Friday, May 15, 2009

Pinjaman ASB...

Petang semalam..aku sempat hantar tuk mohon loan ASB....sebenarnya..aku dah wat kira2 sket...pasai monthly income aku..dari dok buang duit tak tentu hala...baik aku wat loan ASB...at least..nampak gak..aku menyimpan...walau dalam menyimpan..dapat gak rasa dividennya...
iyer aku tau..ada yg ckp..'rugi lar wat loan ASB' dan ada yg ckp 'ok pe...at least ada daripada tak de (menyimpan)...btoi tu..ada yg bagi +ve pendapat dan ada yg bagi -ve pendapat..terpulang pada memasing punya pandangan...bagi aku..aku dah cuba restructure kewangan aku...pastu cuba try displine kan tuk menyimpan...dan jawapan yg aku terima..payah...!!!

tp kalau korang leh displin...go ahead...tak macam aku nie...susah mau displin...sket2 kuaq duit...aku nie lak..boros makan...tu yg perut dah ke depan tu...tu blum kawen lagik tu...hehehehehe..aku ingat lagik...bulan MAC ari tu...3 kali p makan kat bagan lalang...gara2 mengidam ikan siakap masak tiga rasa ngan masak stim....'giler ke apa...dalam sebulan..p sana makan smpi 3 kali...dah lar skli makan...RM200++...pas2 duit minyak lagik...wowwww.....penat wooo...

pape pun...yg makan 3 kali sebulan tu..aku tak menyesal lar..janji puas...dan berbaloi...jadik...bagi pinjaman ASB nie.....aku cuba gunakan konsep sket iaitu...loan ASB + dengan OD...insyaallah...kalau ada rejeki...tak ke mana...

nie rate drpd mybeng...iaitu..
1) KPA - 1.35% (3thn pertama)
2) KPA - 1.30% (thn seterusnya)

ada lock in plak...iaitu 2 tahun..kendian...aku amik tenure yg pjg..iaitu 25 thn...sbbnya..bukan aku nak kejar amaun tu...tp aku nak kejarkan dividennya...anyway..memasing punya pendapat..masing2 punya pandangan...korang lebih tahu ttg financial korang...bagi aku...klu korang nak wat sesuatu menda...pastikan korang tak sipi-sipi tiap2 bulan....wat kira2 dulu....

pape pong selamat ber invest ek...

adiozzz

kaki nota : sebenaqnya..aku dah wat loan ASB nie dah lama dah..dari tahun 2000 lagik..masa tu keje pong merepek2..pakai penjamin...tp aku dapat bayaq..pasai keje part time waktu tu..aku wat...kendian xleh cover aku terminate..maklumlar..masa tu rate interest nya cukup tinggi...dan masa tu..ASB loan nie ada Skim C...tah..apa menda tah...tp tu yg ditawarkan...yg penah join dulu...misti tau kan!!!!

22 comments:

Wida said...

Aih.. skim C?? Tak pernah dengar pun.. apa ye tu..

teman rasa teman pun kena buat loan ni lah.. rasanya duit bulan2 belanja dah pergi ke mana2 ntah... teman kena survey2 la macam ni..

ayip said...

wida...skim c tu..masa zaman dulu lar..masa tu...xsilap saya thn 2000...dan bile thn 2002..baru ASB skim C tu dah tak der.....entah lar..nama dia kot...

jgn keliru lak wida...hehehehe...

sourplum said...

KPA tu ape ayip?
kira nti die potong dari gaji la ko ek?

abuya said...

KPA tu dalam bahasa nigeria dia ialah BLR=Base Lending Rate...he..he

sourplum said...

ouh. BLR ke
igt term baru yg sy xpnh dgr agi
ehe

ojah said...

rasanya kalau disiplin kurang mmg ok cara ni... Mcm cimb skrg tawar 3.76%. Kira simple pun kalu murah2 pun asb byr 6%.. Still untung tu... He3.... Slalunye mmg kalu x dipaksa susah simpan, malas beratur la.... Tak cukup nk shopping la...

Farid said...

Yip,

Aku pn br wat loan ASB ni.Al maklumlah,nk letak duit sedebuk lum mampu..Last2 duit yg ada abis ntah kmana..So..smlm setelah nekad,brpn ada org kata wat loan ASB rugi..heheh..Wa g sign LO ASB loan kat CIMB untuk loan amount 150k.
Aku dpt rate BLR-1.76 n xder lock in period..pastu dlm loan tu ada tmbhn 2K++ tuk insurance...total aku kne bayar RM910/mnth for 20yrs.Cm pie ckp ni kira nak buytime jerrr..byr loan gn lbhn duit sewa umh n pas 5thn refi n full settlement...WoooW..Hope mnjadi teknik PRO ASB kali ni..Thanks to Sifu...N gud luck kat ayip gak.

Sumatra said...

rm200++?? 3 kali??? dlm sebulan??? wah..kaya kaya kaya!!!hehehe

Anyhow, tak kisah la mcm mana cara pun...yg penting kena menyimpan...ni sy belajar dr ayip. at least 10% dr gaji kena simpan every month. Sekarang nie, sy cuba simpan atleast 30%. banyak mbantu sy actually...thanks to ayip & my financial planner kak adoi...hehe

pOkLi said...

pendapat saya...daripada buat loan asb..baik buat loan PL...lepas dapat duit buat masuk dalam ASB..lps tu cargas buat OD.....OK TAK?...huhuhu...pokli dah tak leh buat loan ASB..

ayip said...

pokli...cara tu memang syok jgk...sy pun ada berdiskuss ttg perkara nie...tp apa leh wat pokli..wat PL...amaun dah kurang dari ASB loan..pastu..term pun jadik pendek...kawan ada wat kira2 tuk PL nie...tp apakan daya..gaji kawan kecik sgt...tak mampu...brape sen sangat lar gaji kerani nie...

anyway..mana yg mampu..sila2kan lar wat kira2 dan proceed..

ayip said...

farid...Cimb mmg pakej yg menarik...sy akui..tp sy tak bleh proceed tuk loan ASB kat cimb...pasai tenure nya...20 thn ajer..jdk..bayau pun kena lebey..

sy amik loan kat maybank..sebb long tenure..25thn...apa leh wat...dah gaji kecik..

lebih baik ada daripada tak ada...:)

ayip said...

tQ ojah ngan farid..

kasik makluman ttg rate cimb...td kawan dah cancel pasai process kat maybank...baru jer submit permohonan pada CIMB..insyaallah...3 hari lagik... :D

merdeka said...

Salam,

Ayip cerita la sikit konsep loan ASB + OD tu. terima kasih.

ahix said...

dulu saya pun ada wat loan ASB..macam ayib gak...zaman kemarau sampai terus terminate la..pendapat saya..untung wat ASB nie..terminate pun dapat balik apa yg kita dok bg tiap2 bulan kat maybank...pengalaman saya la..tima kacih..

p/s:ayip, aku skrg dah bleh score dari luar kotak penalti..heheh

ayip said...

ahix...nnti wa datang sana..bwk itu sama PS...mau tgk...jauh mana kebenaran kata2 demo tu...

ngeh3

peruzz said...

tuan ayipp.. any update ke permohonan asb loan anda..
nape tuan tuko dr meben ke cimb.. coz rate erk.. ke sebab lain..??
wa pun cam prefer mebenk.. coz 25thn kan.. bayo pn kurang sket compare cimb (20thn)..

faiz@farizan said...

Menarik juga.kalau nak disiplin simpan tiap-tiap bulan kadang-kadang termiss.

Anonymous said...

pehruzz....kawan tukau sebab rate dan bayaran bulanan tidak jauh mana...hehehehe..

faiz..
cadangan saya...jika ada bleh berdisplin..sila simpan sendirik...itu lagik lar molek...:D

ayip said...

kawan baru ajer dapat LO...alhamdulillah...dh pong sign LO...tunggu duit disburst dan proceed ajer...hehehehehe

sal said...

Menarik arr korang... aku ni keje gomen servant...gaji dlm 2800..simpan 2000 dlm asb monthly...skg umur baru 27...aku aim umur 30 dah ada 200k...skg dah ada 80k....tapi aku mmg kena jimat la beb...mkn ikat perut...tu pasal aku slim...aku punya la selekeh je orangnya....aku pi lowyat..cina tu ckp lu ada duit ka mau angkat ini henpon...hohoho...taula aku selekeh... lagi satu aku putus cinta...sedih2...takpe jimat sket kos idup aku....tapi skg aim aku asb jela...hahaha apa la punya cerita la niii....=) buat loan ni bagus jugak jugak...sebab dapat compounding interest kot?? kan?

sourplum said...

pergh byk tu menyimpan
xde beli kete ke?

Anonymous said...

Salam...sehingga tarikh terkini...bank mana yg bagi offer yg terbaik utk loan asb

Blog Widget by LinkWithin