Wednesday, May 20, 2009

Check list..Apa yang telah...dan Apa yang akan..???

nie aku nak citer sket ttg apa yang telah...dan apa yang akan...??
kira menda nie mcm counter check blik lar...5 thn dari skrg...atau 10 thn dari skrg...sama ada sudah achieve atau tidak???matlamat2 aku dan perancangan hidup aku...
jadik...aku letak kat sini...mcm mana pencapaian aku....so smua nie sbg guideline aku...

apa yang telah :

1) umah
insyaallah...berbekalkan dgn modal yg ciput...alhamdulillah...aku dapat capai setakat nie...pembelian umah ...byk jgk duit diberbelanjakan...tp ok lar...aku pun puas hati gak..keje kerani..gaji ciput sj...dapat jugak umah..org lain punya gaji yg besar..rumah berpuluh2 bijik...alangkah bestnya... :D

2) ODASB telah dimulakan...
insyaallah....akan bertambah ODASB nie....baru suku jer OD nie...aim smpi 200K...bestnya...dapat duit2 cash nie...mcm2 ligat dalam kepala....

3) ASB Loan
Insyaallah...tgh tunggu result sama ada approve atau tidak..baru call...berita gembira baru terima...dalam proses kuaq LO..

Apa yang akan :

1) Penambahan Rumah
Target dalam idup...7-8 bijik buah umah...dalam proses penambahan..tahun depan..

2) Akan Inbest Emas
tengah nak studi2 nie...insyaallah..akan inbest emas..sedikit demi sedikit...

3) Projek pertanian
Insyaallah...balik dari melaka next month nnti...bermula lar projek nie...kemungkinan besar...sayur bendi menjadi pilihan...

4) Projek ternakan...
Insyaallah...planning mau bela burung puyuh...base on pada market kat beranang...

5) Refinancing
Umah kat KD...aku kat structure balik...tgk balik interest yg dikenakan..ikutkan hati..mau jer skrg nk refi..tp tak bleh...sebab tgk aggrement..lain mcm sket wooo....penalty nyer lain sket...nie contract ngan bank muamalat..thn 2011...bleh lar refi...aim pun..dapat dalam 20-35K...

6) Kawen...
nie pong imbest jgk kan!!!...insyaallah..takde pape aral melintang..korang tunggu lar ek kad sampai...:)

7) Z750
target nak pakai balik superbike...gian lar dengar bunyi yg garang tu...syok nya...kengkadang..tangan dok gatai mau pulas trothle

8) Koperasi PMC
Insyaallah...dimurahkan rezeki..misti join...nie target...long term punya nie...

kakinota : ghasa2 cukup lar nie kot...target dah cukup tinggi sangat...kang takut2 tak menjadik plak...papepun..kena set jgk matlamat...baru leh go thru..dan mengkaji semula..kot2...kat mana yg sangkut...anda plak..???apa matlamat anda???

adiozzz

Friday, May 15, 2009

Pinjaman ASB...

Petang semalam..aku sempat hantar tuk mohon loan ASB....sebenarnya..aku dah wat kira2 sket...pasai monthly income aku..dari dok buang duit tak tentu hala...baik aku wat loan ASB...at least..nampak gak..aku menyimpan...walau dalam menyimpan..dapat gak rasa dividennya...
iyer aku tau..ada yg ckp..'rugi lar wat loan ASB' dan ada yg ckp 'ok pe...at least ada daripada tak de (menyimpan)...btoi tu..ada yg bagi +ve pendapat dan ada yg bagi -ve pendapat..terpulang pada memasing punya pandangan...bagi aku..aku dah cuba restructure kewangan aku...pastu cuba try displine kan tuk menyimpan...dan jawapan yg aku terima..payah...!!!

tp kalau korang leh displin...go ahead...tak macam aku nie...susah mau displin...sket2 kuaq duit...aku nie lak..boros makan...tu yg perut dah ke depan tu...tu blum kawen lagik tu...hehehehehe..aku ingat lagik...bulan MAC ari tu...3 kali p makan kat bagan lalang...gara2 mengidam ikan siakap masak tiga rasa ngan masak stim....'giler ke apa...dalam sebulan..p sana makan smpi 3 kali...dah lar skli makan...RM200++...pas2 duit minyak lagik...wowwww.....penat wooo...

pape pun...yg makan 3 kali sebulan tu..aku tak menyesal lar..janji puas...dan berbaloi...jadik...bagi pinjaman ASB nie.....aku cuba gunakan konsep sket iaitu...loan ASB + dengan OD...insyaallah...kalau ada rejeki...tak ke mana...

nie rate drpd mybeng...iaitu..
1) KPA - 1.35% (3thn pertama)
2) KPA - 1.30% (thn seterusnya)

ada lock in plak...iaitu 2 tahun..kendian...aku amik tenure yg pjg..iaitu 25 thn...sbbnya..bukan aku nak kejar amaun tu...tp aku nak kejarkan dividennya...anyway..memasing punya pendapat..masing2 punya pandangan...korang lebih tahu ttg financial korang...bagi aku...klu korang nak wat sesuatu menda...pastikan korang tak sipi-sipi tiap2 bulan....wat kira2 dulu....

pape pong selamat ber invest ek...

adiozzz

kaki nota : sebenaqnya..aku dah wat loan ASB nie dah lama dah..dari tahun 2000 lagik..masa tu keje pong merepek2..pakai penjamin...tp aku dapat bayaq..pasai keje part time waktu tu..aku wat...kendian xleh cover aku terminate..maklumlar..masa tu rate interest nya cukup tinggi...dan masa tu..ASB loan nie ada Skim C...tah..apa menda tah...tp tu yg ditawarkan...yg penah join dulu...misti tau kan!!!!

Thursday, May 7, 2009

gambar kerosakan jiran bawah...

Semalam aku dapat mms daripada tenant aku...keadaan kebocoran dari umah bawah...jadik aku dah upload gambar tu...korang layan gambar tu.....memang kebocoran tu sangat lar ketara...pagi nie...aku telah hubungi tuan rumah tersebut...puan anis...dan alhamdulillah..dia jenis yg ok (walhal..cuak jgk..takut2 aku kena maki hamun lak...hehehehehe)...dan aku pun berbincang untuk membuat pertemuan petang ini bagi melihat kerosakan yg berlaku..

maklumat yg disampaikan..kebocoran di siling bilik tu..bukan lar dibahagian ruang bilik tidur utama...seperti yang aku maklumkan sebelum ini....ttp kebocoran di bahagian bilik tidur yg ke-3...iaitu bersebelahan dengan bilik air...jdk aku assume...kebocoran pipping berlaku..menyebabkan siling rumah puan anis terjadi...

tuk mendapatkan kepastian...aku telah hubungi bahagian kerosakan PKNS KD dan mengajukan soalan kepada En Mus bahagian pengurusan harta...beliau memaklumkan..kerosakan tersebut perlulah di buat dengan mengisi borang kerosakan dan di hantarkan kepada kontraktor appartment yang dilantik oleh PKNS untuk tindakan susulan bagi kerja-kerja pembaikan......

dan aduan tersebut...perlulah pihak yg mengalami kerosakan mengisi borang kerosakan..dan ini bermakna...puan anis lar yg berurusan dengan kontraktor tersebut...

anyway...hopefully...masalah ini akan selesai dengan secepat mungkin...ada lagik satu masalah yg aku nak endose..iaitu masalah sinki tersumbat dan lampu mentol terbakar kat TBA....

korang layan lar gambir di bawah nie....



Wednesday, May 6, 2009

Kerosakan pada umah...

Baru2 nie aku dikejutkan dengan panggilan daripada tenant aku yang kat KD....perggghhh...memang btoi bile aku baca buku2 azizi ali...tuk inbestment umah...jgn smpi t/malam tenant ganggu tuk kacau owner dengan complaint mcm2...so aku ingat menda nie tak kan terjadi pd aku...at last aku merasa jgk..

ok back balik tajuk di atas...kerosakan pada umah...citer nya begini...
tenant aku bilang...jiran bawah umah claim yg siling umahnya bocor...dengan air bertakung..dan menitik2...air busuk lak tu...so...menda nie kena pada dapur dan bilik utama...dan jarak antara bilik utama dan dapur...kedudukannya jauh...perlu melalui ruang tamu...(tp ruang tamu...tak kena)....


jadik....permasalahan aku lar...apa perlu aku buat....:-

1) mcm mana nak selesaikan masalah ini...aku atau owner bawah???

2) sape perlu tanggung kos2 kerosakan...jika aku dapat detect masalah piping...mungkin...aku bleh perbaiki dengan menanggung kos2 tersebut...tp b/mana pula dengan kerosakan rumah bawah???

3) b.mana aku nak tau yg piping bermasalah???

tuk makluman semua....asainya...owner bawah claim...kebocoran berlaku..masa memula lagi tenant aku duduk...ini berlaku...sudah 2 thn lepas dan tak dilaporkan kepada tenant aku dan pastinya..aku pun tak dilaporkan..apa yg owner bawah tu buat...cuma tadah dengan plastik ajer.....dan menda nie terjadi hanya di bahagian dapur sj...

dan cuma keblkgan ini...perkara yg baru terjadi adalah kebocoran yang baru di bahagian bilik utama sehingga mengeluarkan air busuk...

dan tenant aku bgtau jgk...bilik utama tu..digunakan utk menyidai kain2 kering...tp aku tak pasti sama ada kering atau basah...tp kalau basah....takkan lantai mozek bleh meresap sehingga ke siling bawah...

apa pandangan korang???

p.s : kalau dapat calling pada owner bawah...petang nie..aku nk shot..g tgk umah tu....nk snap gambo....

(waduh2...td dapat msj dari tenant lain plak...umah aku yg kat TBA plak ada masalah...adoiii....blum lagik settle masalah nie...datang lagik satu masalah..nasib baik masalah tak pening macam KD nie....dugaan woooo..sabau jer lar.......)
Blog Widget by LinkWithin