Saturday, August 8, 2009

sang suami...sang isteri...adakah anda berada di sisi pasangan anda...

ari nie aku nak berbicarakan ttg kefungsian dan tugasan para sang suami atau sang isteri bagi menyokong anda dalam perancangan kewangan anda....sebelum tu...nak tanya...berapa ramai penglibatan suami / isteri dalam pengurusan kewangan anda???atau adakah anda hanya lone ranger ajer dalam menguruskan kewangan anda kini.....

tuk pengetahuan anda semua....penglibatan seorang wanita dalam pengurusan kewangan sgt2 diperlukan..tahukan kita semua...wanita lebih hebat dalam membuat bajet...lebih hebat dalam pengiraan kewangan...lebih hebat dalam mengira2.....berbanding lelaki....tp layak kah kita mengetepikan mereka ini???

mcm aku...sebelum aku akan melangkah ke alam perkahwinan...jadik...aku akan mengajar pasangan aku...dalam perancangan kewangan aku...sama2 sit down...duduk semeja dan berborak ttg mcm mana nak manage kewangan masing2....dan perlu DISATUKAN....ini penting...supaya kewangan pasangan menjadi lebih kukuh dan terurus....

faktor utama penceraian berlaku..kerana tiada penglibatan keluarga dalam pengurusan ekonomi...tu yg jadik kelam kabut...tu yang jadik haru biru....bile suami tak berterus terang dengan pasangan nya...pastu jadik ketidakjujuran...bile suami balik dalam keadaan penat dan letih...si isteri mintak duit..tiap2 ari......last2...berlaku pergaduhan

jadik...sejarah pun ada menyatakan...peranan wanita sangat lar penting...di belakang kejayaan suami ada seorang wanita yg menyokongnya...betulkan jika aku silap...so...mulai sekarang...mana yang nak kawen..mana yg dah kawen...dan mana yang nak kawen lagik..sila libatkan bersama pasangan anda dalam pengurusan kewangan...agar kewangan keluarga anda lebih padu dan kukuh berbanding berseorangan...

just my 2 cent....adiozzz

9 comments:

ylukeman said...

ye betul..tambahan kalau dok lembah kelang, mmg banyak benda yg kena share ngan wife & libatkan dia sekali dlm financial planning

& lagi 1 komunikasi....pastikan wife anda adalah sahabat anda & sahabat anda bukan wife anda :)

ayip said...

ptg semalam usha citer OPRAH...

isu yg diutarakan..
pasangan kat amerika mau kawen....pastu..sang bakal suami nie..dah sedia ada citer masalah hutang dan tanggungannya..tak silap ada saving dalam 12000 dollar...tp bile citer nie diterbitkan...sang bakal isteri terpaksa cerita masalah hutangnya...wowww...dengan hutang CC pastu ngan loan belajar...menjadik berlipat kali ganda...terkejut bakal sang suami...dapat lihat mimik muka nya...terkedut..pasai bakal sang isteri tak bercerita abis..dok sembunyi2...hehehehe

ojah said...

kena la sharing.. sebab nak mintak advise senang.. nak tambah hutang baik ke hutang senang ke.. takde le nanti dah lama terkejut beruk plak bila terjadi benda2 yang tak baik tu.. kalu harta banyaj takpe.. kalu hutang banyak??? terkezutt .. mana mau cari duit bayor..

sourplum said...

hoho penting jgk nih
klu jenis yg boros pon ssh

Selly Buke said...

ayip.. setuju sgt ngan entry hang arini.. penglibatan bersama dalam manage family financial sgt2 penting!! tapi terpulang la kat individu.. coz ada yang beranggapan duit ko duit ko, duit aku aku yang punye! base on experience, bila akaun DISATUKAN, kita akan jadi lebih teratur n telus dengan partner kita.. `Sharing is Caring' kan...

also my 2 cents opinion

impianku said...

nice n3.klu akak kawen nanti..akak akan make sure i'm a good financial planner. Baguslah adik akak ni...blm kawen tapi dah matured pasal tanggungjawab ni. Go bro.. i need more info...

Mohammad Syahman bin Abu Hasan said...

Baguih! weh bro..bila kawen? rumah kat ner? kot aku buley ziarah kenduri..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

betul..betul..betul..

kita mmg kena ada komunikasi yg baik utk semua hal urusan rumah tangga. jgn la dok rahsia2 jek. lelama kantoi gak.time tuh mula la nak mengunkit...

so umh tgga pun x bahagia.

noin said...

dulu pon pnah member tnye, pasal akaun bersama, persediaan utk ke alam tu kot.. heh

Blog Widget by LinkWithin