Thursday, July 16, 2009

Saya pun masih belajar...

Ada sebelum nie yg bertanyakan..mcm mana aku bleh menjadi begini...keje takat kerani cabuk...tp leh simpan dan memiliki umah...jawapan aku mudah sj...desire..!!!keinginan tuk mengubah hidup...asainya...aku pun bukanlah terdiri daripada keluarga yg senang...!!!family broken...dari situ aku belajar ttg kehidupan yg susah...mcm mana nak belajar simpan...macam mana nak kenal erti nilai RM1....

aku penah keje daripada bawah lagik...lagik teruk daripada kerani..aku penah keje sbg security guard..aku penah keje stor boy...aku penah keje tukang buat lantai mozek (even aku tak tahan kena buli ngan bangsa asing)..dan mcm2 lagik aku penah keje...dan aku belajar pun tak tinggi mana...takat spm...tp alhamdulillah...dengan spm yg ada...aku faham dan kenai instrumen kewangan...anda yg diluar sana...yg lebih bagus daripada saya...sudah pasti..anda lagik hebat ttg kewangan...!!!(sila betulkan jika saya salah)...

dan aku pun penah kena cerca...bukan takat kawan2...aku penah kena perli dengan adik beradik...aku pun penah diketawakan oleh org yang penah aku sayang...!!!so???what....kerna semua ini...perlukah aku lemah???perlukah aku putus asa....

jadi...bagaimana aku bleh achive smpi tahap begini.....ialah..angan2 mat jenin...sape yg nak pedulikan...dan yg aku pasti...angan2 ini..jika tidak diusahakan..memang patut aku diketawakan...

mcm mana nak laksanakan impian tu...???
target dan tetapkan arah tuju anda....contoh...bagaimana dengan modal RM10K...anda nak dapat 50K...???ada yg menjawab.....buat ODASB...pastu rempit beli umah...pastu rempit beli emas...pastu...dah kukuh...setup company sendiri...bile dah mantap...beli stock...beli blue chip...main cpo..beli tanah....wah...!!!hebat idea nya...tp mampukah aku...???

so...apa yg harus aku lakukan...???tetapkan matlamat...daripada 10K...aku nak target menjadi 20K..pastu nak target ke 30K..dan seterusnya....so what ever aku lakukan...aku tak kisah..apa sj tools yg ada..akan aku jadikan itu sbg 1 realiti...dan pasti aku kan struggle tuk kuar dari kemiskinan ini...

dan ini lah realiti...

Monday, July 6, 2009

Blur....

Dah lama aku tak update blog nie...pokli pun dah tegur dah...hehehehe...katanya dah bersawang dah dalam blog aku nie.......dulu ada gak masa...skrg nie..aku slow sket..bukan apanya.....keje hakiki membuatkan ruang tuk aku mengolahkan ilmu menjadi terhad...dan.....skrg nie jugak....aku tgh mengintai2 peluang yg ada...modal pun dah cukup kembali.....pas rolling tuk umah awai tahun nie....so...betapa pentingnya tuk memastikan modal pusingan tidak lagik sangkut....Insyaallah...target pas kawen...akan ada sebiji umah lagik...wat masa skrg...aku tgh hold dulu....dan kumpul lagik dana....

dalam...tgh rilek2 nie......smbil tu...aku akan wat searching tempat baru....maklumlar...kalau ikutkn skrg nie...bile masuk jer bidder...mak aih...rega pun dah jadik cam tak logik dah....karut marut betoi org kita...bid smpi giler2...last2....misti dalam hati menyesal...sbb tak dapat +cf....kengkadang tu...better beli subsale daripada lelong...mungkin dah jadik trend kot...

so...

apa yg perlu aku wat masa ini...structure balik kewangan...set up balik duit2 OD yg dah pakai...duit2 yg dah di leburkan tuk umah ari tu.. :D....dan alhamdullilah...akan bertop up lagi OD nnti...mungkin minggu depan nak turun PNB.....

dan juga.....aku tgh nak set upkan kedudukan kewangan tunang aku ini...sbbnya...ini lar penting...agar bile dah kawen...dua2..tak terjurus apabila kedudukan kewangan masing2 menjadi tidak stabil...huru hara.....penting!!!...sbb aku nak kan...perancangan kedudukan kewangan keluarga menjadi lebih teratur dan dapat detect mana2 yg tidak diperlukan...

dan wat masa skrg nie...projek2 pertanian dan penternakan pun..belum lagik bermula...ada halangan sedikit...tp aku tak lar katakan halangan itu de-motivated kan aku...Insyaallah..cabaran2 begini lar wat aku terus berdiri...sebb..byk halangan...maka byk lar yg aku belajar...bagi projek penternakan pula...aku tgh wat try and error...nak melihat...kat mana kesilapan yang harus diperbaiki sblum terjerumus dengan lebih serius...begitu jua dengan projek pertanian...

anyway...dalam structure kewangan nie...aku melihat...betapa penting nya dalam proses peningkatan hidup diri...ada yg aku dengar...wat loan peribadi smpi 80K...dan ada yg smpi 100K semata2 tuk cover hutang2 yang tidak baik....tang mana hutang yg tidak baik....leh senaraikan???mungkin bleh dijadikan contoh dan teladan....mcm aku...setakat nie...aku hanya ada hutang yg dikategorikan hutang baik dan tidak baik spt berikut :-

1) loan personel-RM15K
2) Loan umah estimate dalam -180K
3) loan ASB
4) OD

hutang seperti keta...aku lum ada lagik...so Insyaallah..hutang2 begini...akan bertambah dari masa ke semasa....jdk...untuk itu...adakah anda mengenalpasti hutang2 yang sakit....listkan..senaraikan...apa yg harus dilakukan..kenalpasti....agar anda dapat menguruskan hutang tersebut dengan lebih cekap..
Blog Widget by LinkWithin