Wednesday, August 5, 2009

Bujang...apa yg harus anda lakukan...

Pandangan aku pada bakal-bakal yang hendak berkawen tu...tak kira lar...planning lagik 3 thn ke...yang lagik 5 thn lagik ke...pastikan anda telah membuat pembelian isi rumah sedikit demi sedikit secara cash atau berhutang sebelum menempuh ke alam perkahwinan....tp pastikan settle semua hutang sebelum duduk bersama....teringat citer dulu2...

'eh ayip...wat pe hang beli TV ngan peti ais awai2...hang tu bujang lagik...kang nak pindah susah tu..hang tu bujang...nak berangkat sana lar...nak angkut sini lar...letih tu....' jawab aku senang jer.....besok nak kawen..tak yah dah pikiaq pasai barang umah...bakal bini aku pun nanti..senang jer...cuci kaki jer masuk umah...:D

btoi ke pandangan aku nie....???tp bile skrg nie aku dah nk smpi dateline kawen nie...rupa2nya...btoi apa yang aku fikirkan...TV, Peti Ais, Set Hi-Fi, Kipas, Mesin basuh dah ada dah...so...tak yah pikiaq2 nak beli pas kawen...

tp bagaimana kah anda...???yg bujang2 kat sana....beli barang tu secara hutang ke atau cash...???atau pun anda masih lagik tidak membeli apa-apa pun...sekadar mahu enjoy....

renungkan dan selamat beramal...

p/s : yang nak kawen lagik satu pong leh wat persediaan gak...ngeh3

4 comments:

Wida said...

Tunggu orang bagi hadiah masa kenduri.. aci tak? Hehehe..

Wida laks.. dah beli 2 kali peti ais.. mesin basuh.. tapi 2 kali kena jual balik.. sebab pindah selalunya bukan pindah dekat2..

Ayip kenduri bila ni..

juruukur said...

ayip.. aku setuju tuu.. dulu aku pun buat cam ko gak.. beli semua barang2 dulu.. pastu baru kawin

tapi bila aku pikiq2.. rugi gak cara cam tuu.. lagi bagus masa cintun2 nii.. kita beli syer2..

kita beli TV.. si dia beli mesin basuh.. pastu kita beli sofa.. dia beli HIFI..

baru susah sesama

rohaniah noor said...

saya setuju dengan ayip. bakal isteri dia sangat bertuah sbb ayip fikirkan kebajikan isteri dan rumahtangga dia sebelum kawen lagi.

lelaki melayu ni byk enjoy masa bujang. tak nak simpan duit. bila nak kawen, barulah nak buat personal loan. then bila dah kawen, mana nak bayar hutang kawen, nak beli peralatan rumah, nak beli rumah..
tu sebab ada sebilangan perempuan melayu agak fed up dgn dengan lelaki melayu sekarang.
sbb perempuan melayu dah pk masa depan sblm kawen, lelaki melayu pulak banyak yg tahu enjoy saje..

takkan la beli peralatan rumah pun nak berkira, lgpun kan dah mmg tanggungjawab suami kan sediakan ni semua..be gentleman..

maaf la kata2 saya ni mungkin tak digemari ramai.
tp saya harap lelaki melayu berubah. dr segi ni, mmg jauh beza dgn lelaki kaum cina. mereka lebih tahu merancang.. mcm yg ayip buat.

ayip said...

wida...

awat p juai..rugi lor...leh sewa lori kalau berpindah...kenduri???tunggu hang kenduri dulu kot...:D

juruukur...
baguih gak...beli syer2...baru best...good idea nie..!!!

puan rohaniah..
stuju dengan pandangan dan pendapat puan...kena ubah budaya begini..smpi bile pun...org kita akan sentiasa di manja2kan...

p.s : cuba bayangkan...skali beli barang..berjumlah RM 10K..mana nak korek duit...kena tambah hutang PL lar jawabnya...hehehehehe

Blog Widget by LinkWithin