Monday, February 2, 2009

Belasah loan bank sebelum loan gomen...

ari nie tetiba jer aku nak citer pasai dua perkara nie...iaitu loan gomen ngan loan bank....iyer lar..citer pasai umah...org pong cepat muak...tp tidak pada aku...ngeh3...
dulu ada opismate aku dari dulu smpi skrg..asyik2 nak riki pasai umah...smpikan dia ckp kat aku...takde masa nk cari umah...nak guna loan gomen...iyer lar..asyik2 keje..asyik2 keje...abis dier ingat..aku tak der keje ker..asyik2 umah..asyik2 umah...

nie semua pada mentality masing2..nk senang...ini caranya..nk kaya..itu caranya...nk jutawan..lain caranya...memasing kena pasang cara...masing2 kena pasang strategik...tak kan korang nak keje gomen yg makan gaji smpi bile2...payah wooo...
nie pandangan aku lar...lain cara lain pandangan...mcm aku lar...gaji dah lar kecik..cashflow tak kuat mana...aku pun blum ada pape komitment lagik...keta pun blum wat pinjaman lagik...

so sblum aku bercerita pjg..kenapa perlunya loan bank di pohon dulu..sebelum loan gomen...
kalau korang tgk kan...korang apply loan gomen dulu..ape jadik pada komitment payslip korang...?????
gaji dah tinggal kecik kan.....masa nk apply loan bank.....agak2 bank tentu nak tgk payslip korang kan.....kalau dah ada potongan..mcm mana nak adjust..???tu yg jdk kesnya..bile dah apply loan gomen...susah nak apply loan bank tuk umah lain..pasai dah full komitment...skrg merana lar..terpaksa membela satu hartanah sehingga pencen...

tapi...

andaikata anda membelasah loan bank sehingga 'pack'...agak2 gomen nak check ke korang punya komitment kat bank negara...idaknyer lar...tak kan check lar..
oleh itu...pandangan aku yg tak seberapa nie...apa yg korang buat...pastikan korang study dulu..wat reseach dulu..yg mana penting..yg mana tidak...study ttg cashflow korang..study ttg apa matlamat korang nak memiliki umah banyak..study ttg nak jadikan hartanah ini sbg 1 bentuk side income korang...kadang2...kalau korang tak kena tmpt..boleh tak bangun..smpi bile2...bile dah ada smpi peluang menggunakan loan gomen tu...pastikan...korang guna smpi maksimum kelayakan...sbb apa???byk kelebihannya...antaranya...

1) klu takder cash ditangan...pastikan korang apply full loan gomen...bagi meng 'cover' hiding cost korang tu...jgn korang terkejut bile dengan hiding cost nie..especially bg umah under construction...

2) loan gomen setakat 4 % jer interest nyer....kecik tu....cuba korang comparekan dengan loan luar...

3 comments:

yana said...
This comment has been removed by a blog administrator.
yana said...

btl ke klu dah buat loan keta ssh nak buat loan rumah?

gasto_x said...

to yana...

semua tu bergantung pada financial sesorang dan komitmen seseorang...pastikan sebelum membeli rumah..anda telah membuat kira2 dengan pihak bank...

Blog Widget by LinkWithin