Monday, July 6, 2009

Blur....

Dah lama aku tak update blog nie...pokli pun dah tegur dah...hehehehe...katanya dah bersawang dah dalam blog aku nie.......dulu ada gak masa...skrg nie..aku slow sket..bukan apanya.....keje hakiki membuatkan ruang tuk aku mengolahkan ilmu menjadi terhad...dan.....skrg nie jugak....aku tgh mengintai2 peluang yg ada...modal pun dah cukup kembali.....pas rolling tuk umah awai tahun nie....so...betapa pentingnya tuk memastikan modal pusingan tidak lagik sangkut....Insyaallah...target pas kawen...akan ada sebiji umah lagik...wat masa skrg...aku tgh hold dulu....dan kumpul lagik dana....

dalam...tgh rilek2 nie......smbil tu...aku akan wat searching tempat baru....maklumlar...kalau ikutkn skrg nie...bile masuk jer bidder...mak aih...rega pun dah jadik cam tak logik dah....karut marut betoi org kita...bid smpi giler2...last2....misti dalam hati menyesal...sbb tak dapat +cf....kengkadang tu...better beli subsale daripada lelong...mungkin dah jadik trend kot...

so...

apa yg perlu aku wat masa ini...structure balik kewangan...set up balik duit2 OD yg dah pakai...duit2 yg dah di leburkan tuk umah ari tu.. :D....dan alhamdullilah...akan bertop up lagi OD nnti...mungkin minggu depan nak turun PNB.....

dan juga.....aku tgh nak set upkan kedudukan kewangan tunang aku ini...sbbnya...ini lar penting...agar bile dah kawen...dua2..tak terjurus apabila kedudukan kewangan masing2 menjadi tidak stabil...huru hara.....penting!!!...sbb aku nak kan...perancangan kedudukan kewangan keluarga menjadi lebih teratur dan dapat detect mana2 yg tidak diperlukan...

dan wat masa skrg nie...projek2 pertanian dan penternakan pun..belum lagik bermula...ada halangan sedikit...tp aku tak lar katakan halangan itu de-motivated kan aku...Insyaallah..cabaran2 begini lar wat aku terus berdiri...sebb..byk halangan...maka byk lar yg aku belajar...bagi projek penternakan pula...aku tgh wat try and error...nak melihat...kat mana kesilapan yang harus diperbaiki sblum terjerumus dengan lebih serius...begitu jua dengan projek pertanian...

anyway...dalam structure kewangan nie...aku melihat...betapa penting nya dalam proses peningkatan hidup diri...ada yg aku dengar...wat loan peribadi smpi 80K...dan ada yg smpi 100K semata2 tuk cover hutang2 yang tidak baik....tang mana hutang yg tidak baik....leh senaraikan???mungkin bleh dijadikan contoh dan teladan....mcm aku...setakat nie...aku hanya ada hutang yg dikategorikan hutang baik dan tidak baik spt berikut :-

1) loan personel-RM15K
2) Loan umah estimate dalam -180K
3) loan ASB
4) OD

hutang seperti keta...aku lum ada lagik...so Insyaallah..hutang2 begini...akan bertambah dari masa ke semasa....jdk...untuk itu...adakah anda mengenalpasti hutang2 yang sakit....listkan..senaraikan...apa yg harus dilakukan..kenalpasti....agar anda dapat menguruskan hutang tersebut dengan lebih cekap..

5 comments:

impianku said...

salam...
bangga dengan pencapaian adik sorang ni...teruskan merancang n membantu orang lain merancang...tak dapat tolon bg modal, tolon bg idea n ilmu pun bagus gak...moga tercapai segalanya...amin...

Lukeman Yusoff said...

Good job bro. Mlm td ada datang Ramal Junction x? Moga kebahagian & impian diperolehi selalu

ayip said...

Impianku...

tQ akk..pasai modal..insyaallah ada...jgn isau...tQ supporting sy...skrg tgh structure balik duit...tuk beli umah sebijik lagik...takut2 loan tak lepaih...hehehehe

lukeman yusoff...
kawan tak mai TT malam tu...penat baru balik keje...skrg nie...tgh dok diam2...smbil curi peluang yg ada.hehehehe

Lukeman Yusoff said...

Aku baru khatam layan blog ko ayip..banyak info yg aku dapat dari ko start bid 1st rumah dpt RP etc...tq2 for the good info...& selamat maju jaya dgn projek pertanian baru & selamat menjadi pengantin baru jgk, bila tu?

ayip said...

lukeman...hehehehe

mekasih..takde apa sgt pong info dari blog nie pong...semua tu tak sehebat sifu2 cam faris..pie..bling..pokli.tuan bri...juruukur...depa tu info lagik hebat2 belaka...sy nie takat belajr pong merangkak2 lagik...

dengaq kata mau smbg belajar kat oversea...woowww...bestnya...

p.s : insyaallah..nnti dah smpi masa..sykan download kad ek..pastu...jemput2 lar ek..:D

Blog Widget by LinkWithin