Thursday, March 19, 2009

Adakah anda bersedia......???

Lebih kurang pukul 6 petang..aku menyusuri jalan menghala ke Damansara Damai. Petang semalam..berlaku kesesakan jalan raya sehingga 15-20 KM panjangnya..sehingga ke Manjalara...setibanya aku di susur persimpangan masuk ke Damansara Damai..telah berlaku eksiden yang aku sifatkan...parah...(korang layan gambir dibawah)...memang teruk..blkg remuk...dirempuh oleh lori 1 tan.....maklumat yg aku terima..pemandu Myvi buatan malaysia nie..dipandu oleh seorang ustaz...kalu korang tgk blkg nya..katakan ada penumpang..agak2..apa yg akan terjadi ek???

sama-samalah kita doakan kesejahteraan hamba allah ini...amin..




ok...kemalangan ini aku nak kaitkan dengan perlindungan...iaitu Insuran...agak2 korang andaikata pemandu tersebut parah...cedera...apa terjadi dengan dirinya??keluarganya...andai keluarganya tiada harta..aset..???adakah hamba allah ini bleh survive dalam kehidupan seterusnya???
andai kata juga..sekiranya hamba allah ini memerlukan kos pembedahan yang tinggi...mana sumber2 kewangan yang dia perlu ada untuk memulihkan dirinya...

katakan hamba allah ini seorang kakitangan kerajaan...korang ingat...dia bleh jamin ke kehidupannya selepas-selepas itu..kos rawatan dan pembedahan..mungkin ditanggung oleh kerajaan..tp b/mana kos2 kehidupannya selepas itu..andai dia lumpuh..dan dinasihatkan bersara lebih awal???b/mana???
sapa nak membela nasibnya...iyer btul..dia akan dapat pampasan melalui pencen hilangupaya...tp cukup ke???nak tanggung kos-kos keluarganya...kos-kos dirinya....kalau kos2 dirinya yg melibatkan rawatan smpi sebulan 2-3K...mcm mana???skrg nie plak kos sara hidup makin tinggi...payah tu...

pening-pening....aku pun pening...tp kalu dia amik perlindungan insuran..agak2 dia pening ke???dan kita pun tak kan pening memikirkan masalahnya....

Ingat...!!!lindungilah diri anda..lindungi lar keluarga anda...lindungi lar hak2 anda...agar semua nya tidak akan mendatangkan masalah di kemudian hari...

adiozzz

Footnote : belilah barangan buatan Malaysia...!!!selamat dan terjamin...hehehehe

4 comments:

SS Twins said...

salam semua...
pada aku insuran itu penting..
bagaimanapun perlaksanaan insuran kat msia nie tak macam kat setengah negara lain..
aku bg contoh kat barat la..
kat msia nak buat insuran mmg senang tapi bila nak claim tu yg parah... bejangut la tunggu..
aper2 pun sediakan payung sebelum hujan...

ayip said...

Insuran nie..ikut kemampuan dan kesesuaian diri..kalau mampu lebih buat lebih...kalau kurang...kita wat kurang...nnti xcukup lak monthly tuk bajet...

kalau xda pape...smpi cukup masa..kita bleh withdraw lagik duit tu...xrugi pun..cuma xsehebat pelaburan ASB dan hartanah..at least...matlamat sebenarnya..

note: kalau umah pun kita mampu lindungi dengan MRTA..xkan insuran diri pun xmampu??ish..ish...ish..

Zaha said...

Salam...sdara ayip tinggal d Pantai dalam ke....bila nk borak2 kat sana

ayip said...

zaha...

klu mau TT tepon h/p sy...nnti kita set...

012-5577049..sy ada urusan lagi di PD...ada perkara yg mau diselesaikan..

Blog Widget by LinkWithin