Monday, June 28, 2010

Selepas hampir 4 bulan berkahwin

Dah lama aku tak updated blog..

dalam hampir 4 bulan baru shj selesai mendirikan rumahtangga, byk cabaran2 dan halangan2 yang harus aku lalui. btoi lar kata mak aku...nak kawen nie senang...tp nak sara anak org punya lar payah...nie belum ada anak lagik...aduihhh...pening wooo...

dulu masa bujang...balik lewat keje...klu tak sempat makan...bleh belasah meggi....(w/pun aku tak gemarinya)....tp takkan nk biarkan bini aku makan meggi....(sayang bini wooo...)hehehe

rupa2nya...lepas kawen...lagik byk dugaan aku terhadap perancangan kewangan keluarga....nasib baik aku kawen..tak pakai loan...hasil simpanan selama 8 thn bekerja di KL...woowww....byk yg harus aku keluarkan duit...

nasib baik...sebelum kawen..aku beli serba sedikit keperluan rumah...TV, peti sejuk, dapur, mesin basuh....klu tak...masak wooo....nie tgh berkira2...nak beli set perabot dan meja makan...tp apapun...perlu aku tabung dulu...

fund tuk wife aku bersalin lak dan tabung anak (walaupun belum ada rezeki lagik)...dah aku reservekan masa aku kawen dulu...wat satu a/c tuk simpanan nya....tu belum amik kira, kes2 penyelesaian rumah aku lagik....maintanance yg rosak, paip bocor, kipas siling tak jalan, keta meragam...wowww.....dugaan tu...tp alhamdulillah...semua dah hampir aku selesaikan...kos byk keluar....mungkin rezeki aku kat situ...

apa2 pun...nasihat aku...yg belum kawen diluar sana tu...jgn hanya pikir kewangan masa nak nikah ngan bersanding ajer....kena ada fund sekurang2nya 6 bulan selepas kawen....klu yg bujang tu...molek beli keperluan barang2 rumah tu sikit2....klu tak...naya wooo...

insyaallah...skrg dah hampir stabil...aku akan join TT semula...geng2 PMC, geng2 BJ, geng2 melaka, pakatan lembah klang, pakatan darul ridzuan...wowww....rindu giler nak TT..nk borak2 pasal rumah...borak2 pasal OD (PNB pun dah close OD ASB...huhuhuhu)...borak2 nak dapatkan motor idaman...hehehe

anyway...selamat maju kengkawan..insyaallah..ada masa, aku kan stori mori lagi...


chan chi chow...
Blog Widget by LinkWithin