Wednesday, May 20, 2009

Check list..Apa yang telah...dan Apa yang akan..???

nie aku nak citer sket ttg apa yang telah...dan apa yang akan...??
kira menda nie mcm counter check blik lar...5 thn dari skrg...atau 10 thn dari skrg...sama ada sudah achieve atau tidak???matlamat2 aku dan perancangan hidup aku...
jadik...aku letak kat sini...mcm mana pencapaian aku....so smua nie sbg guideline aku...

apa yang telah :

1) umah
insyaallah...berbekalkan dgn modal yg ciput...alhamdulillah...aku dapat capai setakat nie...pembelian umah ...byk jgk duit diberbelanjakan...tp ok lar...aku pun puas hati gak..keje kerani..gaji ciput sj...dapat jugak umah..org lain punya gaji yg besar..rumah berpuluh2 bijik...alangkah bestnya... :D

2) ODASB telah dimulakan...
insyaallah....akan bertambah ODASB nie....baru suku jer OD nie...aim smpi 200K...bestnya...dapat duit2 cash nie...mcm2 ligat dalam kepala....

3) ASB Loan
Insyaallah...tgh tunggu result sama ada approve atau tidak..baru call...berita gembira baru terima...dalam proses kuaq LO..

Apa yang akan :

1) Penambahan Rumah
Target dalam idup...7-8 bijik buah umah...dalam proses penambahan..tahun depan..

2) Akan Inbest Emas
tengah nak studi2 nie...insyaallah..akan inbest emas..sedikit demi sedikit...

3) Projek pertanian
Insyaallah...balik dari melaka next month nnti...bermula lar projek nie...kemungkinan besar...sayur bendi menjadi pilihan...

4) Projek ternakan...
Insyaallah...planning mau bela burung puyuh...base on pada market kat beranang...

5) Refinancing
Umah kat KD...aku kat structure balik...tgk balik interest yg dikenakan..ikutkan hati..mau jer skrg nk refi..tp tak bleh...sebab tgk aggrement..lain mcm sket wooo....penalty nyer lain sket...nie contract ngan bank muamalat..thn 2011...bleh lar refi...aim pun..dapat dalam 20-35K...

6) Kawen...
nie pong imbest jgk kan!!!...insyaallah..takde pape aral melintang..korang tunggu lar ek kad sampai...:)

7) Z750
target nak pakai balik superbike...gian lar dengar bunyi yg garang tu...syok nya...kengkadang..tangan dok gatai mau pulas trothle

8) Koperasi PMC
Insyaallah...dimurahkan rezeki..misti join...nie target...long term punya nie...

kakinota : ghasa2 cukup lar nie kot...target dah cukup tinggi sangat...kang takut2 tak menjadik plak...papepun..kena set jgk matlamat...baru leh go thru..dan mengkaji semula..kot2...kat mana yg sangkut...anda plak..???apa matlamat anda???

adiozzz

13 comments:

pOkLi said...

bagus2.....semoga tercapai cita2....kalau kita usaha insya allah..kerja kerani pun boleh ada 10 biji rumah....mcm mana caranya....JV....hehehehe


ingat emas ingat pokli

impianku said...

Salam...
tingginya cita2 adik akak ni..baguih..baguih...
biaq ada aim tinggi nanti baru ada usaha nk capainya..baru ada kepuasan...kerja kuat dapat sesuatu yang hebat..
klu nk JV akak sedia jer ni...
masih perlukan guide dari ayip...
ada dlm perancangan tapi tak berapa confident boleh ke tak...
nanti akak pi cari hang...

sourplum said...

hurm.. bgus jgk wt cmnih
baru la ade target cket hdup ni kn

Sumatra said...

huh...t'kedu jap saya tengok achievement & planning ayip nie..!!truly remarkable..level officer pun rasa xde planning camni..huhu??? anyhw...gd luck to you my fren.. you can do it...just aim for it!!

faiz@farizan said...

Salam,

Koperasi PMC boleh join lagi ke? Atau atas invitation je?

Orang Penang pun bersemangat nak invest dalam hartanah.

sourplum said...

aa la
pmc ade buka keahlian lg ke?

najib @ nogix said...

Wow..dah cukup cantik plan tu..Hope suksess semuanya..

ojah said...

hehe.. insyaallah boleh tu.. yekle first kena ade objectif pastu terus aim la dari hidup tak berwawasan.... semoga tercapai esp. yang kawen tu :P

ayip said...

pokli...
btoi tu...insyaallah...pas kawen..kawan akan berJV ngan my wife dulu..dah pack...baru go thru ngan kengkawan...terutamanya ngan geng PMC..skrg tgh kumpul modal blik..

p.s :bile mau JV ek...

impianku
Insyaallh...ada modal mau rolling...nnti kita diskus tuk JV lagik...wowww...ramai mau JV sama saya...

persoalan...adakah sy nie layak tuk berJV sama anda yg otai2 blaka nie???

sourplum..
btoi tu...set a goal vision...pastikan jelas...kendian go for it...jgn takut2 nak teruskan!!!just go it...

ayip said...

sumatra...
jika sy boleh..dan sudah pasti..awak lagik2 lar bleh..dengar citer..pas blajaq cf 101...awak sudah beli 2 bijik umah....kaya wooo....itu ASW sudah tambah kah...hehehehe...tahniah!!!

faiz..
baguih...awak kuasai bahagian utara...byk jgk umah2 yg +cf...tp pastikan awak wat kira2 ek...

sourplum...
pasai koop tu..sy tak pasti..ada lagik ke tidak..kalau dah clossing keahlian.tak silap sy..akan bukak tuk penambahan ahli lagik..tp tu kena tunggu announce daripada tn hj bling2...dan pengerusi koop..en shafie...

nogix..
tQ for encourage dan supporting pada kawan...

ojah...
t/kasih kerana bagi semangat pd kawan..insyaallah..kawan akan usahakan hingga berjaya..doakan kejayaan kawan...tqsm...

peruzz said...

kalo sifu ayipp pun boleh.. aku pun mesti mau boleh jgk..
sifu ayipp ni leh jadikkan sebagai idola2 kerani cam aku jgk..
sape kata kerani cam kite ni tak leh kumpul umah kan sifu ayipp.. hehe

ayip said...

sifu pehruzz...awak lagik hebat...sudah applikasi konsep OD dengan lebih hebat...pastu dah gunakan konsep berJV....cam sy nie..masih lagik bertatih...lum lagik tau mcm mana mau berJV..sbb tak de sapa mau sama saya..

awak kerani hebat...elaun awak sj sudah sama dengan gaji sy....!!!huhuhuh

wakif said...

bagus ayip, ko ni memang celik investment... good luck!

p/s: aku yg masih tercari2 pasal ODASB

Blog Widget by LinkWithin