Thursday, July 16, 2009

Saya pun masih belajar...

Ada sebelum nie yg bertanyakan..mcm mana aku bleh menjadi begini...keje takat kerani cabuk...tp leh simpan dan memiliki umah...jawapan aku mudah sj...desire..!!!keinginan tuk mengubah hidup...asainya...aku pun bukanlah terdiri daripada keluarga yg senang...!!!family broken...dari situ aku belajar ttg kehidupan yg susah...mcm mana nak belajar simpan...macam mana nak kenal erti nilai RM1....

aku penah keje daripada bawah lagik...lagik teruk daripada kerani..aku penah keje sbg security guard..aku penah keje stor boy...aku penah keje tukang buat lantai mozek (even aku tak tahan kena buli ngan bangsa asing)..dan mcm2 lagik aku penah keje...dan aku belajar pun tak tinggi mana...takat spm...tp alhamdulillah...dengan spm yg ada...aku faham dan kenai instrumen kewangan...anda yg diluar sana...yg lebih bagus daripada saya...sudah pasti..anda lagik hebat ttg kewangan...!!!(sila betulkan jika saya salah)...

dan aku pun penah kena cerca...bukan takat kawan2...aku penah kena perli dengan adik beradik...aku pun penah diketawakan oleh org yang penah aku sayang...!!!so???what....kerna semua ini...perlukah aku lemah???perlukah aku putus asa....

jadi...bagaimana aku bleh achive smpi tahap begini.....ialah..angan2 mat jenin...sape yg nak pedulikan...dan yg aku pasti...angan2 ini..jika tidak diusahakan..memang patut aku diketawakan...

mcm mana nak laksanakan impian tu...???
target dan tetapkan arah tuju anda....contoh...bagaimana dengan modal RM10K...anda nak dapat 50K...???ada yg menjawab.....buat ODASB...pastu rempit beli umah...pastu rempit beli emas...pastu...dah kukuh...setup company sendiri...bile dah mantap...beli stock...beli blue chip...main cpo..beli tanah....wah...!!!hebat idea nya...tp mampukah aku...???

so...apa yg harus aku lakukan...???tetapkan matlamat...daripada 10K...aku nak target menjadi 20K..pastu nak target ke 30K..dan seterusnya....so what ever aku lakukan...aku tak kisah..apa sj tools yg ada..akan aku jadikan itu sbg 1 realiti...dan pasti aku kan struggle tuk kuar dari kemiskinan ini...

dan ini lah realiti...

14 comments:

-mey- said...

Semoga bertambah maju ayip...Setiap orang ada kelebihan & kekurangan masing2, yg penting kita berusaha sesuai dgn kesanggupan, ilmu & kemampuan masing2. Ko dah kira laju tu, aku baru nak bermula, tp xpe setiap org ada bahagian & rezeki masing2 sesuai dgn usaha yg dilakukan....M/mana projek pertanian, dah start lom? Bila nak makan nasi minyak? Lepas nikah insya'Allah rezeki lagi bertambah2 (bercakap berdasarkan pengalaman)

kayzen said...

wow.. tahniah kepada diri anda.. dan bersyukurlah kerana Allah telah mencelikkan anda dengan ilmu untuk membebaskan diri dari belenggu kewangan. semoga anda lebih maju dan berjaya.

juruukur said...

ayip.. hu hu hu.. oooo ko gebang kita orang ekkkk... he he he

ayip said...

-mey-

t/kasih mey...awak pun apa kurangnya...lagik hebat dari sy...awak kan nak further study...misti balik mesia..lagik hebat jadiknya...projek pertanian...dan penternakan still in progress..nnti ada pape perkembangan..sy akan update...

juruukur...
bang...mana ada gebang bang...btoi lar...tu sejarah kawan...kalau tak caya...leh check payslip kawan...btoi bang...(isshh...isau lak aku...otai tanah dah ckp aku gebang nie...)huhuhuhuhu

Wida said...

Ayip.. takpe.. perlahan2 pun.. insyaAllah akan sampai.. yg penting teruskan berjalan.. orang lain tak kenal kita macamana kita kenal diri sendiri.. gambatte!!

ylukeman said...

mlm ni xturun Ramal junction ke? leh berkenalan ngan ko utk dijadikan mentor & sumber inspirasi dlm bab2 hartanah..Aku tgh survey2 low cost area bangi, semlm gi tengok 3 buah utk auction esok & mgu depan. Kalau TT leh minta pendapat skit..

ylukeman said...

Salam ayip, aku terbaca pasal rempit OD ko dlm BJ.. http://www.bicarajutawan.com/forum/showthread.php?p=312038#post312038

Best nampak idea ni? Dah penah try ke? Teka-teki pie2020 tu ni kot jawapannya...

wh0se said...

besar tu cita2...baguih2...baru ada azam namanya...whose doakan berjaya...

ayip said...

wida...

tQ wida...sy akan terus berjalan...dan bile sudah smpi waktunya...sy akan terus berlari..berlari..dan berlari...Insyallah..moga2 impian ini akan jadik 1 kenyataan...

blogresipi said...

tahniah kepada tuan rumah. semoga berjaya lagi ke destinasi seterusnya.:)

peruzz said...

saya pun masih belajau jgk...
sape kata keje kerani takleh berjaya.. incik ayipp da buktikan.. leh jadik idola pada kerani2 diluar sane.. termasuk lah aku skali.. incik ayipp...teruskan usaha anda.. semoga berjaya...
cane aku leh tulis skema ni.. hehe

wakata said...

peruzz,bila la nak baca blog ko ni..hee

peruzz said...

bro wakata..wa tak reti bab2 it nihh ..lgpun wa takder bakat la nak tulih kt blog ni.. bakat bace blog org tuhnade laa.. ehehe

Wida said...

Ayip.. awat lama tak update blog.. nak mintak tumpang iklan kejab ye..and mintak maaf.. nak mintak tolong update link macam kat bawah ni boleh tak?
———-

Terima kasih di atas sokongan anda..

Emas dan Tanah akan berpindah ke alamat dan hosting baru. .. emasdantanah.com.. Nantikan kemunculannya.. 08.08.2009..

Sila betulkan bookmark anda ke http://www.emasdantanah.com/

Nantikan freebies yang akan menanti anda di EmasdanTanah.com pada 08.08.2009..

Tunggu!!!

Blog Widget by LinkWithin