Friday, November 20, 2009

viaritykan income anda...

nie citer pasai inbestment ek..

nak cara secure atau tidak..??tu ajer...

1. kalau nak gain monthly...main CPO...Crued Palm Oil...(tp kawan tak penah main...)...yg kawan tahu...naik graf pong leh untung...turun graf pong leh untung....

2. main saham...tiap2 bulan leh dapat income...dan tiap2 bulan bleh terjelupuk...hehehehe...main blue chip....warrant...hahahhaha...kendian duit stuck...mcm yg penah aku terkena...

3. nak main emas???bleh...kapital kena besau...kalau takat 1 gram..50 gram...baik lupakan...kalau mau tiap2 bulan punya income..masuk terus 1 kg punya...follow graf...main trade daily punya...best woo....tp kapital 1 kg tu...???

4. ASB...nie secure punya...awak beli RM 1...juai pong RM 1....tak de pening2 punya...dividen ujung tahun..tp bestnya jika kapital besau...divide dengan 12 bulan...tu lar awak punya keuntungan...

5. hartanah...nie favourite aku nie...bleh tak tidur malam...dan bleh jugak lena sepanjang malam..hahahhaa....income...melalui rental monthly atau jual sekelepuk...

6. forex....nie aku no komen...otai2 CG..leh komen kot...kawan tak penah masuk lagik...

7. Tabung haji...dividen tahunan...kecik...tp baguih..sebab dah dizakatkan..dn ada rezeki...g menunaikan haji...\

8. saham koperasi..bank2 persatuan....share bank rakyat....perghhh...nie keuntungan lebih daripada 10% punya yearly....dijamin....tidur dengan lena...smbil2 boleh g melancong dengan teman sebantal...hahahahhahaha

9. loan asb....wah....nie pong syok jgk....tak sabau nak tunggu dividen ujung tahun nie...yummi...yummi...yummi...awat aku asyik gatai tangan jer nie ek...???

10. ASW / ASD / amanah 1 malaysia - ASN...kawan tak prefer...kalau yang terrer bab graf...ASN adalah perkara yang terbaik tuk inbest..

11. Fixed deposit....ha...nie pong kira ok lar...4% tu...kalau tak tau nak inbest..nie lar tools yang terbaik bagi yang buta inbestment...

12. Insuran...oppsss...ada yang ckp inbestment...ada yang ckp saving....kawan punya pandangan...adalah perlindungan...dalam terma maksud insuran...


so...yang aku listkan kat ataih nie....memang ada yang secure dan ada yang tak secure...anda tentukan..duit hangpa....rugi atau untung..memasing dah calculate....mcm aku lak...aku try semua...maknanya...klu item no 3, 4, 5, 7, 9 aku buat...at least....ada gak income...cuma perlu viaritykan...jgn dok concentrate satu ajer...

2 comments:

akak_adoi said...

yang ni menarik...
rasa2 nk try insesr emas la...
tp x la byk sampai1 kg...
mula tu biaq ado jer la dulu...
sikit2 lama2 jd bukit...harapnya laaaaaaaa

Matjoe said...

suka item no.7. aku mmg ada set amount yg aku nk simpan kt TH yearly no matter what. mari tunaikan haji beramai2

Blog Widget by LinkWithin