Tuesday, October 6, 2009

grow up your financial...

waduh-waduh....banyak komen suruh aku update blog...ghamai lak yang menunggu2 tuk entri baru nie...hehehehehe....
memandangkan dah lepas raya...pastu...ada yang tak sabar-sabar kes study nie....ok....aku citer kan di sini....

minggu lepas aku ngan tunang aku ke PNB tuk buat permohonan OD...opppsss.....sape yang tak tau pasal OD nie????please....belajar dan carik entri pasai OD nie...kat BJ.com pun ada......
kes study....

cash RM 14K
Convert ke sijil ASB
dapat sijil-cagarkan di RHB, 95% yang RHB bagi pada sijil tersebut.

duit tersebut akan diuruskan dengan sebaik2 yang mungkin...

opsss kali ini entri bukan pasal OD vs ASB....kali ini entri pasal KWSP vs ASW2020...tambahan...bagi yang bekerja sektor swasta...diversitykan duit anda!!!!

wah.....sesapa yang ada banyak saving dalam KWSP...kendian nak grow kan simpanan korang...sila gunakan akaun 1 tuk dapatkan lebihan simpanan melalui dividen KWSP..seperti biasa...kalau dividen KWSP hanya bagi takat 4-5% setahun....korang dumpkan duit KWSP dalam ASW....bleh dapat dividen 6-7%.....tinggi kan...???

tp kena ingat...ada pengiraannya dan had umur pengeluarannya....!!!
nnti aku lampirkan schedule....
jadik...dengan dividen yang tinggi...sedikit sebanyak..dapat memberanakkan KWSP korang...tp for sure...duit dividen ASW yang korang dapat tu...sebenarnya tak boleh kuar pun...dividen tu kena masuk balik dalam KWSP.....
bagi aku ok apa....tu sebagai duit simpanan pencen korang....

contohnya...

KWSP korang ada RM 100K (nie ada pengiraan iaitu had maksimum pelaburan KWSP tidak lebih daripada 20% daripada jumlah simpanan...)
katakan...20 % daripada 100K = jumlah yang boleh diinbest adalah RM 20K sj..
katakan lah dividen ASW 7% tiap-tiap tahun selama 20 tahun smpi korang pencen...


20K x 7% x 20 tahun = RM 28000

jadik....dalam 20 tahun...korang dapat estimate dividen dalam RM 28K...sape yang nak bagi nie...???dok diam ajer....duit korang dah beranak...lagi cepat beranak daripada FD...lagik cepat beranak daripada dividen KWSP.....

so...???mana pilihan anda????

nie jadual pengeluaran KWSP....hangpa gunakan tools nie sbg peningkatan simpanan hari tua anda...hehehehe

7 comments:

impianku said...

salam..
mcm tau2 jer akak nk buat camtu..terror arr dpt baca pikiran akak...akak tgh cari time nk bawa kakak akak pi pnb buat KWSP VS ASB...

Bomoh said...

erm... ader step2 tak camner nk buat... tak berapa reti la aku nk buat benda nih... :D

ayip said...

kawan bagi tips cara2 prosesnya :-

1. bawak penyata terkini KWSP
2. salinan i/c depan belakang
3. isi borang KWSP 9N (AHL)
4. pendaftaran pelaburan-100 unit tuk ASW 2020

refer balik jadual kawan tu...pastikan amaun yang nak mohon tu lepaih...kang tak lepaih...sia2 jer g PNB....

selamat maju jaya...ngeh3

bomoh said...

huhuhuhu... tq... on progress...

Anonymous said...

brape lame tempoh process once dah submit sijil ASB to RHB

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

salam ayip...

mn pg nih? lama x update?

windu lahhhhh!!

Matjoe said...

ha ah lerr ayip ZSeven, mana kau menyepi...

Blog Widget by LinkWithin