Friday, April 10, 2009

Sayunya aku dengar....

Td baru jer aku settlekan tunggakan maintance bil kat pantai dalam...dalam 3K++.....duit lagik...huhuhuhu...
anyway...alhamdulillah..duit tu leh claim ngan RHB..tp antara lambat ngan cepat jer...

aku tak cite kesah brape banyak yg kena kuaq duit tuk bayaq tunggakan..bukan apa...dah nama pun pelabur...(bukan nya pelebur ek)...jdk kena tanggung risiko bila perkara2 ini terjadik..kena amik kesah terhadap kesan bile melalui proses inbestment umah nie...

yg tu aku tak nak sentuh bab bayaq membayaq nie...cuma ari nie aku nak sentuh bab mentaliti kita sbg org melayu...1stly...time td aku nak bayaq...aku mintak lar bahagian maintance umah tu tuk print out detail particulaar tunggakan...

wowww...alangkah terkejutnya aku...yg umah tu tunggakan since 1988 lagi tak berbayar..sejak owner asai dapat rumah tu..wowww...selama 21 thn...owner tak penah bayar...dasyatnyer...dan soalan tu aku ajukan kepada bahagian maintance pantai dalam...kenapa perkara ini terjadi..???

senang jer jawapan yg diberikan..mentaliti org melayu kita..semua nak free sj..dan mereka nie daripada golongan yg berpendapatan rendah..dan dari golongan setinggan..dulu dok kat setinggan free..tak payah bayar apa2..tp bile berpindah...dok umah flat...liat nak bayar...yg herannya...umah tu wat sewa lak..untung bukan sket..byk plak tu......tp langsung tak nak bayar kos2 tunggakan ini...

wowww...alangkah terkejutnya aku bile dapat jawapan mcm tu...iyerlah...yg ckp lagu tu...org kita sendiri...adoiii...hinanya...aku pun tercengang...tak mampu nak patah hujah2 nya...tp bile aku pikir2 balik...btoi jgk cakapnya...dan tak semua dari golongan berpendapatan rendah sebegitu..dan tak semua org dari golongan setinggan jugak begitu...segelintir sj...cuma segelintir ini lar yg mencalar kan nama baik golongan ini...

cuma apa yg perlu diperbetulkan pemikiran orang-orang kita nie...adalah tunjuk ajar bagi generasi yg akan mewarisi bangsa kita...harta kita..ilmu kita...agar generasi ini tidak akan terikut2 dengan budaya lama...budaya yang malas untuk keluar dari kepompong keselesaan hidup..yg malas nak perjuangkan nasib sendiri...dan hanya menunggu untuk disuapkan sj....dan ini lah budaya yg tidak harus di warisi!!!

fikir2kan lar pepatah yg menyebut...'kais pagi makan pagi, kais petang makan petang...inilah ikutan warisan bangsa kita....

7 comments:

Wida said...

Ayip..aku rasa bukan orang berpendapatan rendah je atau dok setinggan je buat macam tu.. ni ikut orang.. orang yang nak senang je.. mau duit masyuk je.. tp tanggungjawab semua xmo amik peduli..

dlm kes aku..owner lama yg buat mcm tu dulu org senang.. ada 5 bijik rumah..kat area tu saja..xtaula kalau ada rumah lain.. tp rumah aku dpt tu.. installment/maintenace/cukai2/late interest payment semua tak berbayar.

Cuma kita nak tanya sendiri la.. mau jd investor macam mana kan..

ayip said...

wida..
ini menjadi panduan kita...jika kita bertanggungjawab..insyaallah akan berjaya...

anyway..nie umah kat cyberia ka???
dok situ ka atau sewakan wida...??

Wida said...

aah betulla tu..cyberia..nak sewakan..tp belum dapat tenant lagi..

ayip said...

wida..lum dapat tenant ka?

ghasa..umah nie dah lama dah...kena guna kuasa marketing nie..insyaallah..akan dapat tenant nnti...

Matt Azuri said...

melayu nie banyak jenis...sesama bangsa PHD, nak untung cepat, auta...tapi ader gak yg intelligence, down to earth...ini bab sifat dan sikap la...sifat takleh diubah..tetapi sikap boleh dibentuk..

ayip said...

btoi tu Matt..
kengkadang semua nie sebab dah tertanam dah dalam diri bangsa kita...iyer lar..budaya kita..sejak dari dulu lagi smpi la nie...kalau tak..xdalah kes2 santau menyantau..nak jatuh kan org sana...jatuhkan org sini..

pemikiran sebegini yg harus diubah!!!jika kita lar sebg pengerak perubahan tersebut!...mampukah kita melaluinya...

pokli said...

lamanya wida tak sewa kan rumah...aku pernah iklan rumah kat cyberia...cepat je ada penyewa..wida sekadar pendapat aku....iklan kat internet byk2...kasi float..lepas tu masuk forum bdk2 MMU....Limkokwing...float kat sana...lepas tu insya allah dah ada org call.....kalau nak student limkok wen saya ada 2 org....

Blog Widget by LinkWithin