Wednesday, July 14, 2010

katakan lah....

nak tanya sket...

apa perancangan korang?

katakan lar...klu korang terjumpa/menang hadiah/menang loteri/org bagi...dengan nilai RM 40K

citer sket planning korang apa nak dibuek dengan duit byk tu?

8 comments:

Matjoe said...

buat d/p z1000. owh yeahhh

PG said...

Salam Yip..
Saya rasa depend kat diri masing2..
1.Kalau kita takdak duit..hanya itu jer duit kita..so better simpan kat tempat yang low risk..buat masa sekarang penuhkan bank persatuan suami isteri dulu..

2.Kalau duit dah banyak...duit yang kita dapat ni boleh beli rumah rumah subsale..sila2 2 biji boleh beli..

Segalanya bergantung risk yang kita mampu amik..

PG
pgcare.blogspot.com

Matjoe said...

on the serous note, i rather put those 40k inside asb, and look for house for investment. i think 40k is enough to settle all the money needed to buy 2 x 100k house. no point of rushing, one at a time, when rumah dgn +ve cashflow dijumpai

ayip said...

matjoe...

ape sudah jadik dengan z1000?

takde brani ke?hehe

PG
selalunya itu yang harus kita lakukan..

tp b/mana perancangan dan pelaksaan tidak seiring?

baru cerita..klu btoi2 jumpa...adakah itu yang akan kita lakukan?

-tuanbri- said...

aku pulangkan balik duit tu kalau aku terjumpa...

menang loteri aku takkan ambik duit tu sebab Haram.


Tuanbri = Perunding Hartanah Lelong

Muhammad Hafiz Bin Abu Hasan said...

Salam..
Kalau sy dengan jumlah duit RM40K sy akan wat pembahagian spt:

1.Berzakat terlebih dahulu.RM40k x 2.5% = RM1k.Insya Allah,barulah berkat rezeki kita.

2.RM10k : wat beli rumah dan sewakan kepad penyewa.Genap 5 tahun,boleh wat refinance.Beli lagi rumah.

3.RM10k : wat beli emas fizikal.Tukarkan duit kertas/fiat kpd emas.Lindungi kekayaan kita dengan menyimpan emas dari dimakan inflasi setiap tahun.

4.RM10k : Simpan duit di dalam Tabung Haji (TH) untuk menunaikan haji pada masa depan kelak

5. RM9k : Gunakan untuk menutup lubang2 yg ada.Lagi best kalau korang tak de wat lubang2.Boleh wat benda lain yang patut.Jangan lupa,beri sedikit pada ibubapa yag telah membesarkan kita..

joven said...

beautiful blog..pls visit mine and be a follower.. thanks and God bless..

http://forlots.blogspot.com/

MET said...

salam. yo ayip..sudah tahu ka nak wat ape dengan duit tu..he.share la sket nak wat ape.he.

kalau aku. aku guna untuk membangunkan tanah kat kampung den..bagi ade hasil..

dengan kate lain.mungkin mu leh upgrade/tambah value ape yang mu dah ade. bagi hasil lebih...

ape benda tu.aku pun tak tahu ape yang mu ade.haha...

Blog Widget by LinkWithin