Wednesday, March 18, 2009

Teknik OPM

apa tu teknik OPM...nie shortform bagi Other People Money....dan aku lebih sukakan teknik ini diketengahkan kepada pembelian rumah bagi terma Subsale...atau atas tangan org..

nnti aku sambung...mau pekena kari kambing kejap...hehehehe
ok...skrg kita sambung...perut sudah kenyang...hati sudah gumbira...hehehe
apa yang dikatakan Other People Money...let's say aku bg contoh yang nyata...

Harga Rumah-RM55K
MV rumah tersebut-RM70K
deposit 1%-RM550
Perbezaan(MV-Harga Rumah)-RM15K

dengan perbezaan sebanyak RM 15K ini...si A boleh gunakan duit tersebut dengan free...tanpa mengeluarkan modal...duit tersebut...bleh mengcover duit-duit lawyer...duit2 renovate...duit 10% deposit...

Loan olak dengan 10%)
tempoh-30thn
bayaran pada bank-RM289.98 (dengan BLR-1.85%)..sila rujuk fiscal WISE calculator
Sewa pada penyewa-RM500
Maintance Fee-RM30
Untung-RM 180 sebulan....

dan untung lagi sebanyak RM180 tiap-tiap bulan daripada menyewa...tanpa mengeluarkan sesen pun...b/mana nk buat???
pakat dengan owner untuk markup harga SNP...buat 2 SNP..satu salinan SNP dihantar pada bank dan 1 lagi SNP untuk penjual+pembeli...

anda dah tak perlu keluarkan apa2 pun duit....

5 comments:

Matt Azuri said...

bro, memang bagus cara nie...guna duit bank untuk wat harta, guna duit penyewa untuk bayar loan kepada bank yang bagi harta kat kita...hehe..:)

ayip said...

terima kasih Matt..dengan maklumat begini...bleh lar kita manfaatkannya..dengan sebaik yang mungkin..

peruzz said...

menarik idea ni..
wa da try nak praktis.. skali die nk deposit jgk daaa..hehe..
seb baik die leh kawtim tang mark up snp tuhh.. lepas release loan br la leh merasa duit untung sket..
teruskan menulis teknik2 memaksimakan keuntungan utk membantu newbie cam aku ni..
tenkiu broo

SS Twins said...

memang best cara nie..
peruzz.. aku rasa yg ayip tulis tu 1% RM550 mgkin deposit or duit bayar kat agent la kalau agent tak amik 2.5%.. or duit tanda jadi la... mcm org nak bertunang la...hehe
yg paling best kalau dapat terus ngan owner.. kira bgi duit kat owner sket yg tjjuk kita memang nak beli... kalau owner menamg ader msalah kewangan lagi best... senang2 jer dpt harga murah... snp pun blh makup..
umah dapat...duit dapat..penyewa dapat.. pasif incom dapat.. huhhhh semua dapat...
aper2 pun nasihat aku.. setiap perkara nak buat tu kena ader sikit study la... jangan main bedal jer... nanti sakit yg dapat...

ayip said...

pehruzzz...

dah praktis ke teknik nie...dasyat tu...sbenarnya utk deposit nie...kena kawtim kaw-kaw lar..kena mulut manis..sbb ada yg nak kan 10%...pastu kalau pandai nego..bleh 5%...dan kalau lebih pandai nego..bleh dapat 1% tu..hehehe

SS Twins..
apa yang demo cakap tu..btul..sblum buat apa...pastikan kita studi..studi..studi..dan studi..

Blog Widget by LinkWithin