Tuesday, March 31, 2009

brape banyak gaji korang????

Ari nie aku nak citer kan ttg asas tapak permulaan aku...aku dapat banyak sokongan daripada pembaca-pembaca blog aku nie..terharu aku dengar..'keje kerani pon smpi 3 bijik umah'...t/kasih atas sokongan korang...

cuba korang tengok...geng2 umah PMC...semuanya hebat2 belaka...cthnya...

1) pie...basic gaji..mungkin..RM6K...dah berkeluarga...anak 1 org...+ bakal masuk 1 org lagik anak
2) hanan..mungkin..RM4k...dah berkeluarga...anak 1
3) bling2...mungkin gaji...RM3K...dah berkeluarga..
4) Matt kenya...mungkin gaji..RM7K..dah berkeluarga..
5) Pehruzzz...mungkin gaji..RM3k...belum berkeluarga..
6) Azman...mungkin gaji...RM4K...tu blum masuk kira part time lagi..belum berkeluarga...
7) tuah...mungkin gaji...RM3K...baru berkeluarga...

rata-rata korang tgk gaji basic depa...semua besar2...rumah..takyah aku citer lar...ada yg 3 bijik, 4 bijik dan ada yang cecah 20 bijik....siap buat company lagik...
aku bagi contoh pie...gaji dalam RM6k....berpuluh2 umah..ODASB...dalam RM200-300K..pastu ada company..superbike..resort...dan mcm2 lagik lar...

persoalan aku senang sj...kenapa nak tunggu gaji RM6k baru nak start inbest mcm pie???baru bleh dikategorikan sbg zon selesa untuk inbest??....adakah gaji macam matt...yg bergaji RM7K...baru nak mula inbest???

kalau begitu persoalannya...aku rasa...smpi bile2 pun korang tak kan dapat dapat mula sebegitu...
aku bg contoh diri aku lar...senang...gaji ciput...keje kerani...balik opis hour..tapi aku takde komitment yg penuh...aku tak de hutang keta...yg aku ada...hutang 3 bijik umah jer...tu pun tenant yg bayar kan...kenapa aku perlu tunggu gaji aku mcm pie atau matt baru aku nak mula inbest...errrmmm jawabnya...tak berharta lar aku...

aku bukan nak compare antara aku, matt, pie, hanan, tuah..atau sesapa pun...apa yg aku nak tekankan...korang mampu buat...gaji mcm mana pun...!!!mulakan dengan 1...start blaja ttg financial freedom...blajaq ttg ODASB...blajaq ttg simpanan..semua boleh...yg membeza kan antara aku dan jutawan2 yg diatas tu...income depa besar...jdk...inbestment pun bleh menjadi banyak...
jadik...tepuk dada..tanya selera...kalau aku yg gaji ciput nie mampu buat...tak kan korang yg diluar sana tu...bergaji besar...tak mampu buat..!!!

kita mulakan dengan 1 langkah....insyaallah...pastikan berjaya...

p/s: klu lar aku gaji RM6k...wowww....15bijik umah tu...!!!(tp takat angan2 mat jenin lar jawabnya....huhuhuhuhu)

28 comments:

sourplum said...

igt kn dlm entri ni ko reveal kn gaji ko :P
rupa2 nye andaian gaji2 otai2 laen.

ayip said...

pasal gaji saya...cukup lar..sy katakan..gaji sy ciput aje...

malu saya nak comparekan gaji saya dengan otai2 yg lain...

p/s: itulah sebab..saya jarang berTT dengan otai2 PMC...saya kecik jer diri ini... :)

Matt Azuri said...

bro...kita nie sama disisi-Nya...takyah la nak segan2..ko nie...

btw, komitmen aku tinggi bangat la..disebabkan PL aku dulu dah cecah RM100K, ader cerita kat blog aku...

bro, aku respek orang cam ko, muda2 dah gerak ngan cargass..insya-Allah kita leh berJV nanti..maybe some time, JV nie in therms of efforts...som ewith money..betul tak..

Wida said...

Aku suka.. anak bangsa yang tak menjadikan kesusahan sebagai satu halangan.. tahniah!! Aku rasa dengan entri ko ni.. boleh motivasikan ramai orang.. semoga kita semua berterusan berusaha.. amin..

Farid said...

Ayip,
Brpn kau kata gaji kau ciput..bagi aku kau sangat bernasib baik..Kau dpt mmbezakn mn liability n mana asset dr awal lagi..
Yg kau ada smue asset..bkn hutang lapuk CC,kete..
Kenapala kita x didedahkn mnda ni zmn sekolah lg..Yg nmpak,dh keje nk kete bsr,moto bsr,umh bsr yg utk duduk bkn investment..huhuh..tu smue komitmen..
Syabs ayip krn byk bg motivasi kt kwn2 di luar ni

Sollihin SS Twins said...

sekali lagi tahniah ayip....
positve kan diri anda....
aku harap yg baca terutama silent reader pahamkan maksud ayip btl2...
tahniah ayip kerana cuba buka minda pembaca... kalau kira soal gaji... silap yg gaji 3x pada ko pun belum adr umah... masih lagi dok umah sewa...
yg penting mula...
mula ngan sebijik....
kalau muda2 dah mula insya allah akan nsampai masa tu...
aku mmg respek ngan org yg berjiwa mcm ayip....

jeguk said...

respect kat anda ayip..

anda pun dah kira otai nih...

ayip said...

Matt..Wida..solihin..farid dan jeguk...tQ for supporting korang..!!korang memang best...!!
Insyaallah aku berharap..kita menaikkan bangsa kita sendiri..jgn kita asyik di takuk lama..at least..berubah dari satu ke satu..!!!dari kosong kepada yg ada sesuatu...

to Matt..insyaallah..sy memang nak rasa JV dengan otai Matt..insyaallah..berkesempatan TT nnti..kita borak panjang ek..!!!

to jeguk..anda pong otai selatan jgk...!!menguasai pentas johor..!!!tahniah kepada anda..

ayip said...

wida...halangan dan cabaran itulah mematangkan diri saya...prinsip sy..'sebelum membuat sesuatu..sy tak kan kata tidak boleh selagi sy belum buat..dan seandainya..sy sudah laksanakan dan keputusan gagal...barulah sy katakan tidak boleh buat'..

farid..(wowww..nama anda sama dengan saya lar-maksud nama farid dalam islam..beerti..yg istimewa..anak kesayangan dalam keluarga..dan sentiasa mendapat perhatian...adakah anda sebegitu??)
hehehe

sy stuju dengan kenyataan farid...periuk besar..berbelanja pun besar..(termasuk cc besar dan keta besar=hutang pun jadik besar)

to solihin..bg sy..yg dah meningkat umur (maaf sy katakan)..belum terlambat lagi..kita sama2 majukan diri kita sendiri..smbil mengembangkan network kita...

wakata said...

wowow..ayip,congratos. ni dah boleh naik taraf otai ni..hee

Farid said...

Ayip...
Betul tu..Farid maknanyer yang tunggal,yg istimewa....:)
Rmai gak gang blog nm Farid ni..Faris pn Faridz...hahaha.
Ter promote lak nm kita kat sini..Apapn ayip..aku rser nm2 yg baik dlm islam mmg ada perananya..Insyaallah kt mmg teristimewa dr kalangn hambaNYA..

ayip said...

wakata...tq kerana supporting anda...

Sollihin SS Twins said...

wow.... ayip nak ber JV ngan matt...
aku pun nak gak ber JV ngan otai 2nie blh tak...
insya allah ader rezeki nanti blh la kiita ber jv nati ayip & matt...

Matt Azuri said...

Inysa-Allah semua leh berJV nanti ngan projek homestay tue..tak sabar rasanya nak balik untuk dicuss better.

juruukur said...

yelah.. bila nak main CF101 lagi nii? ha ha

ojah said...

entry penuh kesedaran.. walopun gaji banyak but tak reti hal kewangan pun no use jugak kan.. and keberkatan.. mekasih for the entry..

ayip said...

Matt & solihin...

nnti borak2 pjg sket...apa projek JV...input ok..sy insyaallah..takde masalah ttg modal...

juruukur...ari tu main cf 101..aku ada teknik baru...tp xpasti leh pakai ke tidak..teknik meroket...hehehe

ojah...tQ kerana sudi masuk blog sy.. :D

impianku said...

akak mmg dah tahu dah yang hang boleh...akak mmg yakin adik akak ni akan jd somebody one day...teruskan semangat n wawasan tu...bantu akak ek..akak baru nak mula ni...

impianku said...
This comment has been removed by the author.
peruzz said...

ayookk
byknye gaji aku tuh.. betull ke tuh kawan..
wa keje as kerani pentadbiran laaa..hang buat gaji wa da same cam asst.manager tm daa.. hehe
kalo byk tuh la gaji wa.. takder la sangkut mau ambek cc n personal loan..
apepun.. topik ni mmg bagus.. leh menyedarkan kerani2 cam aku jgk..
lepas ni leh try post topik br kot.. kerani pun boleh ade berbejik2 rumah dan superbike daaa..hehehe

Matjoe said...

bro, gaji pie kt komeni dia x sampai 6k, aku tau pasal aku satu kompeni dgn dia. so, bukan payah gaji besar mau rajin invest utk kesenangan masa depan

ayip said...

pehruzzz...tu pandangan kawan sj...iaitu mungkin gaji demo RM3k...ini berdasarkan pandangan kawan terhadap kualiti hidup demo ajer...dengan ot..dengan bonus..
hehehehe...

matjoe....secara kasar sj saya amik terhadap gaji pie..sebab tu sy letak perkataan mungkin..tQ kerana pembetulan dan memaklumkan kepada saya..


p/s: penulis hanya memberi gambaran kasar sj maklumat2 otai yg disebutkan di dalam blog penulis nie..maklumlar..ini untuk menjadi perbezaan antara gaji banyak dan gaji sket...kerana penulis tidak mahu..yg bergaji kecik..tiada alasan untuk memulakan simpanan dan apatah lagi untuk memulakan pelaburan..

saya mohon maaf diatas kesilapan yg berlaku..

tQ

sourplum said...

kesimpulan dari kesilapan ko nih ialah. gaji yg lebih kecik ttp bule memiliki umh =)

k.aida said...

wow....

bagus ayip... bagus....anda telah buktikan tiada halangan untuk berjaya, walaupun rumah batu-bata ke apa ke, anda tetap berjaya...

nota: kasik posing maut kontrol ensem atas muto skettt.....

pie2020 said...

sila buat pembetulann ..
gaji saya cuma RM4k saja ... okay ...
aku start beli rumah darii gaji aku RM1800 ... masa tuu aku LAYAK beli low cost direct darii developer...

bling2 said...

pembetulan

saya xde gaji.. gaji saya sume dah abis buat bayar utang...

waaaa.... haha

p/s: nk kene ayip ni... haha

iman said...

hmmm..aku nih silent reader jer kat blog2 pie2020, pokli ntah byk lagi la..kagum betul aku korg banyak tul rumah+emas. aku pas baca blog korg, teruja giler nak beli rumah. citer pasal gaji, gaji aku ok lah, tapi,..rumah sebijik pun xder. hutang cc pun byk..semua yg x menguntungkan!harap2 bleh join korg belaja nak buat duit..:-)

asraz said...

Laaa...ko ke Ayip...hehe...tak sangka ada gak blog ye...tahniah2! Aku baru nk mula blog2 nih..

Emm..aku baca kisah ko ni jadik semangat plak...nnt aku suruh kawan2 aku baca blog ko ni...mcm ni la klu sama2 nk bangunkan bangsa..jgn jadi mcm dulu2 dah le..kedai sebelah untung lebih, di'apa'2kn pulak...ini sekadar teori je...hehehe...

asraz BH BJ CG

Blog Widget by LinkWithin