Tuesday, March 31, 2009

brape banyak gaji korang????

Ari nie aku nak citer kan ttg asas tapak permulaan aku...aku dapat banyak sokongan daripada pembaca-pembaca blog aku nie..terharu aku dengar..'keje kerani pon smpi 3 bijik umah'...t/kasih atas sokongan korang...

cuba korang tengok...geng2 umah PMC...semuanya hebat2 belaka...cthnya...

1) pie...basic gaji..mungkin..RM6K...dah berkeluarga...anak 1 org...+ bakal masuk 1 org lagik anak
2) hanan..mungkin..RM4k...dah berkeluarga...anak 1
3) bling2...mungkin gaji...RM3K...dah berkeluarga..
4) Matt kenya...mungkin gaji..RM7K..dah berkeluarga..
5) Pehruzzz...mungkin gaji..RM3k...belum berkeluarga..
6) Azman...mungkin gaji...RM4K...tu blum masuk kira part time lagi..belum berkeluarga...
7) tuah...mungkin gaji...RM3K...baru berkeluarga...

rata-rata korang tgk gaji basic depa...semua besar2...rumah..takyah aku citer lar...ada yg 3 bijik, 4 bijik dan ada yang cecah 20 bijik....siap buat company lagik...
aku bagi contoh pie...gaji dalam RM6k....berpuluh2 umah..ODASB...dalam RM200-300K..pastu ada company..superbike..resort...dan mcm2 lagik lar...

persoalan aku senang sj...kenapa nak tunggu gaji RM6k baru nak start inbest mcm pie???baru bleh dikategorikan sbg zon selesa untuk inbest??....adakah gaji macam matt...yg bergaji RM7K...baru nak mula inbest???

kalau begitu persoalannya...aku rasa...smpi bile2 pun korang tak kan dapat dapat mula sebegitu...
aku bg contoh diri aku lar...senang...gaji ciput...keje kerani...balik opis hour..tapi aku takde komitment yg penuh...aku tak de hutang keta...yg aku ada...hutang 3 bijik umah jer...tu pun tenant yg bayar kan...kenapa aku perlu tunggu gaji aku mcm pie atau matt baru aku nak mula inbest...errrmmm jawabnya...tak berharta lar aku...

aku bukan nak compare antara aku, matt, pie, hanan, tuah..atau sesapa pun...apa yg aku nak tekankan...korang mampu buat...gaji mcm mana pun...!!!mulakan dengan 1...start blaja ttg financial freedom...blajaq ttg ODASB...blajaq ttg simpanan..semua boleh...yg membeza kan antara aku dan jutawan2 yg diatas tu...income depa besar...jdk...inbestment pun bleh menjadi banyak...
jadik...tepuk dada..tanya selera...kalau aku yg gaji ciput nie mampu buat...tak kan korang yg diluar sana tu...bergaji besar...tak mampu buat..!!!

kita mulakan dengan 1 langkah....insyaallah...pastikan berjaya...

p/s: klu lar aku gaji RM6k...wowww....15bijik umah tu...!!!(tp takat angan2 mat jenin lar jawabnya....huhuhuhuhu)

Monday, March 23, 2009

Bakal projek JV aku...

Insyaallah aku akan berJV dengan seorang hamba allah nie....t/kasih kerana percayakan pada aku...aku pun tak pasti perkara nie berjaya atau tidak....tp perkara baru nie lar wat aku nak terlibat...tambahan..aku nak merasa menjadi petani..berjemur di panas terik...hehehe.....tp bagi aku...nie pengalaman pertama aku terlibat dalam tanaman...so.....kitaorang tgh planning tuk wat tanaman serai wangi...

so...selain serai wangi..aku cadang nak usahakan menda lain....korang suggestkan ke...tanaman apa ek???


korang usha gambo kat bawah...kawasan yg aku riki ari tu....


selesai gameboard cf 101




pagi semalam...aku ada arrange kan game board CF 101 nie...firstly...mekasih pada sifu juruukur..kerana sudi luangkan masa dan berkongsi ilmu dengan kami dari pagi smpi ke ptg..feedback yang aku terima slps game nie...kesemuanya positive action...ada yg memula tak berani main lar...takut lar..last2..ending game..syok plak...pastu request nak main lagi...hehehehehe...
banyak yg aku pelajari dan banyak jugak pengetahuan yang aku dapat...
kadang2 perkara basic mcm nie...aku xpenah pelajari...aku belajaq pun..terus melalui TT...melalui blog..melalui forum...jadik pengetahuan ni aku kembangkan kepada game board nie..

anyway...t/kasih kepada semua kerana sudi menjamah makanan yang tak seberapa itu...dan kesimpulan yg sy dapat kongsikan disini melalui gameboard nie...kalau kita nak buat sesuatu perkara...yang kita nampak bleh berjaya...bleh grow income...jadik kita kena buat keptsan yang berani...dan aku dapat ilmu...mcm mana nak JV..macam mana dengan ODASB vs stock market (menda baru nie)...pastu mcm mana nk grow income dengan cepat...!!!wowww...best...mekasih juruukur...atas ilmu yg anda sanggup kongsikan itu...

adiozzz

p/s: aku org ke-3 kuaq dari rat race....huhuhuhu...terlalu sgt berhati2.....ahaksss...

Thursday, March 19, 2009

Adakah anda bersedia......???

Lebih kurang pukul 6 petang..aku menyusuri jalan menghala ke Damansara Damai. Petang semalam..berlaku kesesakan jalan raya sehingga 15-20 KM panjangnya..sehingga ke Manjalara...setibanya aku di susur persimpangan masuk ke Damansara Damai..telah berlaku eksiden yang aku sifatkan...parah...(korang layan gambir dibawah)...memang teruk..blkg remuk...dirempuh oleh lori 1 tan.....maklumat yg aku terima..pemandu Myvi buatan malaysia nie..dipandu oleh seorang ustaz...kalu korang tgk blkg nya..katakan ada penumpang..agak2..apa yg akan terjadi ek???

sama-samalah kita doakan kesejahteraan hamba allah ini...amin..




ok...kemalangan ini aku nak kaitkan dengan perlindungan...iaitu Insuran...agak2 korang andaikata pemandu tersebut parah...cedera...apa terjadi dengan dirinya??keluarganya...andai keluarganya tiada harta..aset..???adakah hamba allah ini bleh survive dalam kehidupan seterusnya???
andai kata juga..sekiranya hamba allah ini memerlukan kos pembedahan yang tinggi...mana sumber2 kewangan yang dia perlu ada untuk memulihkan dirinya...

katakan hamba allah ini seorang kakitangan kerajaan...korang ingat...dia bleh jamin ke kehidupannya selepas-selepas itu..kos rawatan dan pembedahan..mungkin ditanggung oleh kerajaan..tp b/mana kos2 kehidupannya selepas itu..andai dia lumpuh..dan dinasihatkan bersara lebih awal???b/mana???
sapa nak membela nasibnya...iyer btul..dia akan dapat pampasan melalui pencen hilangupaya...tp cukup ke???nak tanggung kos-kos keluarganya...kos-kos dirinya....kalau kos2 dirinya yg melibatkan rawatan smpi sebulan 2-3K...mcm mana???skrg nie plak kos sara hidup makin tinggi...payah tu...

pening-pening....aku pun pening...tp kalu dia amik perlindungan insuran..agak2 dia pening ke???dan kita pun tak kan pening memikirkan masalahnya....

Ingat...!!!lindungilah diri anda..lindungi lar keluarga anda...lindungi lar hak2 anda...agar semua nya tidak akan mendatangkan masalah di kemudian hari...

adiozzz

Footnote : belilah barangan buatan Malaysia...!!!selamat dan terjamin...hehehehe

Wednesday, March 18, 2009

Teknik OPM

apa tu teknik OPM...nie shortform bagi Other People Money....dan aku lebih sukakan teknik ini diketengahkan kepada pembelian rumah bagi terma Subsale...atau atas tangan org..

nnti aku sambung...mau pekena kari kambing kejap...hehehehe
ok...skrg kita sambung...perut sudah kenyang...hati sudah gumbira...hehehe
apa yang dikatakan Other People Money...let's say aku bg contoh yang nyata...

Harga Rumah-RM55K
MV rumah tersebut-RM70K
deposit 1%-RM550
Perbezaan(MV-Harga Rumah)-RM15K

dengan perbezaan sebanyak RM 15K ini...si A boleh gunakan duit tersebut dengan free...tanpa mengeluarkan modal...duit tersebut...bleh mengcover duit-duit lawyer...duit2 renovate...duit 10% deposit...

Loan olak dengan 10%)
tempoh-30thn
bayaran pada bank-RM289.98 (dengan BLR-1.85%)..sila rujuk fiscal WISE calculator
Sewa pada penyewa-RM500
Maintance Fee-RM30
Untung-RM 180 sebulan....

dan untung lagi sebanyak RM180 tiap-tiap bulan daripada menyewa...tanpa mengeluarkan sesen pun...b/mana nk buat???
pakat dengan owner untuk markup harga SNP...buat 2 SNP..satu salinan SNP dihantar pada bank dan 1 lagi SNP untuk penjual+pembeli...

anda dah tak perlu keluarkan apa2 pun duit....

Tuesday, March 17, 2009

Pelaburan yang tak ternilai...

aku baca dalam blog sifu faris ngan pie...cite pasai penara...saingan sengit yang terjadi pada lokasi yang panas..iaitu...kawasan penara...daripada RP42K...naik smpi...RM73K..wowww..tinggi btui bidding tu...anyway..aku tak kesah sgt ttg tu...cuma pandangan aku..kenapa perlu concentrate pada lokasi sebegitu..banyak lokasi2 yang panas yang menawarkan RP yang menarik...ada tu...smpi xpayah bid pun...rezeki dah dapat RP...mcm kes aku..

2nd umah aku...lokasinya di teratak...memula lagi aku beli....situ memang lokasi panas...!!!xsmpi seminggu advertise...dah dapat tenant dah...iyerlah...lokasi bagus...tmpt strategik..menjadi tumpuan pada penyewa...aku dapat kat situ RM 51K...tanpa sesapa pun masuk..!!!kerana di situ..kawasan mula2 yang di hotkan oleh sifu pie...t/kasih sifu...

3rd umah aku...lokasinya di pantai dalam...yg nie pun aku dapat RP...lokasi sama macam Matt Kenya...cuma kami berlainan blok...lagi skali...aku masuk pada harga RP iaitu 61k...dan tiada bidder...kerana apa???kerana sebelum aku masuk auction..aku perlu studi..studi...dan studi...untuk grab...peluang..agar tiada competitor...ramai yang tidak tahu...ramai yang tidak studi....jdk peluang ini aku gunakan sebaik mungkin...

spt jugak teratak...lokasi kali ini lebih panas daripada teratak..kenapa aku cakap sebegitu....asalnya planning aku...ujung minggu tu aku nak tempek iklan rumah untuk disewa di kawasan tmpt tersebut...memandangkan perbezaan dua hari sehingga menunggu hujung minggu..jdk...ptg khamis tu aku saja war2 kan dalam internet...nak tengok progress marketing macam mana....tak smpi 48 jam...umah aku terus di book...!!!maknanya full settelment telah dibuat...pada malam jumaat...aku pun terkejut...rupa2nya...umah nie..banyak demandnya...sehingga kini...masih ada yg telefon aku...nak kan umah tu...tp apakan daya...aku terpaksa menolak..kerana telah memegang deposit penyewa...

anyway...target aku pasni...xdalah kawasan2 yg menjadi tumpuan investor dah..kali ini...aku dah dapat 1 lokasi baru...yang panas....insyaallah..tengah tunggu input dari lelong.com...andai bukak lelong nie...nnti aku update...

note: tp dalam banyak2 pelaburan ini...agak2 korang...apa pelaburan yang tak ternilai korang...hartanah????Emas???ASB???Unit Trust???CPO????hehehehe
bagi aku...pelaburan yang tak ternilai bagi aku...ada lah kawin...sbb apa???sbb aku belum kawin lagi....hehehhe

Wednesday, March 11, 2009

Exciden SBK..

Petang semalam aku terkejut dengan perkhabaran geng superbike...motor CBR 900 exciden...tak bleh aku bayangkan......fork handle putus...rim tayar rosak.....body set rosak teruk...perghhh...nasib baik owner selamat...

pape pun korang layan gambar nie...nie journey dari Hatyai to KL..dan exsiden berlaku sebelum terowong kat perak tu...ada satu gambo tu...yg berbalut tu..bukan owner motor nie...tp penunggang yang lain...nie kes gara2 nak mengelak owner dilanggar...dia mengelak dan juga terjatuh..tulang bahu nya patah...

p/s: time nie..aku tak dapat pegi...ada keje kat luar...rugi lar tak dapat layan lap..hehehe




Tuesday, March 10, 2009

14hb nie...

Property Code : PB148736
Auction Price : RM 40,000.00
Land Area (sq.ft) : 650 Auction
Date : 14-Mar-09
Tenure : Leasehold
Restriction : Bumi
Location : Unit No. C-09-40, 9th Floor, Block C,
Sri Penara Apartment, No. 6, Jalan Sri Permaisuri 1,
Bandar Sri Permaisuri, 56000 Cheras, Kuala Lumpur
Lot 131 NCM228193
BEDROOM FLAT

Property Code : PB148883
Auction Price : RM 42,000.00
Land Area (sq.ft) :650
Auction Date : 14-Mar-09
Location : A-16-01, 16TH FLOOR, BLOCK A, SRI PENARA APARTMENT JALAN PERMAISURI 1, BANDAR SRI PERMAISURI, CHERAS, KUALA LUMPUR, Kuala Lumpu
r3-Bedroom Flat

Property Code : PB148605
Auction Price : RM 40,000.00
Land Area (sq.ft) : 650
Auction Date : 14-Mar-09
Location : Unit No. D-05-30, Tingkat 12, Blok D, Sri Penara Apartment, Jalan Permaisuri 1, Bandar Sri Permaisuri, Cheras, Kuala Lumpur

TC 112 TC-12159
Auction Price : RM 40,000.00
Land Area (sq.ft) : 650
Auction Date : 14-Mar-09
Restriction : Bumi lot
Location : No. A-16-03, Sri Penara Apartment, Jalan Sri Permaisuri 1, Bandar Sri Permaisuri, 56000, Kuala LumpurEhsan.
RHB
3 Bedroom low cost flat

Property Code : PB148721
Auction Price : RM 40,000.00
Land Area (sq.ft) : 650
Auction Date : 14-Mar-09
Tenure : Leasehold
Restriction : Bumi
Location : Unit No. D-11-19, 11th Floor, Block D, Sri Penara Apartment, No. 6, Jalan Sri Permaisuri 1, Bandar Sri Permaisuri, 56000 Cheras, Kuala Lumpur
Lot 130 NCM22786
3-Bedroom low-cost Flat

Aku tgk skrg...harga umah banyak yang dah turun...dah banyak yang menjadi lelong.....tmpt yg menjadi kegilaan investor hartanah...investor pula tak perlu susah sebab banyak pilihan yang ada...lokasi panas macam penara...yang aku listkan tu hanya sebahagian sj..tak silap aku...ada 6-7 buah lot yg aku estimate akan menjadi rebutan...ialah..dalam sejarah...RP rumah tersebut dibuka pada harga RM40K..sedangkan rekod auction bagi penara yg paling tinggi dan termahal skali berjaya di bid adalah RM117K...dasyat sungguh...saingan yang cukup sengit...

aku juga cuba selak2 kawasan favourite aku...iaitu kota damansara...kota damansara turut mengalami harga yang pelik...favourite kawasan aku...ada yg RP smpi RM50K...ada yang smpi RM55K...hebat betul...alangkah bagusnya...ketika ini...aku ada cukup modal untuk rolling lagi 1 umah...tp apakan daya...rumah yang aku baru dapat...masih dalam proses...masih lagi aku perlukan suntikan modal bagi mendapatkan hak milik tersebut....jadik...aku mengambil langkah berjaga2...bukan kerana apa...!!!bajet duit aku sangat lar terhad...income aku tak lar sebesar..sifu2 disana...!!!bagi aku...gaji aku sekadar kerani kerajaan...menghalang aku memiliki rumah dengan banyak...menghalang aku menjadi seperti mereka...maklumlah...dana yang kecil..sukar untuk aku bergerak...dan bagi aku...komitmen aku pada bank jua...aku sangat titik beratkan...dan lain lar kalau ada yang sudi berJV bersama aku....insyaallah..bajet tu memang ada...itupun jika ada yang sudi berJV...jika tidak..aku terpaksa mencongak dulu...hehehe

sifu aku penah katakan...jika time gawat nie...bagi yang berduit...merekalah akan menguasai pentas....sentiasa beringat, tidak kira time krisis ekonomi atau pun tidak...kerana percaya...perkara ini yang dinanti2kan akan berlaku...ha...korang tengok....!!!ini lar saat-saat yang diimpikan oleh investor....
so pada yang nak masuk auction pada 14hb nie...aku ucapkan good luck...semoga berjaya...insyaallah...jika berkesempatan..aku akan berada disana...memberi sokongan pada kengkawan kita...hope kengkawan kita akan dapat RP rumah tersebut...

semoga berjaya kawan....!!!!


Thursday, March 5, 2009

cashflow 101



korang penah main dak permainan nie...???amacam!!!syok dak???nie baru cashflow 101...xsilap aku..ada lagi sambungannya..iaitu cashflow 202...

game board nie...memang aku tak pernah main lagik lar...ari tu masa TT kat homestay melaka..ada program game board nie...tp xsempat lar nak main...smpi pun dah lewat sangat..
memandangkan ada yang komen sbb dah pernah rasa permainan nie...ada yang cakap best..ada yang cakap..mcm real life..ada yang cakap..boleh belajar tentang financial intelligence...woww...
dan apa yang aku tau...game board nie..kita dapat pemahaman ttg financial lagi..ada saving instrument...ada inbestment..ada knowledge..mcm mana nk dapatkan +ve cash..macam mana nak tau perkara tu -ve cash...dan mcm2 lar...smpi ada yang pembelian useless pun ada....hehehehe..sape mau beli bot besar!!!!hehehe

aku ada arrangekan game board nie...insyaallah..ujung bulan nie aku akan buat...tengah tunggu confirmation daripada sifu fizal....kita wat collection sket...dalam sorang RM15 ka???bukan apa...tuk kita sediakan makan minum tuk sifu fizal plus duit minyak ngan duit tol dia...harga yang kita collect tu..tak padan lar dengan apa yang korang dapat tu...klu korang p mainmain game board nie kat luaq di sana tu pun dah kena cas smpi RM100++ siap ngan consult skali..tp sifu fizal bagi free jer......hehehe

aku tak pasti...brape org bleh join nie...tunggu sifu fizal komen...

lekas...jom letak nama...
1) ayip
2) adoi

next...

Flora damansara....





Flora damansara tiada bekalan air??
bukan 1 hari...!!!tetapi sudah 5 hari....
brape lama bil tunggakan terjadi???
sedangkan di negeri selangor...air adalah percuma bagi penggunaan 20 m3!!!
isu ttg pemaju di lokasi berkenaan??
apa dah kena dengan pengurusan ini???
adakah ini lokasi yang terbaik untuk anda inbest???

apa komen anda...

Tuesday, March 3, 2009

Jumpa lawyer...



td aku p kat diamond square area nak p jalan gombak tu..aku nak p sign tuk aggrement loan ngan bank (pasai loan aku nie...aku kena tanggung kos lawyer bank)...jdk aku keluarkan sejumlah RM1000 tuk membuat bayaran...
lawyer nie...penah endose kes umah aku dulu...ok gak lar...tp biasalah..kena selalu follow up..dan bile follow up..selalunya..keje pun jadik jalan...

tp minggu nie...aku kena p balik sana..pasai nak bawak POS (Proclamation of Sale) dan COS (Conditon of Sale)....yg original bersama2 dengan 5% duit deposit umah...wowwww...minggu nie sj..aku akan keluarkan hampir...RM5000..tu belum duit transfer nama...!!!!

kos yang perlu diselesaikan :
1) baki 5% deposit - RM3050
2) Duit Lawyer bank-RM 2250.10
3) Duit transfer nama MOT/DOA-RM 1969.60

totally-RM7269.70....wowww...byk tu...tu belum masuk kos2 outstanding bil...

penat lar nak mengira duit...kepala dah pening.... :)


Tambahan : ada kos yg lain..aku tak masukkan...macam kos valuation fee...pastu kos2 utilities bill atau outstanding bill...tu aku kena cover wooo....hehehe

Jalan-jalan carik makan...


wowww...semalam sj aku jenjalan kat blkg stadium di selayang...teringin nak pekena air buah gelas besar..maklumlar...since aku dah lama tak pi sana...ada lah 3-4 tahun sudah...smpi sesat jgk lar mencarik kedai tu...hehehe....seronok bile imbau balik kenangan lama...pi sana...pi sini...semata2 nak rasa masakan yg sedap2 belaka...

kedai tu ok lar...kena dengan reganya...tak lar mahal sgt...tak silap aku...gelas air buah yang sederhana pun takat RM2.50...harganya mengikut kategori iaitu daripada gelas kecik sampai lar ke kategori jag...tak silap aku..yg besar..harga dalam RM5.50 kot..dan yg paling besar..iaitu jag..dalam RM 10.00...hehehe..klu korang boleh habiskan sorang2...memang aku salute lar...ahakss......
sesapa nak merasa air buah...macam2 buah ada...daripada buah durian...buah manggis...buah tembikai...jambu...dan mcm2 lar...
sempat jgk aku order chicken chop...hehehe...nak try rasa western food mcm mana....pape pun..enjoy gambonya...


Monday, March 2, 2009

apa komen korang...



gambo kat atas tu...tak de kena mengena ngan aku nak tunang ka???aku nak kawen ka???korang jgn komen menda tu lak...hehehehe
tu gambo..aku upload dari fail lama...mau tgk korang punya komen pasai emas....
next nasik tambah....
Blog Widget by LinkWithin