Wednesday, February 17, 2010

Perancangan Opening Kedai

Salam semua,

Mari kita brainstorming sedikit. situasi seperti begini.

Member kawan si polan binti polan, akan opening satu kedai frozen nnti. di situ akan dijual produk2 tempatan dan bahan mentah seperti daging, ayam dan ikan.

jadik kawan ingin membantu member kawan tu. Hope leh kita berbincang bersama-sama membantu beliau.

untuk makluman, member kawan tu sedang dalam usaha membuat kertas kerja untuk kedai nya.

1) Lokasi berkenaan - 80% adalah perniagaan Cina dan majoriti adalah penduduk cina. Radius antara 5KM-30KM pula ada lah kawasan berpenduduk melayu. Market tengah survey...market perlu kuat...
-bahan seperti burger
-karipap atau roti
-daging lembu beku
-ayam fresh
-ayam kampung

* majoriti customer/pengguna adalah org melayu...

2) Produk dan bahan berkenaan boleh didapati melalui supplier yang ada....listing sudah ada...
3) Bajet iaitu RM 50K
-Bajet Hangus -RM 20K
-Bajet Pusingan Modal -RM30K
4) Masih lagik dalam peringkat belajar. tengah mengkaji pratusan gagal dan peratusan berjaya serta langkah-langkah menangani masalah berkenaan.
5) Member kawan sedang bekerja dengan 1 org tokey cina...dan dia 100% running kedai berkenaan.

6) Target openning dalam bulan Ogos / september...


so kengkawan...leh komen ke 1-6 item di atas tu...klu bleh bagi sebab2nya...sbb ini adalah 1st org melayu yang akan opening kedai berkenaan dikawasan berkenaan...(kecuali 3-4 kedai2 melayu yang menjual pakaian dan butik)

mcm mana nak beat marketing org cina...

adakah modal 20K tu cukup?
adakah pembukaan kedai berkenaan adalah sia2..

any idea's dan kata2 semangat...

10 comments:

sourplum said...

tambah lagi.

nugget. fishball dsb

elektrik bil sure tgi pnya. sb byk pkai peti ais..
bajet la btul2

ayip said...

tq bro..

si polan binti polan tengah wat paper work...kawan suh dia includekan perkara nie...

p.s : memang sedar...bil misti tinggi punya..:D

ahix said...

good business idea..sbb nak beat cina cadangan ialah :

1. marketing kena kuat..promosi kena buat untuk bulan pertama bagi org kenal kedai kita.

2. banner kena naik 5km hingga 20 km untuk perkenalkan kedai.

3. signboard adalah kuasa terhebat..design power2 sket signboard..biasa org terpaku n menarik mereka msuk kedai si polan.

cadangan je..

wakata said...

ikan sayur?

Anonymous said...

cari supplier yg 'kaw2 murah kalo nak lawan..satu je ingatan aku cina punya modal memang berani mati punya..



-akusaya

ojah said...

ari tu baca dalam majalah jutawan usahawan melayu ke pasal graduan uia bukak kedai kek kat kawasan majoriti cina..

memula sakit la but lepas org melayu tau ade kedai melayu buat kek, brisk bisnes.. yg penting promosi dan daya tahan.. good luck..

best jugak nak dengar updates berjaya or not ni ;)

ayip said...

ahix..

tQ..kawan take note...marketing kena kuat...must be strong...kawan akan amik maklum dan smpikan kepada si polan binti polan nnti..tq 4 ur opinion..

wakata..
ikan, insyaallah..kan ada...tp bab sayur...mungkin kena pikiaq2 balik..sbb nak dapatkan supplier daripada org kampung (maksud kawan..org dikeliling2 kawasan kpg)..

perkara nie pernah dibincangkan antara saya ngan si polan binti polan..tqsm..

akusaya..
tu yang kawan sungguh risau tu...modal berani mati..sbb si polan binti polan hanya ada cash dalam tangan dalam 50K-60K shj + aset umah dalam 3-4 biji shaja..

any idea's..

ojah..

tQ krn ur support..insyaallah...ttg marketing lagik...kawan kan smpikan kepada si polan binti polan nnti...

p.s : tuk berjaya atau tidak kena cuba dahulu...klu tidak bermula..smpi bila2 pun tak kan berjaya...note ttg perkara nie..

tQ ojah..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

uiks...1 usaha yg bagus!

mmm..kina nak bagi cadangan skt la.

1st
banner kedai mesti ctk bak kata si ahix tue dan mesti mantOp meletOp!!

2nd
kalau dah jual daging burgert tue try jual sekutu2nya. cth mcm plastic pembalut burger,sos,mayonis dan len2 lagi.

sbb ini bukan tuk suri2 rumah je yg nak beli. owg meniaga burger pun leh beli.so dah ada customer tetap kat situ.tul x?

Matjoe said...

hmmm, dh 2 bulan ke menyepi yip, bwk cash byk2 tu....

Anonymous said...

frozen food no good for health, not fresh..You want the business to open shop junk food ? If you know how to process the meat was processed ? Meat that had long been feasible, then processed again so nuggets, burgers, sausages...Very disgusting ? It was not good and harmful to health ... The same thing you love is like poison into the body ...Terrible is not it ?

Blog Widget by LinkWithin