umah nie...

yg tu aku tak nak sentuh bab bayaq membayaq nie...cuma ari nie aku nak sentuh bab mentaliti kita sbg org melayu...1stly...time td aku nak bayaq...aku mintak lar bahagian maintance umah tu tuk print out detail particulaar tunggakan...

wowww...alangkah terkejutnya aku...yg umah tu tunggakan since 1988 lagi tak berbayar..sejak owner asai dapat rumah tu..wowww...selama 21 thn...owner tak penah bayar...dasyatnyer...dan soalan tu aku ajukan kepada bahagian maintance pantai dalam...kenapa perkara ini terjadi..???

senang jer jawapan yg diberikan..mentaliti org melayu kita..semua nak free sj..dan mereka nie daripada golongan yg berpendapatan rendah..dan dari golongan setinggan..dulu dok kat setinggan free..tak payah bayar apa2..tp bile berpindah...dok umah flat...liat nak bayar...yg herannya...umah tu wat sewa lak..untung bukan sket..byk plak tu......tp langsung tak nak bayar kos2 tunggakan ini...

wowww...alangkah terkejutnya aku bile dapat jawapan mcm tu...iyerlah...yg ckp lagu tu...org kita sendiri...adoiii...hinanya...aku pun tercengang...tak mampu nak patah hujah2 nya...tp bile aku pikir2 balik...btoi jgk cakapnya...dan tak semua dari golongan berpendapatan rendah sebegitu..dan tak semua org dari golongan setinggan jugak begitu...segelintir sj...cuma segelintir ini lar yg mencalar kan nama baik golongan ini...

cuma apa yg perlu diperbetulkan pemikiran orang-orang kita nie...adalah tunjuk ajar bagi generasi yg akan mewarisi bangsa kita...harta kita..ilmu kita...agar generasi ini tidak akan terikut2 dengan budaya lama...budaya yang malas untuk keluar dari kepompong keselesaan hidup..yg malas nak perjuangkan nasib sendiri...dan hanya menunggu untuk disuapkan sj....dan ini lah budaya yg tidak harus di warisi!!!

fikir2kan lar pepatah yg menyebut...'kais pagi makan pagi, kais petang makan petang...inilah ikutan warisan bangsa kita....

Tuesday, April 7, 2009

Teknik OD...klasifikasi sbg teknik apa ek???

Citer pasai OD vs ASB nie...aku ghasa...semua dah tau kan...!!!mcm mana teknik ODASB dimainkan..(korang leh refer kat blog pie...ulasan pjg ttg teknik OD)....so menda nie..aku tak nak ulas lagi....cuma aku nak ulas tentang teknik OD yg digunakan....dan yg pasti..sesapa yg main properties...pasti ada akaun OD nie...cuma aku nak mintak pandangan korang...secara kasarnya...adakah teknik nie secara praktiknya...ok atau tidak...let say situasi nya begini...

1) En Ahmad berJV dengan Cik Siti menggunakan personel loan sebanyak RM100k..
Personel loan nie atas nama cik siti...dengan 50K pada En Ahmad dan 50K pada Cik siti..tiap2 bulan..bagi meng'cover' pembayaran loan tersebut...En Ahmad akan membayar separuh duit pinjaman..dan separuh lagi pada Cik Siti...

2) once dah dapat loan tersebut..En Ahmad membuat Sijil ASB dalam bentuk 100K dan mengaplikasi dengan teknik OD ASB...(Untuk makluman..En Ahmad dah ada existing akaun OD dah seblum nie..sebyk 70K...)

3) Dengan OD yg ada pada En Ahmad sbyk 100K (Tidak termasuk akaun yg telah ada sebelum ini)...En Ahmad mengeluarkan kembali 100K dan transfer ke akaun cik siti...

4) dan cik siti pula...dengan ada 100K...membuat cara seperti En Ahmad mengulangi langkah spt di atas..dan..at the end..bile akaun cik siti telah wujud...ia spt berikut:-

OD En Ahmad-RM100K
OD Cik Siti-RM100k

memandangkan ini adalah JV bersama..cik siti mengeluarkan RM50K daripada akaunnya..dan transfer kembali ke akaun En Ahmad sbyk RM50K...jdk...realitinya...

OD En Ahmad-RM100K-cash dalam akaun ada RM50K
OD Cik Siti-RM100k-cash dalam akaun ada RM50K


bagi mengelakkan interest yg terkejut..maka kedua2nya...JV skali lagi dalam bidang properties...untuk meng'cover' pengeluaran personel loan td ngan interest OD td..

pada pandangan korang..agak2 praktik tak jika menda ini dibuat...on paper..memang berjaya..tp realitinya mcm mana...???komen sket....

note: sy tidak masukkn rate interest antara personel loan, OD interest dan dividen ASB kerana sy perlu studi lagik......tp mintak komen ttg perjalanan OD tersebut...amacam???any komen....
Blog Widget by LinkWithin