Wednesday, February 18, 2009

2 kisah menarik...

Baru2 nie aku terima emel dari seorang teman yang aku fikirkan perlu kita kongsi bersama. Bagaimana terjebaknya pengurusan kewangan yg difikirkannya terlalu hebat sehingga memerangkap diri dan keluarganya...kisah nya begini :-

kisah 1:

baru2 nie si Aminah ada membeli sebuah umah...iyer lar..org lain dah promote pangkat...bile promote..terus cekau beli umah guna loan company..sedangkan si aminah nie...hanya menunggu ajer...bukan kerana tidak mampu..tp malas nak surbey...memandangkan org disekelilingnya asyik perli...dengan tidak tahan..terus searching kat satu laman web...dan si aminah nie pun terjumpa lar...ttg rumah under construction....!!!'wah..seronok nya aku, pasni..korang xbleh kutuk aku lar'...hehehe...senyum memanjang ke telinga si aminah.....

ari minggu yg dinanti2kan oleh si aminah telah pun tiba...terus je si aminah nie ke pejabat pemaju bersama suami tercinta...iyer lar...excited utk memiliki umah...!!!bukan main lagi...
terus jer booking...maka bermula lar kisah si aminah ini akan memiliki 1st umahnya...

'wahhhh...korang tak bleh mgata aku...pasal aku dah beli umah...' cerita si aminah ini menghangatkan suasana di kafeteria...semua kawan teruja mendengarnya bercerita...beli umah yg hebat...dan mahal skali...!!!
kos umah RM230K...tue...(dan kelayakan pinjaman si aminah pula jika mengunakan loan company adalah RM280K dengan interest hanya 3% saja). di pendekkan citer...maka bermula lar proses peminjaman antara si aminah dan juga companynya...dan apa yg telah terjadik??..kerana kesombongan si aminah tanpa membuat kira2 dan tidak membuat rujukan dengan rakan2...si aminah sudah terperangkap...!!!

apabila snp dan umah dah siap...rupanya2...si aminah tidak membelek kos2 yg terselindung di dalam SNP!!!wowowww...ingatkan deposit tak kena.....pasai wat full loan aje.....hanya RM 230K jer..ikut rega umah..!!!ingatkan si aminah hanya kena bayaq duit booking jer...yang lelain dicover oleh loan company...rupa2nya si aminah sudah salah percaturan...dengan duit lawyer lagik..deposit lagik...maintance lagik, nak mskkan api + air lagik..grill, lampu...reno sana sini..wah...dekat2 RM50K...(yg bestnya...renovate entah apa tah...!!!semua nak mahal..semua nak hutang..nk perbesarkan rumah lar...wat wiring lar..sedangkan wiring tu langsung tak guna..hanya standby jer...)

memandangkan si aminah hanya apply loan takat RM230K ajer...terpaksa lar si aminah nie membuat personal loan tuk top up lagik RM 50k dengan interest sebanyak 5.5% bagi mengcover menda2 yg sepatutnya dia tidak perlu buat....!!!sebenarnya perkara ini penah dibangkitkan oleh temannya...'nape ko tak buat maksimum loan'..si aminah menjawab...'tak nak lar aku...kang jenuh aku nak bayaq bulan2....' dalam hati temannya...aik..ko buat personal loan..tak ker bayaq bulan2 ker???itu interst lagik tinggi..alahai...pandainya.....!!!!


kisah 2 :
nie citer pasangan baru kawen...si jamal pak tongkol..muda2 lagi dah ada perancangan membeli umah..!!!bagus tu....tp langsung tak tengok financial...harga umah RM300K dengan umah setinggi 4 tingkat..(4 storey house kot)...combine dengan laki bini...ialah kalau guna loan si jamal pak tongkol nie...idak lar lepasnya...tak layak..jadik si jamal pak tongkol nie pun combine dengan bininya..beli umah tu...

dalam simpanan hanya RM 8K ajer...cukup nie..kata si jamal pak tongkol...
tp temannya dah berapa kali nasihatkan...'ko ada 1thn lagik...saving lar..nnti dengan umah lagi..dengan anak yang bakal lahir lagi..perbelanjaan gedebuk sana sini nnti...bleh wat ko terduduk nnti...' hek eleh..financial aku..aku tau lar apa nak buat...!!!wah..sombongnya jawapan si jamal pak tongkol nie...

bile tiba jer serahan kunci...'Encik Jamal pak tongkol..si bawak bersama RM1k iyer..ke pejabat pemaju teluk cempedak..utk jelaskan pembayaran deposit maintaince, deposit api air..dan deposit kunci..tu blum lagi termasuk duit interest sbb late disburst pembayaran...!!!
apa!!!banyaknya...wah..si jamal pak tongkol sudah panik..duit di tangan hanya RM8K..tolak pada si pemaju...dalam RM1k...campur sana sinun..blum lagik kos bayar upah pasang grill...pasang lampu...nk renovate dinding..blum lagi kos owning..kos wiring...kos piping lagik...perabot2 yang si jamal pak tongkol nak beli...dan yg paling penting..kos untuk anak pertama...!!!

si jamal pak tongkol mula bertanya pada kengkawan..kos2 yg perlu dikeluarkan...kos gril dan owning sj dah RM5K, kos beli lampu..dah RM2.5K..tambah dapur..dah RM 4K...wiring ajer dah RM2K...piping lagik..dan RM 1k..alamak...cam mana nie kawan!!!mengelabah dah si jamal pak tongkol...
salah percaturan lar...nmpknya kena wat personel loan lar...adoiii...mana nk cekau duit nie....!!!

note: kedua2 kisah di atas diemelkan oleh awek cun...

p/s: sebelum terjebak dengan pembelian umah..pastikan anda membuat kira2 dulu..check SNP....pastikan anda mendapatkan nasihat daripada pakar2...kita ada pakar dari sifu pie..sifu faris,man, tuah, jeguk, hanan..dan mcm2 sifu lar dari geng PMC...(promote nie...hehehehe)..jgn single rider sudah lar...:D

adioz

2 comments:

Anonymous said...

ooo panjang lagik cerita macam pujangga

Anonymous said...

this is your story live ?

Blog Widget by LinkWithin